Društvo

Šehović: Cilj je osloboditi studente dodatnih troškova za magistarski rad

Damir Šehović

Cilj dopune Zakona o visokom obrazovanju je stvaranje prostora da studenti magistarskih studija budu oslobođeni plaćanja dodatnih troškova za magistarski rad, kao i produžetak roka, odnosno, ostavljanje mogućnosti upisa specijalističkih studija za još dvije godine, poručio je u Skupštini ministar prosvjete Damir Šehović.

On je objasnio da će studentima koji su u posljednjem septembarskom roku uplatili novac na ime naknade za prenos magistarskog rada, isti biti vraćen, a da će Vlada opredijeliti novac Univerzitetu kako bi nadomjestila taj izdatak, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ministar je naveo da je dopuna Zakona podstaknuta namjerom da se izađe u susret studentima koji su fakultet upisali po modelu „3+1+1+3“ i omogući im se da upišu specijalističke studije po istom modelu po kojem su započeli studiranje još dvije godine, odnosno do kraja studijske 2021/2022. godine.

„Drugi razlog zbog kojeg smo inicirali izmjene je naše opredjeljenje da prihvatimo inicijativu studenata magistarskih studija koja se odnosi na potrebu oslobađanja plaćanja dodatnih troškova za magistarski rad. Imajući u vidu ta dva zahtjeva, a sa druge strane razumijevajući potrebu UCG da na sistemski način uredi ovo pitanje u svim fakultetskim jedinicama, predložili smo navedeno zakonsko rješenje“, poručio je Šehović.

Govoreći o visokom obrazovanju, ministar je rekao da su posljednjom reformom 2017. godine napravljeni krupni iskoraci.

“Jedini smo se u regionu opredijelili za besplatne magistarske i master studije. Tako smo omogućili da studiraju oni najbolji, a ne oni sa “najdubljim džepom”, kazao je Šehović i dodao da će se benefiti besplatnog obrazovanja od predškolskog do master studija tek osjetiti, jer je „društvo znanja nešto na čemu se zasniva progres svake moderne države“, kazao je ministar.

On je podsjetio i da je promijenjen model studiranja, te danas naši studenti studiraju po modelu 3+2+3 koji je prilagođen evropskoj praksi, čime su stvoreni preduslovi za veću mobilnost studenata i akademskog osoblja.

„Ustanovili smo i model ugovornog finansiranja čije rezultate već očekujemo, a na nivou Zakona smo definisali i 25% praktične nastave kako bismo pomogli studentima da nadomjeste deficit praktičnog znanja i vještina“, istakao je Šehović.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog dogovora sa upravom i Sindikatom UCG u vezi sa povećanjem zarada, u skladu sa kojim će svim zaposlenima na Univerzitetu Crne od početka naredne godine zarade biti uvećane za devet odsto, te još dodatnih tri odsto od 2021. godine na već uvećanu zaradu. On je naglasio da, bez obzira na značajno povećanja zarada, na Univerzitetu i prosvjeti, nikad nije dovoljno novca koji se ulaže u obrazovanje

“Siguran sam, međutim, da je crnogorska javnost razumjela da je to maksimum u ovom momentu, da je to povećanje koje je značajno”, navodi Šehović.

Ministar je, odgovarajući na pitanja i komentare poslanika koji se tiču navodne „hiperprodukcije diploma“ ocijenio da naš obrazovni sistem nema taj problem, već problem sa kvalitetom i velikom brojem diploma koje su stečene u inostranstvu, a najčešće u regionu, te je zato Ministarstvo prosvjete iniciralo izmjene Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava.

“Ove izmjene, o kojima će se ubrzo raspravljati u Skupštini, imaju za cilj zaštitu obrazovnog sistema i tržišta rada od nekvalitetnih diploma kroz pooštravanje kriterijuma i procedura za priznavanje”, zaključio je ministar.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Bibliotekar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bibliotekar
Gost
Bibliotekar

Bravo za predloženo! A što ćemo sa studentim doktorskih? Njima se traži plaćanje unazad, i po više hiljada eura? Zapita li se ko kako je to moguće? Statut, Zakon o visokom obrazovanju i Ustav CG predviđaju jednaka prava za sve studnete, tako da ne možete jedne da oslobodite a druge ne.

Send this to a friend