Društvo

Skenderbeg sjutra dobija spomenik u Zatrijepču

Spomenik Đerđu Kastriotu Skenderbegu biće otkriven sjutra u Zatrijepču (Opština Tuzi), na platou ispred škole koja nosi njegovo ime.

Spomenik je izrađen od izlivene bronze, u formi biste, visine 120 centimetara, širine prsa 45 centimetara i širine ramena 80 centimetara. Dimenzije postamenta su 140 centimetara visine, 80 širine, dok će ukupna visina biste sa postamentom biti 260 centimetara.

Sredstva za podizanje spomenika obezbijedila je Fondacija “Trieshi” iz Njujorka u SAD, a za održavanje spomenika biće zadužena OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”.

Skenderbeg je bio srednjevjekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. vijeka kontrolisala djelove centralne Albanije i istočne Makedonije.

Za albanski narod, kako kažu, on predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena.

U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije. Mit o Skenderbegu je inače jedini mit albanskog nacionalizma koji je baziran na određenoj ličnosti.

M.D. 

63

avatar
1000
22
41
0
 
48
Velja goraMareTurkVasilnaše ime
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasil
Gost
Vasil

Kada je kralj Aleksandar došao u Skoplje 1912. na Kamenom mostu je izašao među narod i zagrlio jednu djevojčicu. Na njegovo pitanje tko je ona, očekujući da kaže da je Srpkinja, ona je rekla da je Bugarka, kralj je djevojčicu od 7 godina ošamario. Posrbljavanje Bugara nije uspjelo koliko se god Srbi trudili.

Turk
Gost
Turk

Auu ala ste vi prsli. D hahaha citam I ne verujem da je ovo moguce da neko napise. Alo plemena su prestala da postoje pre 100 godina…

Velja gora
Gost
Velja gora

Ne budali

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

Veliki srbin, dodje u zatrijebac..

Baranin
Gost
Baranin

Da je bio Srbin jeste,cak je jednom prilikom i Abazovic to priznao, al’ nema to veze, Albanci ga svojataju kao svoga i to je to. Samo me zanima kako na to gleda onaj dio albanskog zivlja koji su islamske vjeroispovjesti, posto se co’ek borio (ubijao) muslimane i bio njihov zakleti neprijatelj. Albanija ima nekih 16-17% hriscana (cini mi se), dok… Više »

Gile mašina
Gost
Gile mašina

Čistokrvni Srbin, ponijeću cvijeće na grob

Smile:)
Gost
Smile:)

A što nam čine ovi Srbi, samo im spomenike dižu, evo čak im poceli dizat i Albanci u Crnoj Gori

Tramp
Gost
Tramp

opet ti Srbi smetaju a Albanci ti prijatelji? ccc Smile ko se zadnji smije najsladje se smije,a ti se spremi za ”prijatelje” i njihove namjere.

Smile:)
Gost
Smile:)

Pozdrav i za jedne i za druge. Da je srece da se svi mozemo skupit i zdravo popricat

Ruka
Gost
Ruka

Pitamo li se mi išta u ovu našu tobož državu?

Prc CG
Gost
Prc CG

Ne ništa

Sefket
Gost
Sefket

Da ste neko i nesto,vratili bi NJEGOSEVU KAPELU.

Tomos
Gost
Tomos

Trebali smo za Njegoša reći da je iz Zatrijebča. Pa dako dobije dan kao praznik…

Asprilja
Gost
Asprilja

Zašto Srbi ne predlože da se “Srbinu” Đerđ Kastriotu Skenderbegu ne podigne spomenik u Beogradu,N Sadu, Kragujevcu.Nije u redu da takav Srbin nema ni jedno znamenje u Srbiji.

Atos
Gost
Atos

Kad dođe na red

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Polako , sad im je prioritet Njegos!!

Ranko
Gost
Ranko

A dje ovo ima,što nas snadje!Pa nikako Srba da se otarasimo.

Tomos
Gost
Tomos

Bravo…zaslužio je. Da su znali ranije ko je, ne bi gleda spomenik…

ssssssss
Gost
ssssssss

Srbin nas! vazda!

Kuci Drekalovic
Gost
Kuci Drekalovic

Mi srpski Kuci pozdravljamo ovu inicijativu i predlazemo i spomenik Skenderbegovoj srpskoj majci Vojislava i spomenik Hilandaru dje mu je sahranjen Otac Jovan. Pomaze Bog

Drekalo
Gost
Drekalo

To sve pise na netu, ko ne veruje neka pogleda, mladi kuci, drekalovici, od vojvode drekala, sina iki unuka djuradj skenderbega

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Podigli su Bisanci svom kralju u Novi, Srbi ulicu svok kralju u Pljevlja, evo sad i ovi nekom svom. Bitno je da je stndard jak.

Asprilja
Gost
Asprilja

I Elvis Prisli je sahranjen u majici sa natpisom “Kosovo je srce Srbije”.

Tomos
Gost
Tomos

Za Prislija ne znamo. Ali za ovoga kažu i Albanski istoričari, oba…

Prc CG
Gost
Prc CG

Podrška za podizanje spomenika SRPSKOM junaku.

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Bamfort za tri s devet metara iiii ooooo svish svish svish

Pencilin
Gost
Pencilin

U to vrijeme nije bilo pomena na slovo S a ne srpski. Ti ključaš koliko si opterećen.

Blok
Gost
Blok

Ajde ovako ako je prostora Crne Gore ako je govorio jezik koji ti sada koristiš. Ako niko u familiji nije imao bez ovo pto sada zovemo Srpska imena,ti zaključi ko je bio. Vjerovatno finac

Send this to a friend