Društvo

Sjećanje na Dan Republike SFRJ – 29. novembar: Praznik države koje odavno nema

Dan Republike SFRJ

Danas se navršava 78 godina od održavanja Drugog zasijedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije AVNOJ u Jajcu, na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije, zemlje koje odavno više nema.

Taj dan, 29. novembar, proglašen je Danom Republike, koji je kasnije slavljen kao praznik gotovo šest decenija, sve do 2002. godine, od kada se zvaničnio ne obilježava.

Drugo zasijedanje AVNOJ-a održano je 29. i 30. novembra 1943. godine i na njemu je donijeta odluka da se Jugoslavija izgradi na federativnom principu, pod vođstvom samo jedne stranke – Komunističke partije Jugoslavije.

Na tom skupu je odlučeno da se budućoj Jugoslaviji pripoje južnoslovenske teritorije koje su na kraju Prvog svjetskog rata ostale u sastavu Italije (Istra, Zadar, Slovenačko primorje, Julijska krajina i druge).

Odlučeno je i da se formira Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije NKOJ koji je imao izvjesna svojstva vlade, a oduzeta su zakonska prava jugoslovenskoj vladi u izbjeglištvu, zabranjen je povratak u zemlju kralju Petru II Karađorđeviću, do kraja rata.

AVNOJ je uveo naziv maršala Jugoslavije i dodijelio ga partizanskom vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu. Funkcija predsjednika “prve vlade” nove Jugoslavije povjerena je Titu.

Na dvogodišnjicu zasijedanja u Jajcu, 29. novembra 1945, dotadašnja Demokratska Federativna Jugoslavija preimenovana je u Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, što znači da je monarhija i formalno oborena, a 31. januara 1946. proglašen je prvi Ustav FNRJ.

Poslije završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar proslavljan je kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. godine ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

Posljednji put praznik je u Srbiji obilježen 2001. godine, a Savezna skupština Savezne Republike Jugoslavije SRJ ukinula ga je 14. novembra sljedeće godine.

Do 1997. godine, 29. novembar je slavljen kao dan sjećanja na Drugo zasijedanje AVNOJ-a, ali je od tada počeo da se praznuje kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

Zamjena značenja nastala je kao izraz kritike zbog toga što je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija nastavila da obilježava praznik nepostojeće države ” federacije šest republika” koja se raspala 1991. godine.

U oktobru 2007. godine Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o državnim praznicima, čime je prestao da važi prethodni zakon SRJ.

23

avatar
1000
12
11
0
 
21
VasojevkadackodackoAx122Ax122
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dacko
Gost
dacko

Zar fašizam i danas postiji u Srbiji. Što god se više srbuje Srbija se smanjuje. Jugoslavija ja za srbe bila majka koja se nepoštuje.

TTROBOJNAFLAGA
Gost
TTROBOJNAFLAGA

S verom u Hrista protiv Komunista!

Ax122
Gost
Ax122

Hahahaha bas ce ti pomoci…….

dacko
Gost
dacko

izgleda da si ti previše vru?

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Najljepša zemlja na svijetu!

a evo draginjâm
Gost
a evo draginjâm

Smrt fašizmu, sloboda narodu…se desila!

Ax122
Gost
Ax122

A kako to kada su kod nas fasisti na vlasti

Skojevka
Gost
Skojevka

Ima nas koji i dalje obiljezavamo ovaj datum.
Smrt fašizmu
❤️

Driton
Gost
Driton

Da nam je drug bar na dva dana da sredi stanje. Smrt fašizmu 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nostalgija me jutros obuzela sa blagom dozom tuge.

Titograd
Gost
Titograd

Srećan Dan Republike! Smrt svetosavskom fašizmu!!!

Lipovo
Gost
Lipovo

SREĆAN DAN REPUBLIKE najpoštovanije zemlje svijeta, čiji pasoš je sva vrata otvarao , svima koji su u njoj stasali u ljude !

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Sjećam se fina zemlja, onda u CG dođe Dps, smijeni Komuniste, zatvori fabrike, oni se obogatiše i kad im nešto kažeš, kako vas nije sramota oni počnu o Kralju Aleksandru, Napoleonu i 1918g…

Hogar
Gost
Hogar

Slabo te memorija služi.. #jer,tu “finu zemlju” je srušio velikosrpski nacionalizam,ista ideologija koju baštini trenutna vlast u Cg.Znači,za apsolutno sve(ratovi,zločini,genocid,sankcije,hiperinflacija,uništenje privrede,kriminal) kriva je Srbija tj velikosrpski nacionalizam i klerofašizam.

Alienware
Gost
Alienware

Jeste velikosrpski fasizam, ali ko je sprovodio tu politiku i ko je bio na vlasti 90-tih, dok se rusilo i pljackalo, te jurisalo na Dubrovnik? Zajednicki DPS (DPS + SNP) !!! Evo glavnog “rezisera” (uz pokojnoh Momira) vise i ne pominju, sad su aktuelni samo danasnji Ministri sto zulum cine…mozda je ovo sve dogovoreno sa proslom Vlascu!? Ne vjerujmo nijednoj… Više »

Bojan
Gost
Bojan

Jedina partija koja je tad bila za nezavisnu Crnu Goru je bio Liberalni savez. Kao Srbin iz Crne Gore poštujem te ljude i njihovu ideologiju, jer se nisu mijenjali zbog partije i bili su to što jesu. Danas svako diže dva prsta, a tada se zbog ta dva prsta završavalo u zatvoru, dok su zastavu kojom danas barjačite su nazivali… Više »

TTROBOJNAFLAGA
Gost
TTROBOJNAFLAGA

Sta je sa fabrikama kume

Ax122
Gost
Ax122

Jeste ali ne mozes iskljuciti hrvatski tisuljetnji san o neovisnoj drzavi

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Hogare sram Vas bilo!

Sanjao sam
Gost
Sanjao sam

Sanjajte sanjajte Tita i KPJ
I tada ste preko KPJ posao dobijali ali smo svi imali …Tito je bio BRAVAR a mi BRAVI 😂😂😂😂

Lipovo
Gost
Lipovo

U SFRJ samo BRAV nije školu završio !

Cetinje123
Gost
Cetinje123

Za vrijeme Tita,vi ste bili marva a danas ste litijasi ili ti stado!

Globalisti 41
Gost
Globalisti 41

Sve od 41 do dana danasnjeg Globalisti unistavaju malo po malo.Prvo su rasparcali Jugu da bi lakse upravljali resursima koje Balkan ima .A onda su nam pokupovali zemlju a mi halapljivci im davali i pare uzimali i zamisli tada nam bjehu Rusi najbolji E sada cete zajedno sa Globalistima kupovati od Rusa naftu i ostale resurse a narod neka sadi… Više »

Send this to a friend