Društvo

Revizija zakona o medijima i RTCG zbog dodatnog snaženja, a ne nedostataka

ilustracija

Zakonski tekstovi o medijima, kao i nacionalnom javnom emiteru RTCG, predloženi su za drugi kvartal 2019. godine. Revizija ovih zakona nije proizvod “nedorečenosti i nedostataka”, već zbog dodatnog snaženja u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim komparativnim praksama,  navodi se u odgovoru Ministarstva kulture Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Odbor je od Ministarstva tražio da dodatno razmotri propise koji, u manjoj ili većoj mjeri, kreiraju ili imaju uticaj na izborni ambijent, a to su zakoni o medijima, kao i nacionalnom javnom emiteru RTCG, te da da sugestije ili direktno učestvuje u radu Odbora, ako procijeni da treba, piše Pobjeda.

“Bilo bi značajno da ukažete na sve nedorečenosti i nedostatke u važećim propisima koji otežavaju njihovu primjenu, odnosno na sve poteškoće koje ste u praksi konstatovali, sa naglaskom na kreiranje izbornog ambijenta”,  naveo je predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović u dopisu Ministarstvu kulture.

Ministarstvo je odgovorilo da je predložilo zakone o medijima i o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

“Nacrti ovih zakona, proizvod su rada multiresorskih radnih grupa sastavljenih od predstavnika medija, medijskih udruženja, civilnog društva, akademske zajednice i predstavnika držvnih organa. U dijalogu i stručnoj raspravi koncipirana su rješenja saglasna međunarodnim standardima i dobrim praksama. S obzirom na to da u redovnim godišnjim izvještajima EK nije bilo negativnih komentara na predmetne zakone, njihova revizija nije proizvod “nedorečenosti i nedostataka koji otežavaju njihovu primjenu”, već je cilj revizije dodatno snaženje u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim komparativnim praksama”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ističe se da izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, izrada novog zakona o medijima, te planirana izrada novog zakona o elektronskim medijima, imaju cilj garantovanje slobode izražavanja shodno standardima Savjeta Evrope i Evropske unije, kao i slobode medija i bezbjednosti novinara, zatim garantovanje pluralističkog medijskog okruženja, osnivanje fonda za pluralizam medija, normativno snaženje političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti RTCG, kao i snaženje institucionalne nezavisnosti Agencije za elektronske medije shodno Direktivi o izmjeni Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama iz oktobra 2018. godine.

Cilj je i, kako se navodi, podsticanje finansijske održivosti samoregulacije, transparetnost državnog oglašavanja u medijima i promociju medijske pismenosti.

Ministarstvo je navelo da je na nacrte zakona u oktobru-novembru prošle godine pravna mišljenja i komentare dostavili su SE i OSCE, koji su implementirani u nacrte.

“Imajući u vidu činjenicu da smo komentare Savjeta Evrope i OEBS-a na nacrte predmetnih zakona dobili oktobra/novembra 2018. godine, zatim da je nastavljena inkluzivna aktivnost multiresorskih radnih grupa u cilju implementacije ekspertskih preporuka, te imajući u vidu, shodno Uredbi o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, te period javne rasprave koja će se obaviti u prvim mjesecima 2019. godine, i imajući u vidu ponovno ekspertsko čitanje nacrta zakona o Savjeta Evrope i Evropske komisije, Programom rada Vlade zakonski tekstovi su predloženi za drugi kvartal 2019. godine”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kada je u pitanju nacrt zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, Ministarstvo navodi da je cilj izmjena i dopuna ovoga zakona dodatno snaženje mehanizma političko-institucionalne nezavisnosti javne radio-difuzije, u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnom praksom.

“Iako način imenovanja članova Savjeta RTCG utvrđen zakonskim okvirom, kako se navodi u komentarima SE ili u okviru Analize JUFREX, nudi dovoljno garancija za njihovu nezavisnost, predviđenim izmjenama i dopunama osnažiće se proces odabira i imenovanja članova Savjeta RTCG tako što će se u postupak involvirati nezavisni regulator za oblast elektronskih medija u dijelu koji se odnosi na transparentnost procedure, uvida u izborni proces, te stručnog mišljenja regulatora u odnosu na kandidate za koje je podnešeno više odvojenih predloga”, navodi Ministarstvo.

 

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend