Društvo

Sjećanje: Dan Republike SFRJ – 29. novembar, praznik države koje odavno nema

Danas se navršava 77 godina od održavanja Drugog zasijedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije AVNOJ u Jajcu, na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije, zemlje koje odavno više nema.

Taj dan, 29. novembar, proglašen je Danom Republike, koji je kasnije slavljen kao praznik gotovo šest decenija, sve do 2002. godine, od kada se zvaničnio ne obilježava.

Drugo zasijedanje AVNOJ-a održano je 29. i 30. novembra 1943. godine i na njemu je donijeta odluka da se Jugoslavija izgradi na federativnom principu, pod vođstvom samo jedne stranke – Komunističke partije Jugoslavije.

Na tom skupu je odlučeno da se budućoj Jugoslaviji pripoje južnoslovenske teritorije koje su na kraju Prvog svjetskog rata ostale u sastavu Italije (Istra, Zadar, Slovenačko primorje, Julijska krajina i druge).

Odlučeno je i da se formira Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije NKOJ koji je imao izvjesna svojstva vlade, a oduzeta su zakonska prava jugoslovenskoj vladi u izbjeglištvu, zabranjen je povratak u zemlju kralju Petru II Karađorđeviću, do kraja rata.

AVNOJ je uveo naziv maršala Jugoslavije i dodijelio ga partizanskom vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu. Funkcija predsjednika “prve vlade” nove Jugoslavije povjerena je Titu.

Na dvogodišnjicu zasijedanja u Jajcu, 29. novembra 1945, dotadašnja Demokratska Federativna Jugoslavija preimenovana je u Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, što znači da je monarhija i formalno oborena, a 31. januara 1946. proglašen je prvi Ustav FNRJ.

Poslije završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar proslavljan je kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. godine ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

Posljednji put praznik je u Srbiji obilježen 2001. godine, a Savezna skupština Savezne Republike Jugoslavije SRJ ukinula ga je 14. novembra sljedeće godine.

Do 1997. godine, 29. novembar je slavljen kao dan sjećanja na Drugo zasijedanje AVNOJ-a, ali je od tada počeo da se praznuje kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

Zamjena značenja nastala je kao izraz kritike zbog toga što je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija nastavila da obilježava praznik nepostojeće države ” federacije šest republika” koja se raspala 1991. godine.

U oktobru 2007. godine Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o državnim praznicima, čime je prestao da važi prethodni zakon SRJ.

84

avatar
1000
41
43
0
 
70
2020VasilijeGeopoliticNesvrstanieee he he
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

Ajmo mladi komunisti na ulice, ajde manjino viči da si većina. Hvalite Tita i Yu, vratite Goli otok…

Geopolitic
Gost
Geopolitic

Dok je Tito bio ziv, ratni huškači, ustaše, četnici I ostala bagra koja danas drzi vlast u nekim bivsim republikama je zajedno tucala kamen na Golom Otoku.

Danas se ne razmislja o danas i sjutra. Sve se bazira na nekom vraćanju u 11 vijek.
Ali krivi smo mi što smo oh pustili

eee he he
Gost
eee he he

Đe je vesela srbadija, to se mora raspanuti!

Ministarka
Gost
Ministarka

Postojala bi i dalje da je Srbi nisu razbili

Dula
Gost
Dula

Lijepo. Da je vjecna Crna Gora🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Licina
Gost
Licina

Bila jednom jedna zemlja i zvala se Jugoslavia, zamisao dobra bila ali ostvarenje nemoguce..
Tek kasmije c’è se roditi EU sa razlicitim drzavama, jezicima, kulturama, tradicijama itd.. kao jedna zajednica a mi Jugovici smo trebalo svi drugacije da reagujemo 90ih al sad je vec kasno.

Mimi
Gost
Mimi

Da mi te vrnut makar 20 dana.

Kavajo
Gost
Kavajo

Smrt fasizmu!
Za slobodu cemo lako!

Milo
Gost
Milo

Jedino u tom vrijemenu je Srbija nila malo normalnija,oni su samo jaki nad babama ,zenama i djecom,cim je tvrdje u misju su rupu.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ti mora da si junacina….

Biohazard
Gost
Biohazard

Smrt fašizmu !
Sloboda narodu !!

Njanjanja
Gost
Njanjanja

Najljepsa drzava, i najbolji drug Tito. Odgajanje u tom vremenu, ponasanje i vrjednosti i dalje jaasno odvajju ljude tog vremena i danasnjice. Proklet bio izdajica svoje domovine. Zivjece drug Tito vjecno. I Jugoslavija u srcima svih nas!

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

VELIKI,NEPONOVLJIVI…….
GOSPODIN….
TITO.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Мислим да носталгија чини да већина мало прегони али је СФРЈ заиста за ово што имамо данас била држава. Као неко ко није из комунистичке куће и ко није осјетио многе погодности тог доба не патим превише за њом али не могу да не примијетим да је уз све недостатке за ЦГ, а и све остале државе била појам.

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Trebao bi nam sada jedan Tito, da sredi ovaj haos, ali tesko nema takvih.I on je imao losih poteza znamo, ali moramo priznati bila su to dobra vremena.Bratstvo jedinstvo sloga dobar standard zivota sigurnost.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Bila jednom najljepša zemlja na brdovitom Balkanu…..

monty
Gost
monty

Ostala je da zivi u sjecanju i u srcu jedna zemlja koju smo patoloski voljeli i koja je jednom zauvijek nestala.Moj najponosniji trenutak u zivotu bio je kad sam kao Titov pionir posjetio legendarnu AURORU,ciji su topovi srusili carsku Rusiju.Od tada vrlo cesto sanjam jurise na dvorce i plotune sa AURORE…

Mario
Gost
Mario

Druze Tito sve vidis

ibijo
Gost
ibijo

jel bolje tada bilo ili ovaj danasnji vjerski fanatizam

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Uvazavao ga citav svijet,imali smo drzavu gdje su radnicka prava bila postovana,i danas se koristimo skolama,bolnicama,putevima…koji su za vrijeme njegove vladavine napravljeni. SMRT FASIZMU!

Jorge
Gost
Jorge

Najlepsa vremena bez mrznje bez podjela bez rata o svaki stanovnik je bio sretan i nije bio gladan

Sandra
Gost
Sandra

Druže Tito, da si živ ne bi smjeli izdajnici da pustaju kandze na Crnu Goru..vjecna ti slava, dobri moj❤❤❤❤❤❤

Crni
Gost
Crni

I dalje je naše od Triglava do Đevđelije.
Sretan nam praznik

marius
Gost
marius

Da nas dusmani ne rasturise, danas bi bili dio EU, i zivjeli zivot, dostojan covjeka .

Dula
Gost
Dula

Uvijek se rado sjecam 29.11. i svi smo slavili taj praznik. Lijep period.

Lidija
Gost
Lidija

Srecno vrijeme!Nikada vise.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Treba uvesti praznik sjecanja na Jugoslaviju jer da nije bilo Jugoslavije ovih danasnjih ostataka ne bi ni bilo osim donekle Srbija, a Crna Gora od karabuskog polja preko bioca i pandurice do perove kafane i brajica !

2020
Gost
2020

Lovcenska,sto se stalno glupiras…

UK/ME
Gost
UK/ME

Za 29. Novembar su se klala krmad tradicionalno i ko je bio srećne ruke da je bio na selo jeo je džigericu, srce i bubrege najfreškije. Otišla sela, umanjena tradicija, a SFRJ otišla u nepovrat. Ali smo barem svoji na svome 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Crni
Gost
Crni

Ovo je bila drzava…ovo je bio pravi predsjednik

Fortuna
Gost
Fortuna

DRUZE TITO LJUBICICE BIJELA, tebe voli omladina cijela, dobar je bio. Tito, laka mu crna zemlja, bila je Jugoslavija velika mocna, nije smjelo protiv Tita da se suprostavlja i vrijedja, TO KOD TITA NIJE SMJELO, TITO JE BIO PAMETAN, VOLIMO GA JE CIJELI SVIJET, SMRT FASIZMU_____SLOBODA NARODU, 🎶🎶🎶🎶🎶🙋‍♀️🙋‍♂️👏

pero
Gost
pero

dobro vam je ispran mozak! cestitke!

monty
Gost
monty

Niko ne ispira mozak kao SPC…

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani

Tebe se nema sto isprat

KLM
Gost
KLM

100 posto

Top
Gost
Top

Ovaj je mogao zapalit cigar u bijelu kucu , a ovaj nam komsija mora pitat moze li do wca poci , a i nasi nisu nesto bolji , jedino sto se ne blamiraju. Sto ces to ti je tako kad imas nepismen narod lako manipulisat .

Gagule
Gost
Gagule

Top tope

Krsto Trokapa
Gost
Krsto Trokapa

Neki ljudi zive u proslom vijeku. Komunizam je skartiran davno u citavom modernom svijetu

Mystico
Gost
Mystico

Kina najbrze rastuca ekonomija decenije?

pero
Gost
pero

dzaba ti govoris, tek bih kapirali kad bi napustili njihove ruzne golubarnike sa neuredjenim hodnicima i fasadama da se nauce individualne odgovornosti

Zunzar
Gost
Zunzar

Modernom svijetu !? Za ovaj današnji mentalni sklop sklon primitivnim uživanjima i zadovoljenju najnizih strasti i dinosaurusi su bili “premoderni”.

🇨🇳🇨🇳🇨🇳
Gost
🇨🇳🇨🇳🇨🇳

A đe ti je Krsto Kina? Najjača zemlja i ekonomija na planeti

KLM
Gost
KLM

N8je to bio komynizam druze
Vec najveca demokratija na kugli zemaljakoj
Zato je i unistena
Razumijem ako si mlad covjek

monty
Gost
monty

Komunizam je ideologija koja je prije svega okrenuta covjeku,kao bicu slobode,bicu razvoja i bicu ostvarenja sopstvenih potencijala. Ako komunizam pripada proslom,klerikalizam, klerofasizam i svetosavski nacionalizam pripadaju srednjem vijeku…

Boogey
Gost
Boogey

…najveća svjetska ekonomska sila…Kina…ko bješe na vlasti tamo?

Petrovic
Gost
Petrovic

Govori te da je kosovo vase à presednika vam vracaju sa granice zivjela Yugoslavija

PG 081
Gost
PG 081

Najljepsi praznik

MajskaCrna Gora
Gost
MajskaCrna Gora

Naš najveći praznik je 13jul, zatim 21 maj, dok se neki od nas i 29og novembra sjecaju sa śetom i poštuju ga. Crna Gora je 13julska. Nadam se da će se nekad kreirati vlast koja će umjeti da sve građane Crne Gore integriše u koncept 13 jula a ne da 30% građana dozivljava kapitalaciju sramne Podgoričke skupštine kao svoj praznik.… Više »

Zorka
Gost
Zorka

Srecna drzava,srecno vrijeme…ukinuli smo AVNOJ toliko o nama kao narodu koji sada zivi na prostorima bivse Yuge..to bi bilo isto ko da Rusi zaborave da proslave svoju borbu i zrtve tokom drugog sv.rata..kao i ostali sirom svijeta..stidim se kad pogledam ovu sliku marsala..iznevjerili smo sve za sta su se borili i ginuli partizani..prvenstveno bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti..cestitam svima… Više »

White Hat
Gost
White Hat

2kg kafe, 2 kg secera, 2 kg deterdzenta, 2 litra ulja mjesecno, i to bi ona teta galamila ako joj donesem masne flaše za zamjenu.

ibijo
Gost
ibijo

jeste i opet je bilo tada bolje

monty
Gost
monty

White cat …Nisi ti vidjeo komunizam…

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Alijija, Tuđman, Milošević…stim što su prvo dvoje hspšrni za vrijeme Tita i sudski kažnjavanju i zatvaramo za rad protivJugoslavije.
Nešto kasnije du je i razbili i za to optužili Miloševića , koji je naravno imao grešaka ali ne u tu

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Dobro podsjecanje. Nekako ispade da je Milosevic rusio Jugoslaviju, a ova dvojica su kad je Milosevic usao u politiku, vec imali poprilican dosije i aktivnosti u rusenju Juge. Na kraju tragicni rat u Bosni ne bi ni izbio da muslimanski extremisti nijesu izvrsili ubistvo srpskog svata koji je bio kriv samo zato sto je Srbin.
Eto ko je zelio rat.

Trtomud
Gost
Trtomud

Ne dipr!
Zna se ko je želio rat i veliku Srbiju

Damir Bakić
Gost
Damir Bakić

Milošević je kriv za sve. Okidač je bilo ubistvo svata, ali to nije bio razlog za rat. Zna se šta su svatovi pokušali da izazovu. Milošević je napao cijelu bivšu Jugoslaviju, otvorio je pandorinu kutiju koju više niko nije mogao da zaustavi. Milošević je bio zapadni pijun koji je postavljen da sruši Jugoslaviju zarad njihovih interesa. Jer model Jugoslavije je… Više »

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Haha ti stvarno veruješ da je tako veliki rat počeo zbog ubistva srpskog svata??… piše u BG štampi?… ne širi laži haha

monty
Gost
monty

Raspad bivse Jugoslavije je direktan rezultat sulude politike Slobodana Milosevica,koji se nadao da ce agresijom i etnickim ciscenjem napraviti Veliku Srbiju.Stari svat je bio samo povod da vec odavno naoruzano od strane Srbije pravoslavno stanovnistvo u BiH pod vodjstvom SDS krene u rat.Sadasnji Srpski fanatici u Beogradu se takodje tome nadaju…

Mrgud
Gost
Mrgud

Još vam mozak na centrifugi? Samo vi učite istoriju od SPC sekte.

White Hat
Gost
White Hat

1913…. Tito, Trotsky, Freud, Stalin i Hitler zajedno boravili u Beču… zasto ?

SaLovćenaVila
Gost
SaLovćenaVila

Hitler je tada pokušavao da upiše Likovnu Akademiju u Beču i nije bio politički aktivan.Tek kad se preselio u Minhen učlanio se u partiju poslije prvog svetskog rata.

Top
Gost
Top

Igrali badminton i bio je tu Palma , Dodik i Dacic i pjevali su im ovaj posljednji i betovena i mocarta.

joko
Gost
joko

White Hat# Da bili su u Beču da 1913 ….!!?Tito je tada imao 21 godinu i radio je neđe za drebangom!Pročitaj što si napisao prije no što klikneš na ,,pošalji komentar,,

Zeljko
Gost
Zeljko

Kako mlate

monty
Gost
monty

Tito jos nije bio politicki aktivan,Frojd se nikad nije ni bavio politikom.Cak je od Nacistickog rezima izbjegao u London da bi,kako je sam izjavio,umro u slobodi…

Bokelj
Gost
Bokelj

Verovatno si i ti tamo bio sa njima kad sve znaš ……………. danu reci nam detalje koje mi ne znamo.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

titova yu je dala svim nacijama na njenojnteritoriji dostojanstvo.
ona karađorđevića hegemonistička je zasijala zlo koje je obilno rodilo.

SaLovćenaVila
Gost
SaLovćenaVila

Druže Tito, skrenuli smo s puta, vrći se molim te!

Cvrc
Gost
Cvrc

Druze Tito, skrenuli smo s puta,sada nas jase i kurta i murta

Ko ja
Gost
Ko ja

Do sad smo pričali Tito vrati sa a od sada ćemo Milo vrati se

Top
Gost
Top

Nema se sto vracat , Milo je tu. Samo malo da ohrabi velesrbe da vide ovi nasi kolike su neznalice.

KLM
Gost
KLM

Pojma nemas nazalost
Sve sto je Tito sagradio
Ovaj tvoj je rasproda
Jos se lijecimo u Titovim bolnicama

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tile nije ti uspjelo da zauzdaš srbočetnike,evo opet traže đavola,sve su izgubili ali đavo im neda mira!?

POJK
Gost
POJK

E da je samo srbocetnike, bilo je izroda na sve strane da ih ne nabrajamo, a ovi koji za njih nisu čuli vidi se da su naivni i mladi i čitaju novokomponovanu istoriju.

monty
Gost
monty

Bilo je,ali su samo cetnici dobili amnestiju vec tokom Drugog svjetskog rata,i masovno skidali kokarde i prelazili u partizanske jedinice.Fanatici koji su do kraja ostali vjerni cetnickoj ideologiji to su platili na Lijevce polju i u Zidanom mostu…

KLM
Gost
KLM

To indijanci nebi napravili
Sta smo mi uradili od onako lijepe i mocne drzave

Njegoš
Gost
Njegoš

Hoćete vi veljesrbiju, ete vi bg pašaluk 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

White Hat
Gost
White Hat

Zasto kad vec sve znate, zasto ne kazete koliko je posle Tita drzava naslijedila duga ?

....
Gost
....

E, koliko, ajde ti nam reci ? Koliko su ti rekli da je imala ? Pa onda tu laz I neznanje uporedi sa istinom – “Kada smo 1981. ušli u u ekonomsku krizu, imali smo 16 milijardi dolara duga, što je bilo 24% BDP-a. Danas Hrvatska ima preko 85, a Italija 125% BDP-a.” – Budimir Loncar. Ako ne znas ko… Više »

Milica
Gost
Milica

Puno manje nego sto su nas zaduzile nove vodje.

3 prsta u du..
Gost
3 prsta u du..

Jednu mjesečnu bruto platu SFRJ. Da se Nije djelila radnicima trinaesta i četrnaesta plata duga ne bi bilo..

monty
Gost
monty

Citava bivsa Jugoslavija dvadeset milijardi dolara,mala Srbija prema posljednjem Vucucevom izvjestaju oko 24 milijarde…

Mrgud
Gost
Mrgud

Crna Gora 530 miliona eura, a sad preko 3,5 mlrd. 16 mlrd dolara je SFRJ imala duga pred raspad, a 2015g bivše države su imale 145 mlrd EURA duga. Je li ti sad jasnije?

KLM
Gost
KLM

Zali boze

Send this to a friend