Društvo

Resor Bratićeve optužuje javnost za nepošteno postupanje: Smijenjeni direktori neka pravdu potraže na sudu

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta tvrdi da smjenu dosadašnjih direktora i imenovanje v.d. direktora obrazovno-vaspitnih institucija sprovodi u skladu sa zakonom, te da podobnost partijama na vlasti ne utiče na te odluke. Resor na čijem čelu je Vesna Bratić optužuje javnost za nepošteno postupanje, te smatra da čitav slučaj podsjeća na buku i bijes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta. Pozivaju sve odlazeće direktore, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu potraže pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, tvrdi da je posvećeno, jedino, sprovođenju zakona i poštovanju Ustava Crne Gore.

“Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti. U tom smislu, više puta smo nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora čiji glas, i to smo pokazali, razumijemo i poštujemo”, navode u saopštenju.

Istovremeno, dodaju da, im je stalo da učestvuju u izgradnji boljeg i pravednijeg društva u kome neće biti diskriminsanih i obespravljenih.

“Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor”, ističu u resoru Bratićeve.

Prema njihovim riječima, sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini Crne Gore urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska je obaveza Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“U tom smislu, i tekuća smjena direktora prosvjetnih ustanova izvršena je kao zakonska obaveza, pri čemu su se, kako smo više puta i naglasili, poštovali jedino meritokratski principi, a ne pripadnost bilo kojoj političkoj partiji. Istovremeno, vjerujemo da je nepošteno postupanje javnosti koje nalikuje na diskriminaciju novoizabranih vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola, koji su, ponavljamo, birani nepartijski, i kojima su se vrednovali profesionalni angažman, znanje, komptenecije i stručnost”, navodi se u saopštenju.

Ističu da bi voljeli da, novonastala zaglušujuća larma na društvenim mrežima i elektronskim medijima, uistinu predstavlja odraz narodnog mišljenja – jer to bi bio nedvosmislen indikator progresa i buđenja društva iz višedecenijskog autokratskog mraka.

“Međutim, čitav slučaj dosta često podsjeća na buku i bes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta”, zaključuju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

44

avatar
1000
41
3
0
 
41
LeaMartaBrezaLavicaAki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lea
Gost
Lea

Vama samo smeta sve na C: crnogorski jezik, crnogorska crkva, crnogorska nacija, crnogorski identitet u cjelosti. E zbog toga se javnost buni! Fotelje su najmanji problem. Mi ne damo svoj identitet. I vi to dobro znate!

Marta
Gost
Marta

Kad budeš iz svoga džepa plaćala sporove koje ćeš izgubiti onda se javi.

Breza
Gost
Breza

Sta bi sa drzavljanstvom ove? Sve po zakonu pa da vidimo đe je ko!

Lavica
Gost
Lavica

Ti ćeš je brzo tražiti

Aki
Gost
Aki

Tražimo tvoje razrješenje!

Borko
Gost
Borko

Bravo Vesna samo jako protiv dpsa

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Tako je, samo hrabro ministarka, eto im suda, ako im basta

...
Gost
...

A ne, ne, ne – prvo ćeš ti da budeš suđena!!! Direktori, podnesite kolektivnu tužbu protiv Bratić

Ana
Gost
Ana

A dosta je laži svetosavske!

Budo
Gost
Budo

Ova se sprda s glavom svima nama …ali očito joj ga može biti… Neka znaju svi koji podrzavaju ovo sto ona radi, tj. Ne reaguju i drze je na ovo mjesto-da nisu nista bolji od nje… A prevashodno mislim na ‘crnogorce’ u vlasti koji su dopustili sve ovo, neka se stide svega što jesu a zapisani su zlatnim slovima kao… Više »

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Zastidje

marko
Gost
marko

Tornjati se u bilecu …drzavljanstvo ostaviti ođe …

Petra
Gost
Petra

Eksperti samo sto jos ne počnu da nas biju

Nikola
Gost
Nikola

Ova je još tu 🤣🤣🤣

Max12
Gost
Max12

Ćerajte ovo zlo,odakle je došlo…

Sasa
Gost
Sasa

Sve naknade od ministarke naplatiti,ili spuz.

Vidoje
Gost
Vidoje

Ono kad Bratić Vesna priča o POŠTENJU! 😂

Bozidar
Gost
Bozidar

Najbolji ministar do sada tako je Vesna samo meti trebalo je to odavno.

Milosh
Gost
Milosh

U Spuz ces ti jedno 4 godine uskoro

Mitar
Gost
Mitar

A poslije karta za Bijeljinu ili okle li je vec dosla u jednom pravcu

Bog sudi
Gost
Bog sudi

Iz Bilece,da je iz Bijeljine bila bi mozda edukovana,a lako joj je otici samo tu preko Vracenovica,za tili cas.

Arhitekta
Gost
Arhitekta

Ljude šaljete da se lome po sudova jel. Jer ste vi to tako zamislili. Ok. Igrajmo

Osvjezilo je
Gost
Osvjezilo je

Pokupise i idi

Marko
Gost
Marko

Brzo cemo te vratiti odakle si dosla

Znaci....
Gost
Znaci....

I ako, bolje reci kada, ti ljudi dobiju na sudu, da li su Ministarka i njeni saradnici spremni da plate iz svog dzepa naknade stete, kamate i sudske troskove ili cemo mi morati da placamo za njihovo neznanje?

Pomorac
Gost
Pomorac

Ma Vesna javnost neko ko? Pogotovo oni sto nisu litijali?

Box
Gost
Box

Ukoliko sud odluču da su direktori ne samo škola, nego i svih drugih pozicija 4 nekadašnja ministarstva smijenjeni bez osnova, zahvaljujući Bratić, onda neka ista ona odgovara i plati odštetu i sve plate sa kamatama. Zašto bih ja plaćao i svi mi od naših para plaćali tu nestručnost i ostrašćeni revanšizam Bratićke i sve finansijske posljedice koje će uslijediti nakon… Više »

Gost
Gost
Gost

Oće li ona iz svog džepa plaćati sudske troškove?

Anonimous
Gost
Anonimous

Platiće Apostolska vlada na slijedećim izborima. Krivi, čuješ li ti ovaj svoj narod?

Lavanda
Gost
Lavanda

Smjena direktora zakonska obaveza?Pa naravno kada ste prvo donijeli zakon po kojem svi direktori treba da se smijene.Oni misle da se obraćaju fokama.

Profesor
Gost
Profesor

Ne treba da pitamo neuki narod nego stručnjake i intelektualce koji s pravom osuđuju fašizam Bratićke i družine kojim uništavaju sve što vrijedi u Crnoj Gori!

Sinan
Gost
Sinan

Prevashodno bi samo Ministarstvo moralo da postuje institucije sistema i sistem, a ne da djeluje na svoju ruku, kao sto je bilo sa sistematizacijom npr. Cak i u slucaju smjene direktora, niko iz Ministarstva da prokomentarise detalje da samo Ministarstvo nije imenovalo predstavnike u skolskim odborima, a zbog neformiranja skolskih odbora smjenjuju silne direktore. O stanju unutar samog Ministarstva tek… Više »

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Treba svu djecu povući iz škola pa nek onda uče samo srpsku djecu i nek ih uče fašizmu i četništvu koliko hoće….

Marko-PG
Gost
Marko-PG

Covjece, pa gorivo opet poskupilo!

Levis
Gost
Levis

Nadolazeća pravda?Kako reče Andrej Nikolaidis ,neće biti mira dok se ne nađe radno mjesto i za mačku Branka Radulovića.

velimir
Gost
velimir

Sramota da vas bude kako LAZETE!
Pa,I ptice vide,sve pozicije su Vam popunjene ljudima Iz Srpskog sveta( cetnickofasistickim,izdajnickim,anticrnogorskim,litijaskim kadrovima)
Smjena ministarke I kompletnog staba pod hitno!

Marko-PG
Gost
Marko-PG

🥱😴

@lexa
Gost
@lexa

No no ćemo dozvoliti da nam djeću trujete fašističkim ideologijama i vjerskim podjelama

Marko
Gost
Marko

Ti pricas o postenju

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Da ne bi i narod da otpusti,Bratićka!?

Kkk
Gost
Kkk

Pogubila si se

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

3.14 sto drugo reci.

MBP
Gost
MBP

Ovo samo u Crnu Goru ima. Da se sprdaju s narodom i još ga prave ludim poslije.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Kako vas nije blam i sram?

Send this to a friend