Društvo

Registrovan drugi slučaj morbila u Crnoj Gori kod djeteta od 12 godina, nije bilo vakcinisano

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas u popodnevnim časovima registrovao drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz opštine Rožaje, koje nije vakcinisano.

“Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenje bolesti. Epidemiološko istraživanje vrši Dom zdravlja Rožaje, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku”, navode iz IJZ.

U svim zemljama okruženja registrovano je obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa preko 5.200 oboljelih i najmanje osam umrlih lica od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine.

Morbili su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do tri od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija), a može dovesti i do smrtnog ishoda.

Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje zarazne osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu kao i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu pošto inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima.

“S obzirom da se oboljenje veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do razvija epidemija. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje četiri dana prije i četiri dana nakon izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti”, navodi IJZ.

Jedina prava mjera prevencije je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele.

“Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja”, navodi IJZ.

U slučaju pojave obolijevanja u kolektivima (vrtići i škole) neophodno je isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije odnosno do gašenja epidemije ili do sprovođenja vakcinacije u skladu sa uzrastom.

“Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanom i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje”, navodi IJZ.

Institut za javno zdravlje Crne Gore i domovi zdravlja organizovaće i vakcinaciju u dodatnim terminima predstojećeg vikenda.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Pedja *
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pedja *
Gost
Pedja *

Kako se roditelji igraju sa zivotima svoje djece ?

Send this to a friend