Društvo

Rekonstruisan most na Suvoj rijeci u Baru

Od kada je svijeta, mostovi su spajali ljude i vremena, bili i ostali simobolom ljudskih težnji da se povežu.

FOTO: Anto Baković

Most na Suvoj rijeci (Perinom potoku) oronuo zubom vremena i nemara u minulim vremenima rekonstruisan je i vraćen u funkciju krajem decembra. Ovaj most, obnovom je dobio spontan i smislen cilj – povezivanje maslinarstva i turizma u podnožju drevnog Starog grada Bara.

Most na Suvoj rijeci je ulazna kapija u prirodni muzej maslinarstva, kulture i religije. Ovim riječima je dočarao građevinu s kraja 17.vijeka, arheolog Omer Peročević koji je i predložio da se obnovi oronula građevina čiji ktitor nije poznat. Most se nalazi u Džidžarinu, na stazi kroz maslinjake…

FOTO: Anto Baković

Društvo maslinara je zajedničkim akcijama uspjelo da očisti pješačku stazu koja vodi od ulaza u Stari grad, kroz lukove akvadukta niz padinu sve do rijeke i starog mosta na Suvom potoku.

Kako bi zaštitili prirodnu i kulturnu baštinu, a ovom putu dodali još jedan zanimljiv turistički sadržaj Društvo maslinara Bar su sa zadovoljstvom prihvatili predlog arheologa Peročevića da zajednički obnove i od propadanja sačuvaju stari most na Suvoj rijeci ( Perinom potoku).

“Most je bio zarastao u visoko rastinje, kamene ograde su bile davno urušene, kaldrma je u većem dijelu bila oštećena, lagano je propadao i prijetilo mu je urušavanje. Članovi Društva maslinara su sa entuzijazmom očistili svo rastinje sa mosta i okoline i spremili ga za radove na revitalizaciji. Dužina mosta iznosi dvadeset metara a njegova širina na sredini nešto više od dva metra”, kazao je predsednik NVO Društvo maslinara Bar Ćazim Alković ističući da se radilo strpljivo i sa puno ljubavi, a posao je završen za nekih 90 dana.

FOTO: Anto Baković

“Vodilo se računa o svakom kamenu, o boji cementa i maltera, o svakom detalju koji će most činiti sigurnim, a opet sa najviše sličnosti izvornom obliku. Ovo je jedini most u okruženju kod kojeg je sačuvan izvorni oblik u svim pojedinostima. Predstavnici Uprave za zaštitu kulturnih dobara su više puta obilazili most i pratili radove”, kazao je Alković i zahvalio se zaposlenima u Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

Društvo maslinara je pripremilo projekat rekonstrukcije mosta i na konkursu Turističke organizacije Bara dobili su sredstva u iznosu od 4.000 eura za rekonstrukciju mosta.

“Kulturno dobro Bara koje je bilo na rubu propadanja, kameni most na Suvom potoku, doveden je u stanje koje zaslužuje i sada je na ponos svih nas, posebno ljudi koji su vrijedno radili na rekonstrukciji. Most je dobio sjaj koji zaslužuje.Turistička organizacija Bar je finansijski podržala ovaj projekat i drago mi je što smo dio ovog tima”, kazao je direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj na prezentaciji projekta Rekonstrukcije kulturnog dobra – starog kamenog mosta preko Suvog potoka u Starom Baru.

Kukalj je izrazio nadu da ćemo u narednom periodu imati više ovakvih aktivnosi a TO Bar će kroz javni poziv koji je objavljen i ove, a i narednih godina podržavati ovakve i slične projekte.

FOTO: Anto Baković

Nakon javnog poziva kao najpovoljniji ponuđač izabran je Suvad Osmanović koji je u Baru već prepoznat kao prava osoba za poslove ove vrste.

“Prije ovog, u Starom Baru radio sam nekoliko sličnih poslova. Ipak bih izdvojio most na Suvoj rijeci koji je zbog pozicije, teške pristupačnosti jedinstven, neponovljiv. Most je dragulj grada Bara, za čiju rekonstrukciju smo koristili kamen iz kraja. Teren je diktirao transport kamena, donošen je ručno”, kazao je Osmanović koji je završio obezbjeđenje i zaštitu na radu, u slobodno vrijeme slika, ali rad na rekonstrukciji objekata kao što je most na Suvoj rijeci za njega su poseban izazov.

Realizovanim projektima na ovom području: rekonstrukcijom mosta na Suvoj rijeci, izgradnjom maslinarskog puta Džidžarin, rekonstrukcijom i prezentacijom temelja katoličke crkve SV. Urbana, čišćenjem i vraćanjem u funkciju pješakog puta „Kašćel“, Društvo maslinara je pokazalo da daleko prevazilazi okvire poljoprivredne organizacije.

FOTO: Anto Baković

Cilj Društva maslinara Bar je prvi „Maslinarski put“ u Crnoj Gori koji vodi od Starog grada, niz padinu Kašćel, preko maslinjake u Džidžarinu, kroz Bartulu do Donjih i Gornjih Poda, preko Dobre Vode do Mrkojevića i po potrebi dalje prema Albaniji.

“U Starom Baru se uskoro očekuje početak izgradnje Kuće maslina što će dati veliki dprinos ovom konceptu razvoja maslinarstva, a već je dogovoren nastavak radova na Džidžarinskom putu, naši sugrađani koji ževe u Americi su izrazili interesovanje da finansijski pomognu završetak ovog puta, a očekuje se i podrška Opštine Bar. Radiće se i na drugim maslinarskim putevima i ostaloj infrastrukturi”, istakao je Alković i najavio projekat zaštite porijekla Barskog maslinovog ulja dobijenog od naše autohtone sorete Žutica.

Povezivanje poljoprivrede, posebno maslinarstva i turizma je snaga budućeg razvoja u barskom kraju.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cikotićkiii
Gost
Cikotićkiii

Đe su dukljani, mrzitelji posrbica da mi pojasne nešto. Kako ovo na otvaranju u BARU nema đevojaka u CG nošnjama, nego koliko vidim ovo su Bošnjačke? Molim za odgovor sendvičari, javite što prije.

Send this to a friend