Društvo

Skupština stanara se pita za zamjenu roletni, zastakljivanje terasa, ugradnju klima…

Podgorica

Građani u Podgorici koji žele da zamijene roletne ili škure na spoljašnjim prozorima i vratima u stambenoj zgradi, da zastakle terase ili postave klima uređaje ili satelitske antene ubuduće će za to morati imati odobrenje Sekretarijata za odobrenje prostora ali i saglasnost skupštine stambene zgrade za cijelu zgradu ili za pojedinačni ulaz. Ova novina propisana je odlukom o obimu i vrsti dopuštenih radova na spoljnim djelovima stambene zgrade koju je pripremio Sekretarijat za komunalne poslove Glavnog grada, a koja je na petnaestodnevnoj javnoj raspravi.

Razlozi za donošenje odluke, kako je naznačeno u dokumentu, sadržan je u Zakonu o održavanju stambenih zgrada, piše Dan.

Skupština Crne Gore je usvojila Zakon o održavanju stambenih zgrada. Članom 25 zakona propisano je ovlašćenje jedinici lokalne samouprave da donese propis o obimu i vrsti dopuštenih radova na fasadama stambenih zgrada kojim bi jedinica lokalnu samoupravu normirala uslove za izvođenje radova na spoljnim djelovima stambene zgrade piše u odluci.

Odluka predviđa da je na spoljnim djelovima stambene zgrade, na osnovu odobrenja nadležnog organa, dozvoljeno mijenjati fasadu zgrade, mijenjati odnosno postavljati roletne i škure na spoljašnjim prozorima i vratima, mijenjati i popravljati oluke, postavljati klima ili ventilacione uređaje, satelitske antene i slične uređaje.

Takođe, propisano je da je dozvoljeno zastakljivanje odnosno postavljanje drugih zaštitnih elemenata na terase, lođe ili balkone, zatim postavljati natpise, bankomate, izložbene vitrine, ormare za novine, poštansku sandučad, reklamne panoe, uređaje za video-nadzor…

Kazne do 10.000 eura

Odluka propisuje i kazne u slučaju da se ne poštuje odluka.

Tako je za stambenu zgradu kao pravno lice predviđena kazna od 150 do 10.000 eura u slučaju da nije obezbijeđen ispravan i uredan izgled spoljnih djelova stambene zgrade, ali i ukoliko se radovima na fasadi mijenja materijal od kojih je postojeća fasada urađena bez odobrenja organa nadležnog za poslove urbanizma.

Za ove prekršaje predviđena je kazna i za upravnika zgrade kao odgovornog lica u pravnom licu u iznosu od 20 do 1.000 eura.

Novčanom kaznom od 150 do 10.000 eura biće kažnjeno pravno lice vlasnik, zakupac ili drugi korisnik stana ili poslovnog prostora, ako mijenja ili postavlja ili mijenja roletne ili škure na spoljašnjim prozorima i vratima suprotno odluci, ali i postavi tendu iznad zidnog otvora stambenog objekta bez odobrenja koje izdaje organ lokalne uprave nadležan za komunalne poslove.

Kaznom u istom iznosu predviđena je i u slučaju da vlasnik, zakupac, ili drugi korisnik stana postavlja oluke, klime i ventilacione uređaje, satelitske antene suprotno odluci. Za ove prekršaje predviđena je kazna i za fizičko lice vlasnika, zakupca ili drugog korisnika stana ili poslovnog prostora u iznosu od 20 do 1.000 eura.

Tags

30

avatar
1000
20
10
0
 
26
VukoKalimeroCccccSherlock HolmesPas
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kalimero
Gost
Kalimero

Da li je dozvoljena do gradnja jedne prostorije kao sto se radi u nase zgrade. I Dali ti vlasnici imajiu dozvolu za gradnju ili na divlje se radi.

Ccccc
Gost
Ccccc

U CG su zakoni samo mrtvo slovo na papiru, ne sprovode se…osim kad krene hajka na nekoga!

Sherlock Holmes
Gost
Sherlock Holmes

A zoološki vrtovi? Napišite nešto.o tome peti put pitam! I kako se može učestvovati u javnoj raspravi???

Pas
Gost
Pas

A životinje po stanovima?!

Agata
Gost
Agata

To bi bilo lijepo, ali na Balkanu nemoguća misija.

Mrgud
Gost
Mrgud

Tek sad će neko od stanara pristati da bude upravnik.

pero
Gost
pero

A sta je sa obavezama stanara koji zive u stanovima pokojnika, a ostavinski postupak nije pokrenut. Oni nista ne placaju, ni odrzavanje zajednickih prostirija( a koriste ih, ne ulijecu kao ptice kroz prozire), ne placaju vodu i ostalo. Naravoucenije: ni slucajno ne prepisujte na svoje ime stanove, pa neka racune salju pokojnicima po crnogorskim grobljima.

Vuko
Gost
Vuko

Kad tad će prepisati na sebe imovinu pokojnika, a tako i obaveze

Kikigol
Gost
Kikigol

Ovdje se ustav baca na pod i ne postuje a ne skupstina stanara

gojko sisa
Gost
gojko sisa

Haha,ču li im priče. Ljudi zidaju stanove na vrhu zgrada. Na vrhu moje,momci ozidali teretanu. Eno na vrhu Baston zgrade hangar neko napravio. A ovi o roletnama i škurama….

PG 69
Gost
PG 69

Bolesno , stvarno!

Lob
Gost
Lob

Bolesno!

mikan
Gost
mikan

Aha, da mi oni određuji na šta ću da se grijem

Realan
Gost
Realan

Naravno. Ko hoce drva i da drzi stoku ide na selo…

Realno
Gost
Realno

Roletne su vazne a sto trpimo neopisivu buku iz ugostiteljskih lokala to nikome nista.

Realan
Gost
Realan

Na selo…kome smeta buka. U gradu je buka, vozila policije, hitne… non stop. Na selo mora dio gradjana ko ne voli urbano….

Tajfun
Gost
Tajfun

Sve ovo Zakon o odrzavanju stambenih zgrada decidno propisuje,ali se “malo ko”ovog pridrzava i sto je najgore,ako prijavite nekog ko krsi ovaj zakon ne odgovara.Sve ovo mozete vidjeti ako prisetate Podgoricom,vidjecete zgradu koja ima zelene roletne i braon stolariju,gde su pojedini stanari postavili bijelu stolariju i roletna,nasa Komunalna policija ne radi svoj posao,za koji ih mi poreski obveznici placamo,gdje bi… Više »

Realan
Gost
Realan

Po pravilu nema zastakljivanja!! I roletni.. tek pregradjivanja.. remeti se izgled zgrade. Da se smeće odlaže…Mora se uvesti klauzula da dio novca za održavanje ulaza ide za krecenje zgrade (recimo 10%). Prosto se akumilira 10 godina i okreči se da nije ruglo i izgledom i funkcijom za vlagu…Ove skupstine stanara su kao samoupravni socijalizam! To može za sitnice unutar zgrade,… Više »

kgfsdf
Gost
kgfsdf

Ovo je nezakonito. Član 25 kaže da organ uprave donosi propis sa normama oko uređenja zgrade, ali ne ovlašćuje Sekretarijat da to odobrava. Neka to normiraju i onda važi za svakoga jednako, a ne da oni biraju koga će puštit, a koga neće.

Jelena
Gost
Jelena

A sto Glavni grad ne finansira uredjenje fasada, ulaza, hodnika, polomljenih stakala u starim zgradama, nego to prepusta vlasnicima stanova koji nemaju da prezive mjesec, a ne jos da izdvajaju stotine eura po domacinstvu za pristojan izgled spoljasnosti i unutrasnjosti zgrada?! Nego ce da kaznjavaju ni zbog cega🙄

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Još i neku tehniku u dnevnu sobu i ručak da ti postave. Ko meni kreci kuću nego ja sam. Ako ti tražiš da tebi fasadu glavni grad radi onda i meni koji plaćam sve poreze isto treba fasadu od kuće da rade. To nema nidje. A većina što vas kuka kako nema 10e za održavanje čistoće ima telefon od 1000e,svi… Više »

Agata
Gost
Agata

Ivan je finasirao uređenje fasada, ali vam nije valjao.

Kaca
Gost
Kaca

E pa ovo je prava odluka, da se zaustavi divljanje i ruzenje zgrada.Da radi kako je kome milo.Da zastakljuju kako hoce, u bojama kojima hoce i sve to to odudara od primarne fasade i pravi se i kic na zgradama.Jos treba zabraniti i susenje vesa na prednjim balkonimsSkoplje je to odavno uradilo.Bravo za odluku.

Zoltan
Gost
Zoltan

E pa nije bas prava, izmedju redova ko čita provlaci se da zakonom dozvoljeno isto to divljanje kao poslednjih 33 godine, samo ćes sad platiti pretpostavljam neku taksu za tu 🙂 kaže odobreno na fasadi postavljati natpise, izložbene vitrine, ormare za novine i sl. dakle i pretvaranje stanova u poslovne prostore. Toliko je zgrada gdje poremećena statika upravo zbog navedenog.… Više »

Mira
Gost
Mira

E pa ovog ludila a u svakoj zgradi vlasnici kafica napravise baste kao barake i za to niko ne pita a bave se roletnama

Tivat
Gost
Tivat

Svaka zgrada koja ona poslovnim prostor u prizemlju treba da zna da sa tu neće otvoriti knjižara, i da sa otvori knjižara, opet bi tražili baštu i imaju pravu na nju

Realan
Gost
Realan

Ne smiju ni roletnana. Jednostavno ne može da se naruši izgled zgrade.

Vesna
Gost
Vesna

Važe li ove odluke i za nk jer kod nas je katastrofa

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Ima li što za buku gospodo? Živjet se ne može od zagađenja bukom, vriske nesnosne po cio dan i noć, povlačenja namještaja, turiranja motora, muzike iz kafančina do jutarnjih časova (iako je radno vrijeme do 12) itd

Sherlock Holmes
Gost
Sherlock Holmes

Lajanje pasa po stanova… i ostalih životinja

Send this to a friend