Društvo NA JESEN POZIV ZA GRADNJU VRTIĆA U BLOKU 6

Šehović: Ove godine gradnja četiri vrtića vrijedna 6,5 miliona eura

Damir Šehović

Na jesen će biti raspisan poziv za gradnju vrtića u Bloku 6, a ove godine, pored pomenutog, počinju da se grade vrtići u Herceg Novom i Pljevljima, dok je za rožajski nedavno položen kamen temeljac, kazao je za Vikend novine ministar prosvjete Damir Šehović.

“Osim toga, u pripremi je novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u okviru koga je planirana gradnja čak još sedam vrtića vrijednih ne manje od 15 miliona. Kako je precizirao, vrtić u Rožajama, za koji je izabran izvođač i koji se već gradi, vrijedan je milion i po eura, a rok izgradnje je godinu dana. On se gradi na mjestu postojećeg vrtića, koji se ruši, a projektovan je”, kaže Šehović, kao savremen i funkcionalan vrtić, kao uostalom i svi na kojima se radi.

Kako je istakao, poziv za gradnju vrtića u Bloku 6 biće raspisan na jesen, a očekivana vrijednost je oko dva miliona eura.

Tender za gradnju vrtića u Pljevljima vrtića vrijednog 850.000 je već u toku. Za vrtić u Herceg Novom tender je takođe u toku, početak gradnje očeekuje se na jesen, a njegova procijenjena vrijednost je oko dva miliona eura.

“Što znači da ako sve bude išlo po planu, ove godine počinje izgradnja minimum četiri vrtića vrijedna ukupno blizu 6,5 miliona eura”, ističe Šehović.

Ovako će izgledati vrtić u Bloku6

Takođe, dodaje, tu su i planovi u vezi sa vrtićima u Baru i Ulcinju, a idejno rješenje ulcinjskog vrtića ćemo predstaviti javnosti narednih dana.

“Najaviću i da je u pripremi i novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u okviru koga će se u graditi još sedam novih vrtića i to u: City kvartu, Zlatici, Tuškom putu, Starom aerodromu, te Beranama, Bijelom Polju i Plavu, ukupne vrijednosti ne manje od 15 miliona. Dakle, ako bismo željeli da sumiramo gro svojih planova u ovoj oblasti, rekli bismo da mi ove godine počinjemo gradnju čestiri vrtića, da nas očekuje pomenuti CEB projekat sa sedam vrtića, te izgradnja još nekoliko drugih vrtića i rekonstrukcija kakav je vrtić na Zabjelu i totalna rekonstrukcija jednog kotorskog i nekoliko podgoričkih vrtića, gdje ćemo duplirati njihove kapacitete i dobiti gotovo nove objekte. Sve ukupno, nas zapravo očekuje izgradnja ili rekonstrukcija njih 17”, objašnjava Šehović.

Kako dodaje, ni 1.700 novootvorenih mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore samo u prethodne dvije i po godine nije zanemarljivo.

“Otvoriti u tako kratkom periodu vrtić u Zagoriču, zatim vrtić na Starom aerodromu, vrtić u Tuzima, početi gradnju vrtića u Rožajama, a ubrzo i još nekoliko, te adaptirati za vrtiće lokacije u Podgorici, Budvi, Pljevljima, Nikšiću, Baru… jeste pokazatelj brige ove Vlade o djeci i razumijevanja da budućnost ne gradimo kratkoročno profitabilnim potezima, već ulaganjem u djecu i znanje”, kazao je Šehović.

Takođe, dodaje, tamo gdje su grupe brojne, Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje angažman dodatnog kadra-vaspitača i medicinskih sestara, kako bi odgovorili na sve potrebe najmlađih.

Šehović kaže i da mu je posebno drago što su roditelji prepoznali poruke koje je Ministarstvo prosvjete slalo kroz kampanju koja se sprovodi posljednje dvije godine “Zablistaću u vrtiću”.

“Mi smo tom kampanjom poslali jasnu poruku da nije dovoljno podmiriti djetetove osnovne potrebe. Time mentalni razvoj, koji čini srž njegovog budućeg života, prepuštamo stihiji. A, ako vodimo računa o tome da je dijete uredno, sito, da mu je toplo, prijatno, da je bezbjedno, ne postoji niti jedan razlog zbog koga istu toliku pažnju ne bismo posvetili načinu na koji se prilagođava drugoj djeci i socijalizuje, te načinima na koje se suočava sa problemima i frustracijom. A sve navedeno najupješnije se postiže upravo u okruženju sa vršnjacima”, rekao je on.

Mišljenja je da vrtić nije nešto čime treba plašiti djecu. Tamo će, kaže, bolje nego samo sa odraslima, učiti da komunicira, družiti se, ali i naučiti da je svijet lijepo mjesto uvijek, čak i onda kad shvate da imaju onoliko prava i posvećenosti od strane vaspitačica koliko i svako drugo dijete u grupi.

“To saznanje čini ih sposobnima da prihvate potrebe drugih kao jednake svojima, a pravo na tuđe mišljenje kao ravnopravno. To su vještine koje su od neprocjenjivog značaja za dalji uspjeh u životu i za kreiranje mentalno zdravog mladog bića koje poštuje sebe, ali i druge”, objašnjava Šehović.

Na pitanje kako su roditelji reagovali na poruke Ministarstva o važnosti predškolskog obrazovanja, ministar odgovara da podaci o broju upisanih predškolaca sve govore.

“Podigli smo nivo upisa u predškolske ustanove sa preko 50 na čak 70 odsto, između ostalog kampanjom “Svi u vrtić”. Preciznije, prije 2016. godine u vrtićima je porastao obuhvat djece preko tri godine na preko 50 odsto. Između 2015/16. do tekuće školske godine porastao je obuhvat djece preko tri godine na oko 70 odsto. A prema najnovijim podacima, stopa obuhvata djece preko tri godine je skoro 73 odsto. Dakle, potpuno je jasno koliko smo, za prilično kratko vrijeme, uspješno iskomunicirali sa roditeljima po mnogim važnim pitaanjima koja se tiču obrazovanja naše djece”, istakao je Šehović.

Sa javnošću se, dodaje, mora komunicirati iskreno, pošteno i jasno, ako mislite da vaše poruke stignu do onih kojima su namijenjeni.

“Jer kampanje javnih subjekata se ne sprovode da biste promovisali sebe, već da bi naše poruke bile od koristi onome kome su namijenjene. Vodeći se time, kreirali smo pomenutu kampanju koja je trebalo da podstakne upis u vrtiće i koja je prošle godine bila sprovedena u skoro svim crnogorskim opštinama. Postignuti, više nego očigledni rezultati rekao bih, samo nas podstiču na dalji rad u kome ćemo se, iskreno i predano, posvetiti izgradnji vrtića, ali ništa manje kreiranju optimalnog ambijenta u njima, kako bi od vrtića djeci načinili drugu kuću”, zaključio je Šehović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanka
Gost
Građanka

Pametni ste , preduzimljivi veoma aktivni , po mom mišljenju najbolji Ministar do sada.

Mikanic
Gost
Mikanic

Ovo Ministarstvo ima samo marketing. Drzi vodu dok majstori odu. Napr. nappravili su maturski spit dje srednjoskolci prepisuju. Svi to znaju. Ispitni centar, ministar a ovamo neka prica.

mojsilović
Gost
mojsilović

Perspektivan Bošnjak..

DJOLE
Gost
DJOLE

A NEKU FABRIKU DA OTVORITE DA ZAPOSLITE NAROD KOJI NEMA ZA LEB.TO VAS NIJE BRIGA JER IMATE PO 2OOO EURA PLATE.SRAM VAS BILO

Milika
Gost
Milika

Otvarate nove vrtice i to je za pohvalu ali zaposlenima ne dajete resenja na neodrwdjeno iako ih sleduje po svim zakonima.U stare vrtice se ne ulaze nista takodje ni u starije skole.Nemate ni osoblja dovoljno.Po jedna dvije zrne na 30 toro djece je blagi uzay

Mikanic
Gost
Mikanic

Od srednji skola se samo ulaze u Gimnaziju u PG. Paradosk je da su im nedavno renovirali novu salu. A ima skola koje nemaju salu.

edd
Gost
edd

Ja ne znam koji je juce datum bio, a ne datume kad je neki ministar davao izjave. Mora da dobro volite

Palisad
Gost
Palisad

Vidi ministra iz pljafa kukavice ..kako se ugospostio..doveo svu famelju i po pljafa u pg…ajde jadan..pa prica ono nesto..razumije se..reka bi coek ovog drzavnika..hahhaha

stanišić
Gost
stanišić

Ovo je peti put ove godine da Šehović najavljuje gradnju ova četiri vrtića. Evo datuma: 6. januar, 28. januar, 22. februar i 6. jun.

sanja
Gost
sanja

Zaboravili ste 28. jun. To je pet puta i dan šesti put.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

je li ovo onaj sto cera ljude sa poslova – da bi dosli njegovi iz plava/gusinja?

da zivimo bolj
Gost
da zivimo bolj

to je taj sto zaposljava politicki samo clanove SD

ND
Gost
ND

Upravo taj. Pa kad čovjek pročita komentare naručenih botina koji pojma nemaju o životu,a kamoli obrazovanju,tačno ubije u želudac!

Mila
Gost
Mila

Ovaj minisrar se nedolično ponaša prema talentovanoj đeci: neke nagradi i upriliči im prijem, druge ,,zaboravi,,. Selektivan i diskriminatorski odnos prema najboljim đacima iz prirodnih nauka. To je loš imidž države koju ,,zaboravljena,, đeca vole!

Stefan
Gost
Stefan

Ubjedljivo najbolji ministar u ovoj Vladi. Samo da se ne uobrazi 🙂

stanišić
Gost
stanišić

Već se uobrazio!!! Nema više kud.

ND
Gost
ND

Svaki posao koji ide preko ovog gospodina je sumnjiv!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Najluksuznija kuća od 250 kvadrata se napravi za 100.000 evra puta 7 vrtića ispada 1,5 miliona. Evo griješim za puta 2. Al vi naši dobri kad ga zarežete mora biti puta 5. Svaka vam čast kako krčmite državnu imovinu. Bolje bi kao što napisa neko od prethodnika adaptirati neke škole i obezbijediti djeci i roditeljima malo kvalitetnog vremena. Djeca bi… Više »

ND
Gost
ND

Logično. Po tome je ovaj gospodin i poznat. Zato je i tražio Ministarstvo saobraćaja,svojevremeno,ali mu nije moglo biti. Zato sad “žuri”!

Rajan
Gost
Rajan

…od vrtica uBaru nista…..

Jovana
Gost
Jovana

Veliko bravo za ovog covjeka i ministrstvo na cijem je celu!

emi
Gost
emi

Potez za cestitku

.....
Gost
.....

Cisto onako, “mali” dodatak za dio autoputa (koji je neko zaboravio) , od tricavih 85 miliona, pp ovoj racunici, je 50 vrtica..u svaki grad bar po dva..

Roki
Gost
Roki

Koji pozer.Po faci mu se vidi da je stetocina za crnogorsko obrazovanje i plasira suplju pricu.Vrtici su trebali biti izgradjeni jos prije 30 godina a ne da ti pricss o gradnji vrtica u 21-om vijeku.Pih ko nam vodi obrazovanje.

sdn
Gost
sdn

sramota kakav komentar

ND
Gost
ND

Kakav komentar? U pravu si,malo mu je rekao što zaslužuje.

lidija
Gost
lidija

Za pohvalu je gradnja vrtića. Ali razmislimo, sva djeca pohađaju vrtiće i stasavaju za školu. U vrtićima su boravili čitav dan, u školi će boraviti 3 sata. Šta sa preostalim vremenom, šta će djeca raditi i ko će brinuti o njima? U PG je privatni sektor, plaćamo im, organizovao brigu o djeci kada završe sa časovima. Nije li to obaveza… Više »

evo se krstim
Gost
evo se krstim

a šta je sa menadžerima vrtića

Roki
Gost
Roki

Tu ce SD uhljebi – nepismeni.

Send this to a friend