Društvo

Radončić: Nakon Zavjere, film i knjiga o sudijama koji presuđuju po direktivi

Šeki Radončić

Film „Zavjera“ našeg poznatog publiciste, autora brojnih nagrađenih dokumentarnih filmova, pisca i hroničara Šekija Radončića, u konkurenciji je za nagradu Sarajevo film festivala. Već je postignut uspjeh izborom među 16 najboljih od ukupno 200 filmova iz 20 zemalja. Radončiću je ukazana čast da njegov film zatvori ovogodišnji Festival, što govori o prepoznatoj umjetničkoj, ali i stručnoj vrijednosti pravljenja filmova kojima je najvažnija istina, činjenice i podaci koje nije moguće osporiti.

Povodom predstojeće svjetske premijere svog filma, ali i presuda crnogorskih sudova medijima koji su prenijeli njegov feljton “Voajer i balerina” Radončić je gostovao na Skala radiju u „Skalinom parapetu“.

Podsjeća da se dokumentaristikom bavi otkad je počeo da se bavi novinarstvom. Tako je, kaže, dokumentovao napad na Dubrovnik, pa zbog toga bio osuđen na dva mjeseca zatvora i 174.000 DM (njemačkih maraka). Pa onda deportacije, policijske torture, i sve do današnjih dana. Prepoznao je, objašnjava, da je to ustvari istorija koja se događa pred našim očima i krenuo je sa istraživanjima za film, faktički od onoga trenutka kad su postavljeni šatori na bulevaru ispred Crnogorske skupštine 2015. godine. Film je definitivno završen 30. juna ove godine.

Orkestrirani napadi srbijanskih i nekih domaćih tabloida

Kada je sadržaj filma postao dostupan, kreće orkestrirani napad srbijanskih tabloida, i pojedinih domaćih i na autora, ali i sam Festival.

Ništa novo, smatra Radončić. Po njegovom mišljenju se opet radi o koordiniranom napadu. Čim je Sarajevski filmski festival objavio da je „Zavjera“ ušla u zvanični program, prvi se javio beogradski „Informer“ tvrdeći da se radi o filmu koji će poljuljati odnose u regionu. Identično je reagovao i crnogorski “Informer”, tabloid Vijesti, koji je na naslovnoj stranici objavio puno laži, jer crnogorska Milijana Baletić, kako Željka Ivanovića, suvlasnika ovog tabloida naziva autor filma, ne zna ništa drugo nego da, kaže Radončić, plasira neistine.

On tvrdi da Željko Ivanović, i ostali iz tog društva samo sporedni likovi u njegovim knjigama i tekstovima i do sada, a to je lako provjerljivo, oni nijesu osporili ni jednu činjenicu napisanu o njima.

Kaže da Željko Ivanović laže da je on ikad osuđen zbog svoga pisanja, osim za tekstove o Dubrovniku. A vrijeme je i tada, nakon presude generalu Pavlu Strugaru u Haškom tribunalu pokazalo ko je bio u pravu i čija je istina prava.

Objašnjavajući film u najkraćem, ne želeći da ga prepričava, jer se on mora odgledati da bi se o njemu razgovaralo, Radončić kaže da će naši građani tek tada shvatiti o čemu se radilo i što se sve dešavalo u tom vremenu. „Zavjera“ ne tretira samo državni udar, jer je to samo jedan segment o ruskoj zavjeri protiv Crne Gore, koja je počela 2014-15 godine i koja i dan danas traje. Napokon, vidjeće se i postaće jasna uloga mnogih u toj zavjeri, pa i tabloida Vijesti.

Premijera “Zavjere” 20. avgusta

Premijera „Zavjere“ biće 20. avgusta. Biće to svjetska premijera i na taj način će se zatvoriti ovogodišnji Sarajevski filmski festival. Projekcija filma izazvala je dosta panike u redovima onih koji prepoznaju sebe i svoju ulogu u ovoj sramnoj raboti. Uzalud je njihovo nastojanje da film prikažu kao propagandni jer je međunarodni žiri ocijenio da se radi o značajnom filmu za kinematografiju i koji pomjera granice u kinematografiji u dokumentarnom žanru.

Presude po diktatu Vijesti

Vijesti se pozivaju na presudu podgoričkog sudije Osnovnog suda Veljka Radovanovića koji je osudio CDM, a ne autora teksta Šekija Radončića, koji je ovaj portal prenio, kao i još šest medija. Sve ih tužio dvojac Ivanović-Perović, zbog prenošenja njegovog serijala o Dušku Kneževiću. Radončić pojašnjava – Željko Ivanović opet laže da je to serijal o njima. A oni su, tvrdi on, tamo samo sporedni likovi. Oni su samo bili medijska podrška Kneževiću, medijski ruski nosač u Crnoj Gori.

Radončić se osvrnuo na indikativno ponašanje sudije u toku postupka. Objašnjava što je sudija uradio, a što Vijesti s ponosom ističu. Čak su i u podnaslovu izvukli „Irelevantno bi bilo saslušanje Radončića“. Sudija Veljko Radovanović, kaže Radončić, nije našao za shodno da sasluša autora tekst, koji bi mu na ročište donio registraciju privrednog društva Vijesti i sve druge dokaze zbog čega je i nastao pomenuti serijal tekstova.

Ponašanje sudije Radovanovića, za koga Radončić kaže da ga nikad u životu nije vidio, uopšte ne čudi. To je, prema riječima Radončića, onaj sudija koji je dosudio da se isplati 3.000 eura obeštećenja izvjesnom Bajčetiću koji je automobilom, prilikom protesta, uletio u kordon specijalne crnogorske policije. Zna se kako bi policija zbog toga reagovala u zemljama visoke demokratije, kao što se zna i što znači napad na policiju koja štiti ustavni poredak države u kojoj djeluje. Pred drugim sudom taj isti Bajčetić je odležao tri mjesaca. Sudija Radovanović je i Gojku Raičeviću, uredniku velikosrpskog portala IN 4S dodijelio 5.000 eura.

Ali, kaže Radončić, on ne krivi sudiju, jer Vijesti ucjenjuju sudije. Ako ne presude kako oni očekuju, oni će napisati nešto o, recimo, sudiji koji je ostavio svoju ženu i svoje bolesno dijete i oženio pripravnicu. Ili će da napiše kako je neki sudija u sukobu interesa, pa kako je nezakonito u trećem mandatu, pa kako ima skupi sat, kako prodaje za enormne sume svoje precijenjene nekretnine. Dakle, jasan je Radončić, Vijesti funkcionišu po tom modelu.

Zato, nakon više sudskih presuda crnogorskim medijima i portalima samo zbog toga što su prenijeli tekst čiji je on autor, Radončić razmišlja da napiše knjigu i snimi film o sudijama u Crnoj Gori koji su presuđivali u procesima u kojima je učestvovao.

“Otvoreno i jasno, od samog vrha pa do dna. Da pokažemo ko su sudije koji donose ovakve presude, obrazlažući, poput pomenutog sudije, da ne poziva svjedoka, i to autora teksta, da se ne bi odugovlačio postupak! To je van pameti”, zaključio je Radončić.

14

avatar
1000
10
4
0
 
13
VirusKralj NikolaPG carMila BMilić
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PG car
Gost
PG car

Radončiću slijepi vidi da su Vijesti protočni partijski bojler. Kada će se tamo nešto loše pročitati za trulu opoziciju. Nikad. Prema tome imaš sud u Strazburu na koji ćeš dobiti ako si u pravu.

PG car
Gost
PG car

Moj Šeki sve ti džaba kada narod ne vidi dalje od nosa nego slijepo vjeruje u ono što pročita u Vijestima. Film treba da se prikazuje 24/7 da bi narod ukapirao neke stvari.

Mila B
Gost
Mila B

Bravo Šeki alal vjera samo nastavi tako

Milić
Gost
Milić

Šeki nagrdi nam sudije sa ovom tvojom pričom

Djuka
Gost
Djuka

Kad će biti u prodaji “Kuća užasa u Zeti” to će biti bestseler.

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Dako raskrinka neko više ove iz Vestigore i njihov način funkcionisanja, po pravilu, plati ili daj što ono nama treba i nećemo objavljivati bilo kakav text o tebi. Tabloid, ništa više. Zlo.

Jaroš brdo
Gost
Jaroš brdo

Seki bravo

Petar
Gost
Petar

Ko je ovaj?

Neka to
Gost
Neka to

A ko si ti

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Ja sam ja

gledalac
Gost
gledalac

Nestrpljivo ;ekam da neka televizija objavi film g Radončića. Isto tako , valjalo bi objaviti i nedavno promovisani dokumentarac Velibora Čovica

Virus
Gost
Virus

Šemsudin, brat Fahrudinov

Seka
Gost
Seka

Dajte taj film što prije na tv da vidimo.

Neka to
Gost
Neka to

Sudije koje donose presude a da ne dozvole optuzenim Da se izjasne nikad nisam cuo pa zato gospodine Radoncicu idite na vecu instancu.

Send this to a friend