Društvo PRVA CRNOGORSKA KADETKINJA NA TEREZIJANSKOJ VOJNOJ AKADEMIJI U BEČU

Dašić: Radiću u Vojsci, želim da doprinesem Crnoj Gori

Na prestižnoj vojnoj akademiji u Beču obrazuje se prva kadetkinja iz Crne Gore Andrea Dašić. Ona je jedna od 35 crnogorskih kadeta koji se školuju u inostranstvu, a za DN otkriva da je jedan od razloga zbog kojih se odlučila na taj korak želja da doprinese svojoj zemlji.

U vojnim akademija u Grčkoj, Italiji, Austriji, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj trenutno se obrazuje ukupno 35 kadeta iz Crne Gore, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva odbrane.

Kako objašnjavaju, na prestižnim vojnim akademijama kadeti znanj e stiču za potrebe Vazduhoplovstva, Mornarice i Kopnene vojske.

Vojno obrazovanje u inostranstvu stiče i Andrea Dašić. Ona je prva kadetkinja koju je Ministarstvo odbrane uputilo u Terezijansku vojnu akademiju u Beču, gdje su, kako je za DN kazala, uslovi učenja odlični.

Otkriva da je veoma zadovoljna izborom koji je napravila, a da je jedan od razloga zbog kog je upisala akademiju da stečenim obrazovanjem doprinese svojoj zemlji jer, kako kaže, za nju „nošenje uniforme predstavlja istinsku čast”.

“Akademiju sam upisala iz više razloga. Sa jedne strane sam željela da postanem samostalna i kompletna ličnost, sposobna da sama donosim važne životne odluke, a sa druge strane, želim da stečenim obrazovanjem doprinesem svojoj zemlji, jer nošenje uniforme za mene predstavlja istinsku čast”, naglašava Dašić.

Ona se trenutno nalazi na Narodnoj akademiji za odbranu, gdje intenzivno uči njemački i engleski jezik.

“Pomaže nam tim od desetak profesora, koji rade na tome da naš njemački do juna naredne godine zadovolji nivo koji traže gotovo svi fakulteti u Austriji, a da nas, sa druge strane, kroz različite radionice i ekskurzije upoznaju sa kulturom i načinom života u ovoj zemlji. Uslovi su odlični, a na raspolaganju su nam različiti kabineti i jezičke laboratorije, koje možemo koristiti i nakon nastave. Pored toga, dostupni su nam i biblioteka, teretana, sauna, bioskop, oficirski kazino i kafeterija”, navodi Dašić.

Ona objašnjava da po završetku akademije oficiri (potporučnici) dobijaju kako vojnu, tako i civilnu diplomu. Kada je bude stekla, Dašić kaže da joj je u planu da radni odnos zasnuje u Vojsci Crne Gore.

“Svakako da ću svoj budući radni odnos zasnovati u Vojsci Crne Gore, gdje planiram da se dalje usavršavam u zemlji i inostranstvu. Želja mi je da, kao i sada, i u budućnosti predstavljam svoju zemlju u Austriji, jer me to ispunjava. Sa druge strane, želim da za vrijeme svog boravka u Austriji steknem što više veza i poznanstava, koje mi mogu koristiti kasnije u karijeri”, kazala je Dašić.

Budućim kadetima, koji se odluče da studiraju nešto drugačije od svakidašnjeg, ona bi poručila da upišu upravo Terezijansku vojnu akademiju u Beču.

“Njemački jezik je pluricentričan i koristan u budućem poslu, a Beč je grad u kome se kulturno uzdižete, a sa druge strane zabavljate. Smatram da akademija nije samo fakultet, već životna škola. Sinonim je za rad, red i disciplinu. Izvanredan je spoj učenja i sporta, discipline i druženja u jednom. Sve što ovdje učite, odmah primjenjujete u praksi; zato ćete ono naučeno uvijek znati da upotrijebite, bez promišljanja da li je ispravno. Obrazovanje ovdje vas ni u kom smislu ne ograničava, niti sputava, već širi vidike i razvija sve vaše kvalitete, za koje možda nijeste ni znali da postoje”, rekla je Dašić.

Poručuje da je najhitnije da odlučite da ste spremni.

“Od tog trenutka, motivacija samo raste i pronalazite je gotovo na svakom koraku. Na akademiji kadeti ne jačaju samo tijelo, već i psihu, koja je temelj većine obuka ovdje. A na kraju svega vas čeka siguran posao i širok spektar mogućnosti za dalje usavršavanje”, dodala je Dašić.

Akademije u inostranstvu do sada završilo 86 kadeta

Čast da neku od prestižnih vojnih akademija završi u inostranstvu od obnove nezavisnosti do sada imalo je ukupno 86 kadeta, od čega 72 muškarca i 14 žena.

To je, kako ističu u Ministarstvu odbrane, od velikog značaja za Vojsku Crne Gore, ali i za učešće crnogorskih vojnika u mirovnim misijama.

“Obrazovanje crnogorskih kadeta na prestižnim vojnim akademijama je od izuzetnog značaja za Crnu Goru jer na istim stiču neophodna znanja i sposobnosti, koji su im potrebni za obavljanje dužnosti u Vojsci Crne Gore, ali i za ravnopravno učešće na multinacionalnim vježbama i u mirovnim operacijama. Sama činjenica da naši oficiri veoma kavalitetno i profesionalno izvršavaju sve postavljene zadatke u mirovnim misijama i operacijama, kao i da su među najboljim kada su multinacionalne vježbe u pitanju, govori o tome da je obrazovanje i usavršavanje naših oficira veoma kvalitetno i na visokom nivou”, predočili su iz Ministarstva.

Pored toga, obrazovanje u inostranstvu je izuzetno značajno i za buduće zaposlenje kadeta.

“Nakon završetka vojnih akademija i povratka u Crnu Goru kadeti se odlukom Predsjednika Crne Gore unapređuju u početni čin oficira, primaju u službu u Vojsci i raspoređuju na početne oficirske dužnosti u rodovima ili službama za koje su se obrazovali”, kazali su iz Ministarstva odbrane.

26

avatar
1000
13
13
0
 
24
gostArbitarJežlogikaSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
logika
Gost
logika

uvjek sam za promovisanje Vojske, ali od ovih tekstova koje plasiraju civili iz ministarstva, ospice dobijem… “steci što više veza i poznanstava”, “raditi” u Vojsci i slicne price, to je sve ono sto Vojska nije…. Vojska je nacin zivota, a ne “posao”… neces ni ti djevojko, ni bilo ko drugi, doprinijeti drzavi samim nosenjem uniforme, nego svojim postupcima i radom,… Više »

gost
Gost
gost

jeste li vi pismeni bar minimalno?
RADIĆU

gost
Gost
gost

Kada je riječ o pisanju futura I od glagola sa infinitivom na -ti (pjevati, raditi) u slučaju kada se taj oblik gradi od okrnjenog infinitiva (pjevat-, radit-) i enklitika ću, ćeš, će…, pravopis našeg književnog jezika smatrao je pravilnim obje forme – i formu prostog futura I: radiću, pjevaću … radićeš, pjevaćeš …, i formu složenog futura I: radit ću,… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo!

Podgorica
Gost
Podgorica

NATO izdajnici Crne Gore

Slavko
Gost
Slavko

Da pomogne Crnoj Gori slanjem crnogorske mladezi da ginu po pustinjama na drugom kraju svijeta za tudje interese… Hvala ti, ostani dje si.

Aco
Gost
Aco

A sto ste vi ginuli u Dubrovniku Slavko?za čije interese ? 100 i vise momaka je poginulo na dubrovačkom ratištu ! A dje je Dubrovnik sad ? Tamo dje je i bio .

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Aco dubrovnik je srpski grad i to govorio i Kralj Nikola

Jež
Gost
Jež

Griješiš, nije Dubrovnik, nego Požarevac.

Slavko
Gost
Slavko

Sta ti smetaju sad Crnogorci Aco? Milo nas je vodio na Dubrovnik, malo da ratuje za mir.

Arbitar
Gost
Arbitar

Nije vas vodio Milo, nego Slobo sloboda, kako ste ga zvali.

Shaolin
Gost
Shaolin

đevojko nasmijana, što ti ja zla hoću, ostani u Beč, jer ćeš se ovamo razočarati bez ako nemaš kakvu vezu da te progura ka vrhu

Alma
Gost
Alma

Djevojko ako mislis da ces dobit stan prije nego ja rijesim stambeno pitanje sa jos nekoliko prisirenja grdno se varas

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Zašto je mnogo vojnikinja u Vojsci Crne Gore? Koji im je motiv za to?

Shaolin
Gost
Shaolin

zato što im je dosadilo da im se priča ŽENE NE MOGU DA POSTIGNU ONO ŠTO I MUŠKARCI

Placenici
Gost
Placenici

Upitno je mentalno zdravlje svih onih koji za zivotni poziv izaberu da uce tehnike i metode ubijanja ljudi. Sve drzave imaju placenike, ali ih u civilizovanom svjetu drze u bodljikavu zicu u pustinjama Arizone, da se ne mjesaju sa normalnim svjetom. Francuski placenici iz Legije su isto tako odvojeni i izopsteni iz normalnog svjeta. Pa i to je malo nego… Više »

logika
Gost
logika

a da mi je znat koji si… copy/paste jedan isti komentar na svaki tekst o vojsci… kakvi placenici, bidonu jedan?

Rockybalboa
Gost
Rockybalboa

Na slici se nalazi samo jedna kadetkinja Crne Gore,molim da ispravite naziv slike.Ostali su kadeti OSBiH

Rajan
Gost
Rajan

Ehhhh…. Yugoslovenska vojna akademija je bila cudo za sve ove akademije nazovi prestizne…

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Eto, Rajane, tebe ni Becka skola ne moze ubijediti da je rodoljublje u srcu postenih Crnogoraca. No, srecom, nasa omladina vise nece uciti iz knjiga iz kojih smo mi moralii. Ucice iz pravih.

Velimir
Gost
Velimir

Sve pohvale,sretno!
Neka zivi Crna Gora!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

bravo ….

Gosp.Sojic
Gost
Gosp.Sojic

Bila ti ZDRAVO polako ce tebe Nato poslat tamo dje svoje. Ne salju
Srecno I zdravo doma da dodjes

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Bula ona zdravo,naravno.U Crnoj Gori jedan dio građana ujutru kad ustaje i protrlja oči izgovara prve riječi Milo i NATO,normalno u negativnom kontekstu.Da je pošla da uči na Srpskoj akademiji bila bi po njima za svaku pohvalu. Djevojka je na tragu svojih predaka,koji su čuvali svoju domovinu Crnu Goru i davali svoje živote za nju. Bravi za ovu djevojku.Bravo za… Više »

Potonja ura
Gost
Potonja ura

Ma kako da ne svi ostaju u C.G. polako tek je korake prve napravila

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

Opet Srbija kriva a kokoske iz Albanije
Svasta

Send this to a friend