Društvo

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača gradiće se Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture

Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice

Velika vijest za sve građanke i građane Podgorice, upravo smo danas dobili idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiramo na prostoru Kasarne Morača, kazao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

“Nakon što smo se tokom 2017. i 2018. godine izborili protiv tadašnjih nauma bivših gradskih uprava da na prostoru Kasarne Morača grade “City kvart 3”, u saradnji sa bivšim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma(MEPPU) u novembru prošle godine – raspisan je nikada veći konkurs za izradu idejnih rješenja za tri javna objekta, koja se planiraju na tom prostoru. Taj konkurs je, nakon skoro šest mjeseci, danas konačno završen, a međunarodni žiri je izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima (šetalištem uz Moraču, amfiteatrima, konferencijskim i kulturnim centrom, galerijama, food cornerom i drugim)”, kazao je Rakčević u izjavi dostavljenoj medijima.

Italijanski biro “A-fact” (u sastavu: Andrea Rossi, Giovanni Sanna, Pierluigi Turco) odnio je ubjedljivu pobjedu žirija a, kako navodi Rakčević, a njihov projekat u najvećoj mjeri čuva postojeća stabla (za koja smo u susret konkursu radili detaljnu taksaciju) i predviđa preko 66 odsto zelenih površina na postojećem prostoru Kasarne Morača.

“Umjesto da dobijemo 150.000 kvadrata stanogradnje – kako su željeli bivši gradski oci, od čega bi novac uzeli privilegovani investirori, dobićemo veliki muzej-park, prepun javnih sadržaja, na preko 12 hektara prelijepog prostora uz rijeku Moraču”, ističe Rakčević.

Zatim je poručio.

“Veliko hvala svima koji su nam, kada je malo ko vjerovao i na vrhuncu moći bivšeg režima, pomogli da sačuvamo Kasarnu Morača i omogućimo današnji razvoj događaja. Hvala i bivšoj ministarki Ani Novaković Đurović, bivšem GDA Vladanu Stevoviću i ukupnom timu MEPPU što su pripremili i sproveli nikada ozbiljniji konkurs, koji danas formalno završava novoformirano ministarstvo. Nadam se da će aktuelna Vlada nastaviti započeto i u što kraćem roku započeti izradu Glavnih projekata (GP), kako bismo već sljedeće godine mogli raspisati tender za izvođenje radova. Najveći dio posla je već završen, a Podgorica je na korak od novog gradskog dragulja – koji ostavljamo generacijama koje dolaze”, poručio je Rakčević.

19

avatar
1000
18
1
0
 
19
NEZAPOSLENMico pgLjubovic4ZoranPg Cg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NEZAPOSLEN
Gost
NEZAPOSLEN

Dok ste bili vlast ?kažite koje ste radno mjesto otvorili u proizvodnji??Sto ste uradili da spriječite zakondki dosta diskutabilno zaposaljavanje stranih državljana prije ponuđenog posla domaćim sezoncima.Pozivam NVO da ispitaju ?da li mogu da se zapošljavaju stranci prije naših državljana.

Mico pg
Gost
Mico pg

🤣🤣🤣😍😍😍😍CIRKUS NIDJE RADNOG MJESTA.MLADI ODLAZE .OVO JE nedostatak ideja .Ovom covjeku je lijepo ima dobru platu sto bi se on sjekirao kako je nekome ko ne radi ,nema djetetu za kilo hleba.Prica price o cvijecu i ekologiji,A podji iza stadiona da vidis ruglo

Ljubovic4
Gost
Ljubovic4

Hoces li ti da ga praviš…Ove populisticke izjave su dosadile..do sada ste samo ostrugali biciklisticke staze i naprvili ogradu kroz grad kao da smo STOKA.Sta ste drugo napravili..NIŠTA.Zaposljavate šakom i kapom..ti vam je to..to radite u metropoli..glavnom gradu..

Zoran
Gost
Zoran

Ti si danasnji naum, unistitelji CG.

Pg Cg
Gost
Pg Cg

Odlicno!!!!

Mitar
Gost
Mitar

Srećniji bih bio da ste taj prostor uredili u zelenu površinu. To je mnogo potrebnije građanima Podgorice. A te zgrade su mogle i na Ćemovsko.

Micko
Gost
Micko

Katastrofa. Blok 11 polako uzima kes od gradjana.

Tara
Gost
Tara

Kultura smeca..po Podgorici..i cetnicki barjaci-to je vasa kultura..

Blok 5
Gost
Blok 5

E ovoga jada

Tomo
Gost
Tomo

A možda kopija Ajfelovog tornja? Možda i kip Slobode u crnogorskoj narodnoj nošnji sa šubarom na glavi?

BrauLeE
Gost
BrauLeE

Ako vi i jedan kamen stavite na to mjesto, Morača će da presuši. Živi bili pa viđeli. Samo laži i obmane, ništa više.

bjez
Gost
bjez

A sto ćemo mi to stavit u izlog u taj muzej savremene umjetnosti??? Sve sami umjetnici kod nas a lele

Znamo se
Gost
Znamo se

Molim genije znaš li koliko ima podstanara i koje su cijene kirija i kvadrata stana ?! Kad ste tražili glasove od ovog naroda nijeste obećavali Muzeje i Galerije nego rešavanje egzistencionalnih pitanja ! Da neće striko praviti ove muzeje ?

Laban
Gost
Laban

Odlična ideja.Sviđala mi se Mugošina ideja sa operom.Tome treba da služe prestižne lokacije,a ne da se prave stambene zgrade u užem gradskom jezgru.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ooooo student, pa đe si ti?

Nikola
Gost
Nikola

A ko će čelebiiću platiti uloženo?

Canon
Gost
Canon

Sve pohvale za idejno rešenje

Opa
Gost
Opa

Trebace nam kasarna

A što je ovo.😂
Gost
A što je ovo.😂

Greote pogledaj ga. 😂😂😂😂
Vidi se da je umjetnicka, dusa bio vazda.

Send this to a friend