Društvo

Odlaže se uvođenje nacionalne COVID potvrde u javnoj upravi, biće obavezna za ulazak u vjerske objekte, teretane, igraonice, kafići za Novu radiće i nakon ponoći

Sa konferencije za medije

Sa konferencije za medijeSlađana Đukanović

Uvođenje Nacionalne digitalne COVID potvrde u javnoj upravi odlaže se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu ovakve eventualne odluke, kazala je na današnjoj konferenciji za medije ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Tim povodom, naredne sedmice će u Ministarstvu pravde biti organizovan sastanak na koji će biti pozvani i ombudsman Siniša Bjeković i Zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava Valentina Pavličić“, kazala je ministarka.

Napominje da se i na inicijativu Ministarstva zdravlja svake sedmice održavaju sastanci sa predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije.

“Od Ministarstva javne uprave smo zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bismo u dogledno vrijeme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani. Javna uprava mora da bude primjer”, kazala je Borovinić Bojović.

Ističe da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada imunizovano oko 85 odsto.

“Što je, zaista, pohvalan rezultat”, dodaje ministarka.

U međuvremenu, poručuje, Ministarstvo zdravlja i IJZCG će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medije

Ona je kazala i da će nacionalne digitalne COVID potvrde biti validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da dobiju svoju treću doze vakcine.

“Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, je uslov za ulazak i u dječije igraonice (jedna osoba na osam metara kvadratnih); vjerske objekte; teretane; bioskope; pozorišta, koncertne hale”, navela je ministarka.

Za doček ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, dozvoljen rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja

Zabrana  novogodišnjih koncerata, podsjeća, donešena je ranije.

“Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi”, kazala je ministarka.

Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

“Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu”, ističe ministarka.

Prijedlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera.

Na pitanje zašto se kasni sa implementacijom COVID potvrde, ministarka ističe da je Crna Gora kao država sve obaveze završila, te da ostatak procedure zavisi od UNDP-a, i očekuje se brzo.

Digitalna COVID potvrda se, dodaje, ne traži za javni prevoz.

Ne razmišljamo o naplaćivanju liječenja za nevakcinisane pacijente koji se nađu na bolničkom liječenju

Ministarstvo, ističe Borovinić Bojović, ne razmišlja o naplaćivanju liječenja za nevakcinisane pacijente koji se nađu na bolničkom liječenju.

Što se tiče naplaćivanja COVID potvrda razmišlja se da svi pacijenti koji nemaju tegobe plaćaju PCR testiranje.

“O tome se razmišlja, izvijestiću javnost o konačnoj odluci”, poručuje ministarka.

Državni sekretar Boris Marić ističe da su oprezni sa uvođenjem COVID potvrda u javnoj upravi, u pogledu poštovanja prava građana.

Boris Marić

“Apelujem na sve koji rade u javnoj upravi da se vakcinišu”, ističe Marić.

Uradiće, kaže, pristup da vide na koji način COVID potvrde mogu biti uvedene, a kontrolisaće i poštovanje mjera u javnoj upravi.

“Imali smo međuresorsku saradnju. Dali smo preliminarno mišljenje gdje nismo mogli da damo pozitivno mišljenje u smislu uvođenja ovih potvrda”, dodaje Marić.

62

avatar
1000
57
5
0
 
53
Narodno veseljeRukfašStefan rondoNinanikola
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narodno veselje
Gost
Narodno veselje

A da se slucajno zatvorilo sto od kafana ili Delta i da po prevozu morate ausvic pokazati prvi bi ovi sto komentarisu jedva docekali na ulice da pozovu narod Sve licemjer do licemjera na ovom portalu ..Samo da vam je jadnima na ulice Ali eto i ovi iz struke gledaju po Evropi a pogotovo. komsije Hrvate da protestuju zbog ausvica… Više »

Rukfaš
Gost
Rukfaš

JBG… bolje da si ostavila da je kovid potvrda potrebna u javnoj upravi. Rukoljub ti bez javne uprave može a bez crkve jok.

Stefan rondo
Gost
Stefan rondo

Sve expert do experta 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Nina
Gost
Nina

Sram vas i stid bilo ol… . Građani da prime sve tri vakcine a “gospođa” sa svojom elitom može kako hoće. Ali neka. I treba tako kad nas građana nema da vam stanemo na put. Ovo što radite je zastidje. Briga me kojoj političkoj strukturi pripadate ali ovo do čega ste doveli nas gradjane je sramno. Vi možete sve i… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Znači, u kafanu moraš imati covid potvrdu a u Vladu ne moraš hahahahahahahaha… Koje je ovo blesavljenje – svjetsko.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Je li ovo odlaganje uvođenja covid potvrde za javne ustanove, zbog premijera, jer se nije vakcinisao, pa onda ne bi smio dolaziti na posao, a jest, no zbog koga i zbog čega drugo. Providno vam je to.

bd
Gost
bd

jel to zbog krivog odlažete i zbog vaših apostola koi neće da se vakcionišu….

dragan
Gost
dragan

Prvo uvedi politicarima i ekspertima da neiddu u agitacije nevakcijonisani u kampanju da ugrzavaaju ljude pa pricaj zdravlju i pravilim u drzavi

Herceg-Novi
Gost
Herceg-Novi

Vjernici će da ulaze, tako što će doć i reć oče oprosti grješio sam al išao sam na Litije nama je dozvoljeno sve.
On dobro ajde uđi zvoni na zvona.

Tolje
Gost
Tolje

Čudo.u evropi razmatraju hoće li na devet mjeseci da važi covid potvrda ,a mi na šest mjeseci kao niko

zoki
Gost
zoki

pitajte postene vjernike sta im popovi kazu na ulazu u crkvu-evo ja cu vam reci –Svi koji ulazite u crkvu skinite maske- * pitajte je li tacno

Hram
Gost
Hram

E zivo me interesuje kako ce sad Krivi u Vjerski ovjekat uci

Ignjat
Gost
Ignjat

Sram vas bilo! Dijelite narod!
Zaključavate nevakcinisane iako su zdravi, a vakcinisani i bolesni mogu na dočeke!!!

nikola
Gost
nikola

Sve ste upravu 👍👍

Miki--
Gost
Miki--

Ministarka SRAMA!

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Da vidimo ko ce zabraniti ulaz u katolicku Katedralu…

nikola
Gost
nikola

Ja cu ti reci ko svestenici jer su usko vezani sa vladom srama i bruke !

djina
Gost
djina

Da li treba kovid potvrde u trzne centre kafice i od kada pocinje ova odluka sa primjenom?

Gost9376
Gost
Gost9376

znaci,vazice ovo i za njenog djevera iz srpske crkve?

Milica
Gost
Milica

Haha a sta je sa vrtićima?

Kokot
Gost
Kokot

Ne mogu da shvatim ljude koji neće da se vakcinišu.Do ljeta biće potrebna 10 buster doza jer čim opane vakcinacija pojavi se novi mutirani soj.Ne bi valjalo da farmaceuti moraju da štetuju vakcine.

nikola
Gost
nikola

Au kako si pametannn a ovi koji su se vakcinisali zasto obeoljevaju objasni to ti koji si pametan ,i cak imaju simptome
Opsane po zivot !

Cirkusssssss
Gost
Cirkusssssss

Kovid potvrda za vjerske objekte🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣, ‘ajde da vidimo ko će to da sprovede

Ledo
Gost
Ledo

Ponoćno pjevanje Litijašima je najače, bolje spavaju sanjaju jedu piju.Rastu im uši porasle su im, već moraće vrata širit a ako dune śever vezad se za zvono.

Elena
Gost
Elena

Znaci vakcinisani prije pola godine moraju I trecu zbog potvrde a nevakcinisani nista. Sramota!

King Henry
Gost
King Henry

Cirkus

Duka
Gost
Duka

Ne znam ko su ti asimptomatski koje u državnim labaratorijama testirate, i ove sa simptomima jedva pristanete da testirate

Marko
Gost
Marko

Ovo je diktatura, Vi treba da odgovarate , sramite se ako obraza imate,

ivan kotor
Gost
ivan kotor

zato sto zdravko nem avakcinu odlaze se

Aoo
Gost
Aoo

Hahahahahahaha

Scena
Gost
Scena

Mogu da rade lokali za praznike ali narod ne moze…hahahahaha ovo je bruka

Miško
Gost
Miško

A sreta kako ce Krivi sad posjeti vjerske objekte bez potvrde. E zao mi ga.😂

Schumi
Gost
Schumi

Hoce li ko ikad postaviti pitanje koji je broj sto radi u javnoj upravi nevakcinisan ???!!!! Bice jedno 80% da nisu vakcinisani!!!!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Nema popusta na Crni petak?

Ivana
Gost
Ivana

Hhhahhhahahhahhahahahahaahhaahhaahahahhahaahahahahahahhauahahu
Vjerske objektee?
Hahaahhaahahhahahaahaahahahahaj

Nebitno
Gost
Nebitno

Strucnjaci? Ovi nisu normalni…

delboj
Gost
delboj

Opet politicke odluke. Zbog Zdravka nece da uvedu Covid potrde u zatvorenom ali na trgu, zbog gradonacelnika hoce da novogodisnji bazar ugase, koji je na otvorenom. I onda nije ministarka odgovorna za Covid stanje?

Maliprinc
Gost
Maliprinc

Znači Litijaši i dalje mogu da pjevaju, posle 24h bez potvrde samo da ponesu značku.Koju su dobili ili diplomu o pjevanju.😂😂😂😂
Znsči pjevajte i dalje, dobra vi plata.

Bezimena
Gost
Bezimena

Sta se desava sa pacijentima koji primaju biolosku terapiju od reumatoidnog artritisa evo kasni mjesec ipo dana jer ne mogu da je prime od kovid pacijenata jer se njima daje, a ovi sto boluju koga sisa??!!!!!! Uzassss!!!!

Nyks
Gost
Nyks

Zasto ne uvedete besplatno testiranje pa cemo se testirati svaki dan . Nego tjerate narod da primi vakcinu neko ne moze zbog zdrastvenog stanja da se vakcinise . Prodate duse . Toliko mislite na narod

Nyks
Gost
Nyks

dosadni ste bre vise

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Krivi je naša poslednja nada sve dok stoji čvrsto na braniku slobode.

Hit korona
Gost
Hit korona

Ajmo lijepo ko je vakcinisan ponovo na vakcinaciju jer necete moci put putovati
😆😆😆😆😆

Hit korona
Gost
Hit korona

Oce li se u Deltu smanjiti promet ako se traze covid pasport😆😆😆😆

081
Gost
081

Ne moze

Vele
Gost
Vele

Kako ce krivi sad u Crkvu ?

100%
Gost
100%

Lažira se pad broja zaraženih da bi se održali koncerti za koje su uvaljene pare.
zar misle da će ih neko poslušati kad iz dana u dan dokazuju da nemaju pojma šta rade

Baki cg
Gost
Baki cg

Nikad se necu vakcinisat pa mozete sto puta ogranicavat moju slobodu kretanja. Usatav je ustav !!!

😆😆😆😆😆😆
Gost
😆😆😆😆😆😆

Tako je Baki
Podrska 🇲🇪🇲🇪🇲🇪💯

Olujko
Gost
Olujko

Ne znam je li neko primijetio ali mi nemamo ministra pravde već pola godine. Jedina smo zemlja na svijetu bez ministra pravde

Marko
Gost
Marko

Ne bi Krivi moga u Vladu mada svakako je vise po manastirima ljubi sve sto stigne no na posao

😆😆😆😆😆😆
Gost
😆😆😆😆😆😆

Gledajte Evropu i komsije Hrvate na ulicama ..
Treba postovati Ustav
Hvala

Oglas
Gost
Oglas

Jos nijesu zalihe potrosene .Hajde da kupimo i pomognemo cika Bilu i eliti SZO Maske Respiratori.Asepsoli.Viziri Skafanderi pa sve do toalet papira .Ne preskocite kupiti svijece ,stare gazarice. malo plina da imate da skuvate makar cajic ,. brasna , kvasca i malo suvog mesa jer kada ne bude struje sve ce se meso pokvariti ..Eto teoreticari zavjere dok ste se… Više »

Trole
Gost
Trole

Ti i dalje nisi svjestan kolike gluposti pricas?

oooo
Gost
oooo

Jesu li svjesni da ih vise niko ne slusa????

Sve vise CUJEMO
Gost
Sve vise CUJEMO

L I B E R T A

Gledni
Gost
Gledni

Danas Vam je Crni Petak pa ne preskocite da kupite ono sto vam podignu proje CRNOG PETKA pa ga stave na popust ..
A okle kad su uzeli Zapadno ime CRNI PETAK da kupujete kad je CRNI Samo moze biti baksuz 😆😆😆😆

Kovid
Gost
Kovid

Mora da ce vrtice i skole da zatvore jer 80 posto od zarazenih su djeca

Marko
Gost
Marko

Otvarajte granice, odakle Vam pravo da nam uskratite kretanje, realno to je najmanji rizik

Danilo
Gost
Danilo

Nove mjere zbog boljeg stanja, pjevajte u Crkve i Manastire al ne na Trgove.

Milica
Gost
Milica

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Goga
Gost
Goga

Nove mjere, Ceca može da pjeva u Knjaz, a može i Dara Bubamara.

Send this to a friend