Društvo Hrapović i Oberklejd

Rani razvoj djece je osnova za njihovo dobro zdravlje

Osnova za dobro zdravlje tokom života leži u adekvatnoj i posvećenoj brizi na njegovom početku, pa je zato podsticajna njega od predusnog značaja, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića i profesora Frenka Oberklejda, međunarodno priznatog istraživača, autora, predavača i konsultanta o različitim aspektima pedijatrije.

Hrapović je upoznao profesora Oberklejda sa onim što Crna Gora realizuje u reformskim procesima u oblasti pedijatrije.

“Unaprijedićemo rad na preventivi, tako što ćemo predložiti izmjenu Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i kadra koji treba da ispunjavaju izabrani timovi, predložićemo da se broj osiguranika, djece, smanji u timu izabranog pedijatra, kako bi pedijatri imali više vremena da rade preventivne preglede“, saopštio je Hrapović i dodao da ćemo unaprijediti usluge i kvalitet patronažne službe za patronažne sestre koji će da pružaju njegu u prvim danima novorođenčeta.

Profesor Oberklejd pohvalio je povećenost prevenciji crnogorskog zdravstvenog sistema i naglasio je da je ulaganje u prevenciju veoma specifična oblast djelovanja, jer nije toliko vidljiva, kao što je na primjer, izgradnja nove bolnice.

“Mislim da izuzetno važno da je zdravstveni sistem bude lider brige o djeci u ranom djetinjstvu i drago mi je da vidim da je u vašoj zemlji tako, da o djetetu prvo brine zdravstveni sistem, a tek kasnije sistem obrazovanja i slični resori. Jer u realnosti i jeste tako, i na tome vam čestitam, pa do treće godine, kada dijete krene u obrazovni sistem kroz predškolsko obrazovanje, njega je već zbrinuo zdravstveni sistem i on ga poznaje“, istakao je Oberklejd.

“Razvoj djeteta prije nego polaska u školu je veoma važno za budući period, i isto tako je važno stimulativno okruženje koje treba da mu pruže porodica, kao i društvo, da bismo imali ono što mi zovemo podsticajna njega, u pravom smislu riječi”, pojasnio je Oberklejd.

Profesor Frenk Oberklejd je pedijatar i ključni govornik na konferenciji o ranom razvoju djece koju UNICEF i UDG organizuju 22. i 23. oktobra. Jedan je od vođa Grupe za pitanja dječje zdravstvene politike, jednakosti i prevođenja politike u praksu na Istraživačkom institutu Mardok kao i profesor pedijatrije na Univerzitetu u Melburnu.

Oberklejd je predsjedavajući Viktorijanskog dječjeg savjeta, koje pruža stručne savjete premijeru i ministrima u vezi s zdravstvenom politikom i uslugama za djecu. Bio je direktor fondacije Centra za zdravlje djeteta u zajednici pri Kraljevskoj dječjoj bolnici u Melburnu više od 25 godina. On je međunarodno priznati istraživač, autor, predavač i konsultant, napisao je dvije knjige i preko 200 naučnih publikacija o različitim aspektima pedijatrije.

Send this to a friend