Društvo

Škola i vrtić u City kvartu koštaće oko 17 miliona eura, biće izgrađeni do septembra 2026.

City kvart Podgorica
City kvart Podgorica

Osnovna škola i vrtić u podgoričkom City kvartu biće završeni do početka školske godine 2026/2027. Izgradnja će, prema sadašnoj procjeni, koštati oko 17 miliona eura, kazali su za CdM u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

U resoru ministarke Anđele Jakšić Stojanović podvlače da su u prethodnom periodu bili veoma aktivni po pitanju ulaganja u infrastrukturu, te da su pokrenuli aktivnosti na mnogim projektima.

“ Do kraja maja očekujemo okončanje tenderskog postupka za odabir projektanta na objektu novog vrtića u City kvartu, dok se početkom juna očekuje objavljivanje tendera za odabir projektanta za novu školu u City kvartu”, naglašavaju u MPNI.

Kako je riječ o projektima koji se finansiraju iz projekata u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama CEB i EIB, očekuju da do kraja godine bude sprovedena i objedinjena procedura za odabir izvođača radova na ova dva objekta.

“Za sada procjene kažu da će njihova izgradnja i opremanje koštati oko 17 miliona eura, ali će se precizna procjena vrijednosti znati tek po okončanju izrade projekata. Riječ je o objektima ukupne površine od oko 11. 000 kvadratnih metara”, ističu u MPNI.

Novi paviljon škole “Oktoih”, proširenje objekta OŠ “Vlado Milić”

U ovom resoru navode da se radi i na realizaciji brojnih drugih prijekata, kako u Podgorici, tako i širom Crne Gore.

“Osim aktivnosti za opremanje neophodnom obrazovnom infrastrukturom naselja City kvart, otpočelo je žiriranje rješenja na arhitektonskom konkursu za novi paviljon škole Oktoih na Zabjelu”, kažu u MPNI.

To će, kako dodaju, uz idejna rješenja za proširenje objekta Osnovne škole Vlado Milić, za šta se radi idejno rješenje, omogućiti da se u toku ljeta raspiše tender po modelu projektuj – izvedi, što bi do kraja godine dovelo do početka radova.

“Tada očekujemo da će biti u toku i tenderska procedura za proširenje kapaciteta Osnovne škole Sutjeska, za koju je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine izdalo urbanističko – tehničke uslove prethodne nedelje i za koju je u toku ugovaranje izrade glavnog projekta”, navode u u MPNI.

Konkurs za novu gimnaziju

Osim ovih aktivnosti koje mogu značiti početak radova na novim projektima u relativno kratkom roku, podvlače da je važno i napomenuti da je nakon izdatih urbanističko-tehničkih uslova, na prethodnoj sjednici Vlade, otklonjena poslednja administrativna prepreka za raspisivanje konkursa za novu Gimnaziju u Podgorici.

Tender za vrtić u Baru odmah nakon praznika Dana nezavisnosti

Napominju i da teritorija Glavnog grada nije jedini prioritet kada je u pitanju obrazovna infrastruktura.

“ Vidjeće se to tokom ljeta, za kada su ugovoreni ili u završnoj fazi ugovaranja radovi na preko 60-tak objekata, od čega 17 totalnih rekonstrukcija, a nadamo se i postavljanju nekoliko kamena temeljaca za nove objekte, prije svega onaj za novi objekat vrtića u Baru, za koji se raspisivanje tendera očekuje odmah nakon praznika Dana nezavisnosti”, poručuju iz Ministarstva.

U MPNI na kraju navode da su ulaganja u infrastrukturu u samom vrhu prioriteta kada je obrazovanje u pitanju.

“Prije svega u dijelu izgradnje novih objekata, za kojima je evidentna potreba, posebno na teritoriji Glavnog Grada i nekih primorskih opština”, kažu za CdM u MPNI.

Miraš Dušević

23

avatar
1000
17
6
0
 
19
EsefMlaD neozenjenDmitarAlooooRealno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MlaD neozenjenD
Gost
MlaD neozenjenD

Rad rad i samo rad.

Aloooo
Gost
Aloooo

Aj sa srecom!

Realno
Gost
Realno

Kakva nova gimnazija u pg??!! 🤣🤣🤣🤣 Pa i ovu što imamo treba ukinuti! Djeca iz gimnazija ne znaju ništa da rade! Ali bukvalno NIŠTA! ZNANJE IM JE NEUPOTREBLJIVO! A stručne škole su nam traljave!

Zalad
Gost
Zalad

Na otvaranju škole i vrtića napraviti bakljadu da vidimo koliko su izdržljivi, je li sprovedena zaštita od polumaturanata.

Pušti me više
Gost
Pušti me više

Uz ovaj tekst mora ići i obrazloženje kad da se smijemo grohotom,a kad da zacvilimo što nas ovako farbaju obećanjima.Sjetimo se škole Vladimir Nazor i ubjeđivanja da će biti završena koliko sutra ili u prevodu- malo sutra.

Maja
Gost
Maja

17 miliona ????? Je li ovo neka šala? Toliko kosta tunel ispod Veriga koji rijesava mnogo vise problema. Metar kvadratni zgrade je oko 1000 eur da se izgradi

mitar
Gost
mitar

Za izgradnju škole i vrtića se ne plaćaju komunalije tako da mora biti jeftinije od gradnje stanova. Mada, tamo se komunalije kompenzuju sa višespratnom gradnjom.

Esef
Gost
Esef

Ako se hoce malo bolji kvalitet ne moze se ispod 1300-1400 eura kvadrat skolskog prostora napraviti

Zeljo moja
Gost
Zeljo moja

Lagano, na zgarišti škole Vlado Milić treba otpočeti “novi i veći” objekat.

Raro
Gost
Raro

Nije ovo city ,ovo je stojser city

Realan
Gost
Realan

Nisam protiv zelenila i parkova.. naprotiv. Ali ljudi svuda u svijetu postoje stambeni blokovi, pa i oblakoderi… park gradski.. U PG ima dosta parkova -Tološka šuma.u blizini Delte. I neka ih još. Ali zašto ovi koji su ludi za zelenilom ne odu da žive u Andrijevicu, Šavbinik…. ili neko selo? Nego traže sbvaka zgrada park što nigdje u svijetu nema.… Više »

Visitor
Gost
Visitor

Kakav si ti pacijent pobro

Visitor
Gost
Visitor

17 miliona čega? Da neće Burdž Kalifu da prave tamo? Ajde ne sprdajte se obraza vi, čuš 17 miliona hahahahhaha, cijeli Siti Kvart zajedno sa Beranskim imanjima koja su prodata da se kupe ti stanovi ne vrijedi toliko

Esef
Gost
Esef

Kako to izracuna ? Za 17 miliona mos da kupis 120-130 dvosobnih stanova manje kvadrature i to je to

cogito
Gost
cogito

Mozete li nas vise informisati o novoj privatnoj gimnaziji u PG koja se uveliko reklamira a na sajtu nema nista. Ni imaju li licencu ministars5va, ni gdje je…nista bas.

Nadalina
Gost
Nadalina

Bitno da je crkva dobila gimnaziju prva.

mitar
Gost
mitar

Nešto ovdje nije u redu. Cijena gradnje kvadratnog metra sa opremanjem+uređenje dvorišnog prostora da košta 1540€? Čak ni veličina škole i vrtića je predimenzionirana.

Jovo
Gost
Jovo

Dje ce bit nova gimnazija?

Podgorica
Gost
Podgorica

Kad će Gimnazija

Prešo
Gost
Prešo

To naplatiti od investitora Siti kvarta.

Fendi
Gost
Fendi

Zašto

Maja
Gost
Maja

Zbog čega ?

Nindza
Gost
Nindza

Zamisli da se to ne daj Boze uradili tad kad se i zidao ovaj kamenjar, mozda bi manje kostalo, mozda i manja guzva auta koja razvode djecu u Blok i u Maksim Gorki, zamisli…
Sad to kosta duplo vise, ali dobro, mozda za tu djecu i malo zelena, igraliste a ?

Send this to a friend