Društvo

Rijeka Zeta proglašena Parkom prirode

Odluka o proglašenju Parka prirode “Rijeka Zeta“ doprinijeće daljem očuvanju rijeke Zete kroz efikasno sprovođenje adekvatnih mjera zaštite i očuvanja bioloških resursa i unapređivanja biološke raznovrsnosti, uz konstantno podizanje ekološke svijesti građana, poručila je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović na konferenciji za štampu, nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj je donijeta ova odluka.

Kako je saopštila, ova odluka podrazumijeva i formiranje upravljačkog tijela koje će, između ostalog, predlagati i sprovoditi Plan upravljanja i obezbijediti sprovođenje mjera zaštite.

Na taj način će se, kako je navela Vojinović, vrlo uspješno čuvati ovaj prostor i iz njega stvoriti nove vrijednosti, te osigurati održivi razvoj zaštićenog područja doline rijeke Zete.

Finansijska sredstva za upravljanje Parkom prirode zajednički će obezbjeđivati budžet države, budžeti jedinica lokalnih samouprava i ostali izvori u skladu sa zakonom.

“Pitanju očuvanja ovog izuzetno vrijednog prostora Opština Danilovgrad, Glavni grad Podgorica i Vlada Crne Gore pristupili su sa velikom ozbiljnošću. Iz tog razloga, biće nastavljena čvrsta i kvalitetna komunikacija i saradnja po ovom pitanju, uz konstantnu uključenost lokalnog stanovništva i svih ostalih zainteresovanih strana, kako bi se osim zaštite autohtonih staništa i biljnih i životinjskih vrsta omogućio dugoročan održiv razvoj lokalne zajednice, koja je zapravo i očuvala ovo područje za dobrobit budućih generacija i posjetilaca“, istakla je Vojinović.

Dodaje da je naročito neophodno nastaviti sa konstantnim inspekcijskim nadzorom na državnom i lokalnom nivou, kao i sankcionisanjem svih zagađivača rijeke Zete u cilju rješavanja problema zagađivanja ovog vrijednog prirodnog resursa.

Vojinović

Ona je podsjetila da su Opština Danilovgrad i Glavni grad Podgorica u februaru ove godine, a uz podršku Vlade, odnosno Ministarstva održivog razvoja i turizma, pokrenuli postupak proglašenja rijeke Zete i njene doline zaštićenim prirodnim dobrom, s ciljem očuvanja prirodnih vrijednosti i prirodnih resursa koji karakterišu ovo područje.

Kako je navela, dolina rijeke Zete po svojim klimatskim, zemljišnim i geografskim odlikama predstavlja područje sa jako visokim potencijalom za razvoj poljoprivrede.

“Upravo iz tog razloga je važno uspostavljanje zaštite doline rijeke Zete, kako bi sva pravna lica koja obavljaju poljoprivredne aktivnosti u svom radu posebno bila obavezana da koriste najbolje dostupne tehnike i tehnologije, koje su zasnovane na Kodeksu dobre poljoprivredne prakse, i time zadovolje sve zahtjeve u cilju očuvanja životne sredine“, kazala je Vojinović.

Kovačević

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da je ova odluka jasna poruka građana Danilovgrada, Podgorice, kao i Vlade da želimo da živimo u zdravoj životnoj sredini.

Ona je najavila da će odluka o osnivanju upravljačkog tijela biti donesena na narednoj sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 25. decembar.

22

avatar
1000
18
4
0
 
20
BoleroPipunZemlja čudaRajkopravda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pipun
Gost
Pipun

Bolje sa su je proglasili Najjeftinijim kolektorom na svijetu !

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Još da se KAP proglasi za ekološku fabriku i možemo u Evropu.

Rajko
Gost
Rajko

Ajde bravo..

pravda
Gost
pravda

kako moze bit park prirode kad se kanalizacija ispusta u nju.

nik
Gost
nik

hahahhahahhha ništa glupše ne čuh, nije ovo Novi Zeland, kako to da sprovedu u djelo …. ribo kradica će i dalje biti koliko želiš, a opada ne može hvaliti

Marko
Gost
Marko

Samo isprazna priča ka sve ostalo. Potomcima ćemo ostavit mrtve rijeke i zagađenu zemlju.

Vjeruj keru
Gost
Vjeruj keru

Doniješe Vlada odluku da smo ekološka zemlja ima 30 godina usrećismo se. Vajld Bjuti kod Ok Korala

neko
Gost
neko

…Oni sada gledaju stari televizor u boji. Rekli su mi da im ne smetam. Mislili su da sam budala, a ipak nisam 📺😀😃👌👍

Anonimous
Gost
Anonimous

Jesi, jesi…

Klinci
Gost
Klinci

Sto to uopste znaci ? Ima li danilovgrad gradski kolektor za otpadne vode ? Oce li zatvorit farme u spuz ? Da li bjelopavlici mogu da djubre njive vjestackim djubrivom ? Sto ce bit sa elektranama na zeti ? Mnogo je pitanja….

CENTAR
Gost
CENTAR

Nadam se da će i Goricu proglasiti za park prirode, prije nego je još više devastiraju. Bio bih zadovoljan da se sačuva i ovo što je ostalo, jer u planu su mnoge zgrade na potezu poslije gimnazije kao i 5 zgrada na području bivših plastenika, to jest, kod crkve Sv. Đorđa.

Slavko
Gost
Slavko

Mrtvo slovo na papiru, kao i svaka rabota ovakve dusebrizne vlasti. Nisu se sjetili da sankcionisu 5 firmi koje svo moguce smece iz Danilovgrada i Podgorice bacaju u Zetu, a lazu narod. U Zeti je opasno kupati se danas koliko je zarazna, a ribe odavno nema.

Vjeruj keru
Gost
Vjeruj keru

Da popiješ njene vode i nema te više

Bolero
Gost
Bolero

Kao dijete sam pio vodu ispod mosta na Zeti u Spuzu, sad ovi sto je proglasise parkom neka za dvije godine dogju pod most i popiju casu vode.Mi smo prelaki na rijeci a za djela cemo vidjet……

Vele
Gost
Vele

Najljepsa rijeka u Crnoj Gori. Nije dzabe Crna Gora nosila prije ime po rijeci Zeti.

Fged
Gost
Fged

I treba

prijatelj
Gost
prijatelj

To lijepa Ivana! ❤👌👍

Vojo
Gost
Vojo

A sto ne pogledate korito rijeke Zete i koliko smeca ima nizvodno od GL. Zete do ulivanja u Moracu o koritu u Niksicu da ne pricamo. Sta se sve uliva u Zetu u okolini Spuža koliki procenat fekalija itd… Uzas ali papir trpi sve!

Send this to a friend