Društvo

Izbor direktora RTCG: Raonić nije u sukobu interesa

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da bivši izvršni direktor Građanske alijanse i kandidat za generalnog direktora RTCG Boris Raonić nema nikakvih zakonskih ograničenja da se prijavi za tu funkciju, te da nije u poslovnom odnosu sa četiri člana Savjeta Javnog servisa koji će uskoro da biraju čelnog čovjeka Javnog servisa. Ocijenjeno je da, kad bi bo izabran za generalnog direktora, ne bi bio u konfliktu interesa, piše Pobjeda.

Pobjeda je imala uvid u dokument koji je donijela ASK, na Raonićev zahtjev, a nakon što je NVO Media centar, na čijem je čelu Goran Đurović, upozorila da su četiri člana Savjeta RTCG u poslovnom odnosu sa Raonićem. Problematizovali su to što Raonić može biti izabran za čelnog čovjeka Javnog servisa glasovima Amine Murić, zaposlene u Građanskoj alijansi, Bojana Baće, koji je bio član Savjeta te NVO, Marijane Camović Veličković i Milice Špajak, koje su radile projekte sa Građanskom alijansom.

Međutim, iz ASK-a ne vide u tome ništa sporno jer su, između ostalog, Raonić i Baća dali ostavke na funkcije koje su obavljali u GA.

S druge strane, advokat Dejan Dragović za Pobjedu navodi da, ukoliko postoji povezanost Raonića sa četiri člana Savjeta RTCG, „mogu postojati indicije koje ukazuju na postojanje sukoba interesa”.

Zakon o sprečavanju korupcije u članu 8 propisuje „ako javni funkcioner u organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju učestvuje u raspravi i odlučivanju u stvari u kojoj on ili povezano lice sa javnim funkcionerom ima privatni interes dužan je da davanjem izjave o postojanju privatnog interesa obavijesti ostale učesnike u raspravi i odlučivanju prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja”.

“Konkretno, članovi Savjeta RTCG nakon njihovog obavještenja o mogućem postojanju konflikta interesa, dužni su sačekati i konačno mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije na okolnost postojanja konflikta interesa i do konačnog mišljenja ASK ne mogu postupati u donošenju odluke o izboru generalnog direktora. U slučaju da ASK utvrdi postojanje sukoba interesa u odnosu na određenog člana Savjeta, taj član Savjeta ne može uticati u odlučivanju za izbor generalnog direktora RTCG, već isti član mora biti izuzet iz postupka odlučivanja”, navodi Dragović.

Konkurs za generalnog direktora Javnog servisa zatvoren je, a za tu funkciju, osim Raonića prijavili su se i bivši zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković, direktor Televizije Nikšić Milutin Stijepović i novinar Branislav Brano Nikezić.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Durmitores
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Durmitores
Gost
Durmitores

Smiješno, mnogo smiješno da nije žalosno.

Send this to a friend