Društvo U Crnoj Gori nema oboljelih od gripa

Registrovan slučaj teške respiratorne infekcije SARI

Tokom prethodne sedmice Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) prijavljeno je 13 osoba sa simptomima nalik gripu, ali laboratorijski nije potvrđen nijedan slučaj infekcije tim virusom, pišu Dnevne novine.

Sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI) prijavljeno je 6.657 osoba, a registrovan je i jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je od 4. do 10. novembra prijavljeno 13 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), dok u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem nije potvrđen slučaj infekcije virusom gripa”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Uvidom u elektronsku bazu podataka, prethodne sedmice u Crnoj Gori, kako se navodi, prijavljeno je 6.657 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI).

“Najveći broj oboljelih od težih i lakših respiratornih infekcija (ARI) registrovan je u uzrastu od 20 do 64 godine, dok je u uzrasnoj grupi do četiri godine registrovana najviša incidencija”, kazali su iz Instituta.

Prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (SARI), dodaju, registrovan je jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije.

Iz Instituta podsjećaju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija i preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije”, ponavljaju iz Instituta.

Grupe stanovništva, ističu, kojima se preporučuje vakcinacija su sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, oboljeli od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
CrnogoracLola
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vakcine marketing ….

Lola
Gost
Lola

I meni je postavljena dg ARI, imam tezu akutnu infekciju vec cetiri dana. Vakcine su kasnile a stiglo ih je malo pa se pitam da li ce koja ostati za mene kad je budem mogla primiti. Gadna, jako gadna infekcija. Svima dobto zdravlje!

Send this to a friend