Društvo

Šehović za CdM: Zahvaljujući nastavi na daljinu, djeca će ostati bezbjedna i učiće doma

Šehović zadovoljan

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je za CdM da je apsolutno zadovoljan prvim rekacijama na novi #UčiDoma koncept.

<<<Nova školska priča: Kako roditelji i đaci ocjenjuju učenje na daljinu<<<

Zadovoljan je Šehović i fleksibilnošću koji je cjelokupan obrazovni sistem pokazao, odgovornošću stotinjak nastavnika koji su bez ikakvog interesa i iz čiste ljubavi prema profesiji stali pred kamere i izložili se sudu javnosti, a posebno pokazanom društvenom odgovornošću i spremnošću brojnih pojedinaca i kompanija da im pruže ruku u jednom od odgovornijih poslova koji je urađen.

“I to u periodu kada se suočavamo sa, slobodan sam reći, najvećim nacionalnim izazovom u posljednje vrijeme”, ističe Šehović.

Crna Gora se, kaže ministar za CdM, definitivno snašla bolje od mnogih većih, bogatijih i uređenijih država, kada je nastava na daljinu u pitanju.

“Zbog toga iskazujem duboko poštovanje i zahvalnost mnogobrojnom timu koji stoji iza ovog zahtjevnog projekta, na koji treba da budemo ponosni, ne zato što je savršen, nego zato što je nastao u rekordno kratkom roku, a rezultat je zajedničkog napora, ne samo prosvjetnog resora, nego čitavog društva”, kazao je Šehović.

Crnoj Gori je, naglašava, pošlo za rukom ono što niti jednoj drugoj državi regiona za tako kratko vrijeme nije.

“Posegli smo ne za idealnim, nego za najbržim i najfunkcionalnijim rješenjima, zahvaljujući kojima su naša djeca, nakon samo jedne “izgubljene” sedmice, u vanrednim okolnostima u kojima ovih dana funkcionišemo, dobila mogućnost da ostanu bezbjedna i da “uče doma””, naveo je Šehović.

Ministarstvo je, podsjeća, za svega nekoliko dana osmislilo koncept.

“Oslobodili smo tri televizijska kanala i obezbijedili im, uz pomoć naših operatora, nacionalnu pokrivenost, ali i prilagodili nastavni plan i program novom sistemu nastave na daljinu”, kazao je Šehović.

U samo dva dana Ministasrtvo je organizovalo oko stotinjak nastavnika koji su u rekordno kratkom roku snimili preko 300 kraćih predavanja iz gotovo svih predmeta koji se izučavaju u osnovnim i srednjim školama.

“Kreirali smo poseban web sajt koji je napravljen samo za ovu namjenu www.ucidoma.me, otvorili smo praktičan i pristupačan YouTube kanal na kojem se može naći svako pomenuto predavanje, prilagodili posebnu platformu Portal za nastavnike, a učenicima srednjih stručnih škola već obezbijedili većinu predavanja koja mogu naći na web sajtu samih škola. Izradili smo poseban dokument u formi smjernica svim osnovnim i srednjim školama za organizaciju nastave na daljinu, a sve one su već putem različitih dostupunih kanala komunikacije poput e-maila, sopstvenih online platformi, viber grupa i sl. organizovale komunikaciju sa učenicima i uspjele ipak da kreiraju sistem koji funkcioniše u ovim, gotovo nemogućim okolnostima”, objasnio je ministar.

Sada, kad je koncept učenja na daljinu krenuo, pred Crnom Gorom je posao unapređenja kvaliteta u svakom smislu.

“Dakle, duboko sam uvjeren da građani, i pored mogućih tehničkih ili nedostataka bilo koje druge vrste, svjesno biraju da ne vide to, već biraju da vide uloženi trud. Za mene, to dovoljno govori o novom društvenom ambijentu, koji počiva na zajedništvu. Dakle, i negativne situacije, poput ove, iz svih nas izvlače dobro. Kako su smislu dodatnih napora koje svi ulažemo, uključujući prosvjetu, tako i u smislu načina na koji gledamo na druge. Empatičniji smo, spremniji na pomoć i dijeljenje znanja, iskustva i svega čime raspolažemo. Zato sam siguran da ćemo i iz ove situacije izvući mnoge korisne pouke i promijeniti mnoge negativne društvene obrasce ponašanja”, uvjeren je Šehović.

U periodu koji slijedi Ministarstvo će obavještavati javnost o daljim koracima, i daće sve od sebe da opravdaju ukazano povjerenje.

“Ne očekujemo savršenstvo, jer u ovim rokovima i ovakvim okolnostima na to niti računamo, niti tome težimo. Naš cilj je da radimo najbolje što možemo. Naš cilj je suština, pa onda forma. A sa ovakvim nastavnicima, koji su svjesni aktuelnog trenutka i sopstvene uloge u njemu, našoj djeci definitivno možemo obezbijediti i zdravlje i znanje, i to baš tim redosledom. Zato smo, u konačnom, i organizovali nastavu na daljinu”, ističe Šehović za CdM.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Svake neđelje, do izbora, obavezno ponavljati ovu priču.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Moje dijete uci kuci a ne doma.

Geslo
Gost
Geslo

Nebitno je. Nemjmo ovako. Ne svidja se ni meni doma ali mi to ne smeta.

Ostani kod kuće
Gost
Ostani kod kuće

Ko hoce da uci ucit Ce i bez online nastave, opet postujem odluku, bolje sad da se uci preko TV-a interneta nego na ljeto da idu u skolu kad sve ovo stane, opet su to djeca treba im se pružiti i paznja ali i ljetni odmor… Svako dijete hoce na more vise nego u skolu,realno

H2O
Gost
H2O

Sve je ovo lijepo i veliki je posao uradjen…..i tek se sad vidi totalni nesklad u programu. Po planovima i programima Ministarstva prosvete, trebalo bi da npr., svi iz matematike ili biologije i sl., uce isto, ali to nije slucaj. Preko Tv zadaju jedno, online zadaju drugo…..pa ne mogu djeca radit po 2/3 domaca iz jednog predmeta i to iz… Više »

🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪
Gost
🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

Ovi na tv predaju lekciju,a svi su u kontaktu sa svojim uciteljima,nastavnicima i od njih dobijaju instrukcije sto i kako.Tako je prosto

Zadde
Gost
Zadde

Svakako bi djeca ostala kod kuće, bez obzira na učenje. Kakvi su ovo jeftini politikanti. Sramno

TalkingHead
Gost
TalkingHead

Uvjek fin i tih kao a ovamo ocerupa drzavu koliko idje moze on i njegova partijica

Gremlin
Gost
Gremlin

Evo, djeca uče, rade…koje hoće da uči. Znači, može se, nastavnici se javljaju, daju zadatke ..dobro to funkcioniše, ali je na roditeljima da objasne toj djeci ozbiljnost situacije. Najlakše ih je pustiti da sjede na igrice. Sad, da je idealno , svi znamo da nije. Ja sam vrlo zadovoljna što je dijete zaposleno, gradivo se ne zapušta…jer oni zaborave i… Više »

Qwerty
Gost
Qwerty

Djeca u većim razredima, moraju i po 12 sati dnevno da uče.

Geslo
Gost
Geslo

Tako je. Ovo je uzas. Roditelji su pod stresom zbog situacije, egzistencije, buducnosti, opasnosti.

Rufin D sloboda
Gost
Rufin D sloboda

Bravo šehovicu. ………

SAMO MIRNO
Gost
SAMO MIRNO

Pa kaze … I zanesen tom ljepotom dobih volju za zivotom pst nece pjesmu da mi puste….

Mirko
Gost
Mirko

inace svaki profesor mijesa ekavski i ijekavski. Ja sam mislio da nam prof moraju pricat ijekavski i onda se na kraju pitamo zasto gubimo identitet. Sto bi mogli u Srbiju pricat ijekavski i tako predavat djeci no se moraju ka Mima i onaj Milosevic prebacit na ekavski

Bedem
Gost
Bedem

Mirko, potpuno si u pravu. To drobljenje se vec pokazalo na tim javnim časovima, a tako je i u redovnoj nastavi. No, od inspektora nikakve vajde sto se tiče izgovora, a tek akcentuacije… Inace, podrzavam tv nastavu, valja to ovoj djeci. Pogotovu bi bilo dobro da se ta nastava upotpuni djecijim pozorisnim, muzickim, likovnim predstavama…Fino bi bilo i malo zanimljive… Više »

Mirko
Gost
Mirko

slazem se imak djeci treba drzat paznju, da im ne bude sve sturo. I drago mi je sto neko sa mnom dijeli misljenje 🙂

Bnjj
Gost
Bnjj

Zar je to bitno, još malo neće se uopšte pričati naš jezik u Cg bilo kog dijalekta. Stranci su već vlasnici blizu 50%bogastva Cg zvanično i udio raste. Naši se iseljavaju, ne može se živjet sa 209,300€plate u Cg, dolaziće neki drugi ljudi koji imaju drugi jezik i kulturu. To čak neće biti ni iz Slovenskih država nego Afrike i… Više »

slaven
Gost
slaven

Kod starijih nije mnogo važno koji dijalekat koristi nastavnik ali u nižim razredima, kada se djeca opismenjavaju, ekavica ne bi trebala da je u praksi. U školama u Srbiji u svim razredima je ekavica. Oni vode računa o tome.

Tupko
Gost
Tupko

Uh..doma..evo nam je svaka druga doma..a ko osmisli ovu seljacku,primitivnu krilaticu ako bog da..pi..e kod mene u familiju kazemo kuci..ne pricamo kao seljoberi,na zalost izgleda

Anonimus
Gost
Anonimus

E “veliki” Cetinjani su ti to izmislili. Samo ti oni postoje u Cg, niko drugi… Al, malo sjutra.

Marina
Gost
Marina

Odlično ti je ime…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mi u CG kazemo i doma i kuci. Dom je porodica, domacinstvo, rodno mjesto. A kuca je gradjevina, struktura

Mitar
Gost
Mitar

moglo se sacekat jos koji dan pa procesljat snimljeni materijal i naci greske pa ih naknadno opet snimit

Bnjj
Gost
Bnjj

A ti u bagatelni stan se baškariš

Apsolutno
Gost
Apsolutno

Neka se baškari. Učio je, radio je, zaradice jos, dako zasluzi taj stan da ga ne korite vi, dodjoši, kojima smo dali hljeb i so, posao…a blatite ovu zemlju. Neka je dobio stan, i treba!

Bnjj
Gost
Bnjj

Mora da si i ti među ovima sa stanovima. U ovoj zemlji doktori nauka su bez posla ili rade kao security, prodavci ć konobari idr. Zbog korupcije i partiske države ne mogu naći posao. UpravoŠehovič i družina su problem. Da mu partije nije bilo đe bi on bio.

Rumija
Gost
Rumija

Ministre, pogledajte malo kakvi su pojedini casovi koji se emituju, da je i roditelje i djecu sramota od pojedinih predavaca. Ideja i realizacija za svaku pohvalu. Ali trebala je jaka kontrola programa koji se emituje a ne da se dozvole takvi casovi od kojih nas je sramota. Imate sve na drustvenim mrezama. Hvala pojedincima -roditeljima, koji nam to predstavljaju.

Ponosni_SRBin
Gost
Ponosni_SRBin

Oce oce pogotovo sa onim “ucenim” profesorima. MAJCA =6 glasova
Ili ona iz ENG , a makse ministre jadan nebio. Koga lazes

SFRJ
Gost
SFRJ

Hahahahahahahaha

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Sve cestitke za trud! Ali, treba sto prije reagovati sad i unaprijediti sistem i koordinisati aktivnosti. Ovako ispada da svaki dan postoji domaci iz svih predmeta (sto nikad nije bio slucaj), testovi i ispitivanja po nekoliko na dan. Razumijrmo da je cilj zaljuciti ocjene za III klas.period. Ali nije nacin da se opterete i djeca i ukucani. Zamislite samo porodicu… Više »

ABC
Gost
ABC

Kakvo je ovo glupo forsiranje riječi “doma”? Doma jeste staroslovenska riječ koja i danas u Ruskom jeziku znači “Kuća”, ali to nije jedan od razloga zbog kojeg se forsira!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sto je problem da se kaze doma? Itekako je srpska rijec

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Zna li iko,kad prođe ova muka,hoce li se nastaviti redovna nastava u skolama? Da li ce se produzit skolska godina.u slucaju da ovo prođe za mjesec dana?

Velimir
Gost
Velimir

Vrhunski radite I poznajete svoj posao gospodine minister!
Sve pohvale za vase ministarstvo,nastavite tako!
Samo zlobni ljudi’,do sad,mogu da vam degradiraju rad I rezultate!
Uvijek moze bolje!
Veliki pozdrav!

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Čovjek je ponovo potvrdio da je jedan od rijetkih ministara koji zna svoj posao i ima rezultate. Ovaj poslednji sa ovom nastavom je svakako jedan od najkorisnijih za drustvo, jer smo svi kucama, pa nam je pomoglo da uspostavimo red, i sa djecom i nama samima. I da ih zadrzimo kuci.

Miki
Gost
Miki

53 mjesto na PISA testiranju je uspjeh. Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja za 29 mjesto na istom testu hrvatske nacije zamalo je podnijela ostavku a Sehovicu je to uspjeh. Potrebno je samo da stavimo ljestvicu koji odrazava nas nivo i u skladu sa tim biramo ministra. Ovaj ne noze bolje od ovoga a to je jako jako lose

Roditelj
Gost
Roditelj

Kako mu pred kamere ne stadoše nadzornici (inspektori) koji pametuju kad dodju u obilazak tim istim nastavnicima. Najveći teret je na djeci koja dobijaju više zadataka nego prije.

Miki
Gost
Miki

Tesko da ovaj ministar moze bolje od ovoga. Nerelano je to i ne ocekujemo bolje od ovog promasaja

Igor
Gost
Igor

Vladajuca Struktura mi generalno ide na zivce, ali za ovaj potez sa ovom nastavom nema sta drugo da kazem osim veliko hvala, svima koji su zasluzni!

Lakirer
Gost
Lakirer

Klasičan si bot. Kao, ne volim ih ALI sjajni su. Provaljen vam je taj udbaški metod.

slaven
Gost
slaven

Šehović veli da im je: “pošlo za rukom ono što niti jednoj drugoj državi regiona za tako kratko vrijeme nije.” Tačno, no treba da kaže da su sve druge države već imale razvijen vid ove nastave pa sada nije bilo potrebe za “kratkim vremenom”. Kad stižu obećani kompjuteri u škole?

Staxe
Gost
Staxe

A kako Šehoviću predaju na TV dok ih svi gledamo?mogu zamislit u školama šta se radi…Nadam se da su oni slučajev nastavnika sa kojim se sprda sva Crna Gora kadar SDa….sramota…

Crni
Gost
Crni

E koliko se promovise ovaj ministar…pusti direktore skola i nastavnike da nesto kazu a ne ti i Ministarstvo tvoje

Gimnazija PV
Gost
Gimnazija PV

Ovo je pomor teži od korone! U kući nam je pravi pakao. Za jedan dan dijete mi je dobilo devet domaćih zadataka. A njih je troje. Kako do kompjutera? Radimo u tri smjene. Gimnazijsku matematiku ne možemo odgonetnuti na daljinu. A revnosni profesori kao da se takmiče čiji ći zadatak biti teži i obimniji. Može li iko ovo kontrolisati i… Više »

SANTA Marija
Gost
SANTA Marija

Da se nesto radi potpuno se slažem. Ali je ovo pakao. Roditelji koji se susreću sa toliko problema se ubiše radeći. Po cijeli dan su djeca opterećena. Slušate li glas javnosti ili samo sebi aplaudirate? Podrška nastavnicima koji su snimali emisije.

40 dana D jaje
Gost
40 dana D jaje

Ne bih ja optetecivao djecu. ………

Bojan
Gost
Bojan

Veliko bravo za nastavu na daljinu.

Miki
Gost
Miki

Ovo je najveci primasaj i pokazalo svu nespretnost sektora obrazovanja. Bojane sendvic nakon korone ces dobiti.

Jovana
Gost
Jovana

Dubok naklon za ministra i citav tim na novom konceptu nastave osmisljenom za samo nedjelju dana!

Dragan
Gost
Dragan

Zasto ne kazete da je ovo promasaj. Ministar je ulagao najvise u sebe

Lado T.
Gost
Lado T.

To treba prekinut, ne uce djeca nego ukucani ! Svi su se o jadu zabavili ! Ni Bajern ne trenira dok ovo ne prodje ! Komunisti su poslije rata zavrsavali po cetiri razreda pa im nije smetalo da naprave goli otok i vladaju do kraja zivota, a vlast predaju djeci !

Anagard
Gost
Anagard

Slazem se sa vama. Imam tri djaka i evo se o jadu zabavih. Po citav dan samo ucimo,radimo domace . Mislim da je dobra ideja al ipak su djeca preopterecena a i mi zajedno sa njima.

Dragan
Gost
Dragan

Ova situacija pokazala je svu nespremnost i svo neznanje u ministarstvu prosvjete. Ovo stanje pokazuje da je sve ono sto je ovaj ministar “gradio” i “ulagao” bilo promasaj i bacanje novca gradjana. Ocigledno je u tome imao licni interes.

Bedem
Gost
Bedem

Bravo! Sve čestitke! Upravo je tako kako ste rekli – ima sitnijih nedostataka ali, POSTIŽETE CILJ, I NASTAVA FUNKCIONIŠE. To je jako vazno ( iz dva razloga) – djeca su radno angažovana, manje vremena provode na igricama, manje im smeta nemanje mogucnosti da se druže na igralistima i u parkovima… Jos jednom – bravo! Samo nastavite i usavrsavajte rad, koliko… Više »

Send this to a friend