Društvo

Rekonstruisano Akušersko odjeljenje, Marković najavio ulaganja od 17 miliona eura

Predsjednik Vlade Duško Marković i direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković svečano su danas pustili u rad rekonstrusano Akušersko odjeljenje sa Odjeljenjem carskih rezova i Odjeljenje za terminsku novorođenčad, kapaciteta 38 kreveta.

Odjeljenje je u potpunosti rekonstruisano i opremljeno najsavremenijom opremom zahvaljujući donacijima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koja je izdvojila 240 hiljada eura za ovaj projekat.

Najavljene su i nove investicije u KCCG vrijedne 17 miliona eura, kao i stvaranje uslova da u narednom mandatu počne gradnja novog Urgentnog centra.

“Otvaranjem Akušerskog odjeljenja Klinike za genikologiju KCCG na licu mjesta svjedočimo kako znanje i odgovornost mogu i u uslovima najveće krize, zdravstvene i ekonomske, ulagati u zdravstveni sistem“, kazao je premijer Marković i dodao da već nekoliko godina svjedočimo ozbiljnim ulaganjima u Klinički centar kada je u pitanju prostor, oprema ali i ljudski resursi.

On je kazao da već krajem ove godine počinjemo da trošimo 17 miliona eura novca opredijeljenog za KBC i njegove klinike.

“Želim da obavijestim crnogorsku javnost da ćemo krajem ove godine stvoriti uslove da u narednom mandatu započnemo gradnju novog Urgentnog centra”, istakao je Marković.

Premijer je zahvalio i EPCG ocjenjujući da je kao uspješna komapnija, koja je završila i obavila svoju važnu unutrašnju transformaciju, postala generator ukupnog razvoja Crne Gore.

“Ne misli samo o svom profitu, o profitu svoje kompanije, svojih zaposlenih, nego dio tog profita usmjerava za ulaganje u zdravstvo i na taj način doprinosi unapređenju zdravstvene usluge i zaštite zdravlja našeg stanovništva“, rekao je premijer i dodao da je društvena odgovornost EPCG, poziv i svima drugima kako treba da se odnose prema zdravstvenom sistemu u cjelini.

Zadovoljan i ponosan onim što vidi u Kliničkom centru, predsjednik Vlade je čestitao zaposlenima u cijelom zdravstvenom Crne Gore na profesionalnosti i motivisanosti da u uslovima pandemije zaštite zdravlje građana.

“Ovo je dokaz da je ulaganje u zdravstvo najbolji odgovor na svakodnevne potrebe naših građana. Ulažući u zdravstvo, mi ulažemo u budućnost Crne Gore, u zdravlje naših građana i ukupni napredak“, rekao je Marković.

Eraković je rekao da rekonstruisano akušerstvo sa ranije rekonstruisanim porodilištem spada u red najsavremenijih i najboljih porodilišta odnosno genikološko-akušerskih klinika u ovom dijelu Evrope.

“Ovo je nastavak kontinuiranog rada i ulaganja u Klinički centar Crne Gore i moram da vas podsjetim da smo zahvaljujući Vladi Crne Gore i našim prijateljima donatorima koji kontinuirano podržavaju rad Kliničkog centra, samo u prošloj godini investirali preko 7,5 miliona eura. Najveći dio je došao kao podrška Vlade Crne Gore odnosno nešto više od 6,5 miliona i nešto manje od milion eura zahvaljujući našim prijateljima, podržavaocima rada KCCG“, rekao je Eraković.

On je dodao da će u Kliničkom centru do kraja godine biti otvorena najsavremenija laboratorija, prva automatizovana laboratorija u Crnoj Gori, čija je vrijednost preko milion eura.

Najavio je otvaranje novog odjeljenja nefrologije i dijalize, a biće implementirani PAX i RIS sistem, gdje će na najbolji i najkomforniji način radiolozi moći od kuće da očitavaju nalaze za naše pacijente.

“I ono što nam je najveći infrastrukturni projekat u ovoj godini, očekujemo do kraja godine otvaranje potpuno nove intenzivne njege u Klinici za neurologiju gdje će biti smješteni i tertirani najteži pacijenti u Crnoj Gori“, rekao je  Eraković.

Ovo je, istakao je on, kontinuitet rada zdravstvenog sistema koji se nastavlja iz godine u godinu, koji pokazuje i snagu i volju i profesionalizam

“Snagu zdravstvenog sistema i snagu države i siguran sam da ćemo nastaviti taj kontinuitet i pokazati da sve što smo započeli da ćemo uspješno realizovati i još više razviti u narednom periodu”, naveo je direktor KCCG.

 

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
BudvaVojoNema vezeDokleanОкле
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budva
Gost
Budva

I naravno Kenan .

Vojo
Gost
Vojo

svaka čast, e što nisu izbori svake godine…

Nema veze
Gost
Nema veze

Bravo Premijeru!

Doklean
Gost
Doklean

A đe je Raičević?

Окле
Gost
Окле

Џаба кречите Марковићу, то више нико ни не гледа. Одговор добијате за 4 дана. Сви на изборе!!!

Ljiljana
Gost
Ljiljana

BRAVO! BRAVO! BRAVO!
To jeste zaista za buducnost Crne Gore!

Send this to a friend