Društvo REAGOVANJE VLADIKE MIHAILA NA NAVODE MITROPOLITA AMFILOHIJA

Slobodarska Crna Gora za svoju i slobodu svoje crkve nikoga nije molila

Mitrolopiti Amfilohije i Mihailo

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve vladika Mihailo reagovao  je na tekst pod naslovom “Crkva je božja, a ne bilo koje države ili nacije“, uz konstataciju da je “vladika Amfilohije izrekao niz neistina”.

Prva neistina je, prema njegovim riječima, citirana u naslovu teksta, pa Mihailo pita Amfilohija “zašto se njegova crkva zove Srpska i svetosavska i zašto stoji na braniku interesa srpskoga, a ne crnogorskoga naroda i države; zašto podriva ustavni poredak Crne Gore i priziva strane sile da ga sruše”?

ARGUMENTI

“Da napomenemo da je Srpska crkva postala autokefalna tek od Berlinskoga kongresa 1878. godine, a ne 1219. godine kako on tvrdi. Inače, logika nalaže, ako Srpska crkva nije bilo koje države i nacije, kako on tvrdi, onda joj ne treba pridjev srpska. A njena politika, u našem slučaju, trebalo bi da je usaglašena s državnim i nacionalnim interesima Crne Gore, a nije. Upravo, zato što jeste srpska i što je srpski državni instrument zaogrnut omoforom i epitrahiljom, koji za cilj ima rušenje ustavnoga poretka i aneksiju u korist Srbije i Republike Srpske, čemu se mi suprotstavljamo, i zbog čega smo predmet njegovih uvreda i kletvi. Veli da je crkva do 1054. godne bila jedinstvena crkva Istoka i Zapada. Tačno, ali se i tačno znalo koje su latinske pod kompetencijama Rima. U jednoj od njih, u župi Ribnici, u Podgorici ili okolini, kršten je po latinskome obredu i njegov Nemanja, jer u Zeti nije bilo drugih jereja sve do Svetoga Save, koji je poslije 1219. godine uspostavio prvu pravoslavnu mitropoliju u Drepu, u Podgorici, a ne na Prevlaci miholjskoj kako on tvrdi. Tom na Prevlaci on danas međaši prostore velikosrpskih ambicija koje se protežu na Boku”, navodi mitropolit Mihailo u reagovanju.

Crnogorsku crkvu, piše mitropolit Mihailo, poglavar SPC u Crnoj Gori “naziva Mitropolija zetska, tako izbjegavajući njen zvanični naziv, i tvrdi da je zahvaljujući ulozi u stvaranju crnogorske države u vrijeme kralja Nikole nazvana autokefalnom, iako nije ni od koga tražila autokefalnost”.

“To nije tačno, jer ona nije nazvana autokefalnom, nego je po suštini bila crnogorska i autokefalna, i ni od koga zavisna. A slobodarska Crna Gora i crnogorski slobodari nijesu navikli da za svoju i slobodu svoje crkve mole bilo koga, nego su je stekli. Podučava nas da se u simvolu vjere ispovijeda jedna Sveta apostolska Hristova crkva, ni Ruska ni Srpska već se ispovijeda ‘Jedna’. Pa nastavlja, a ne kao neki koji osnivaju lažne crkve, pri tome pominjući naše ime, koji tvrde da pravoslavne crkve čije biće nije nacionalno ne postoji u vaseljeni”, poručio je vladika Mihailo.

O KAJANJU

Ističe da će mu odgovoriti kratko i dodaje “neka upre prstom u takvu anacionalnu crkvu i neka to dokaže”.

“One na Bliskom istoku su većinom Grčke, i po suštini i po djelu, a u Istočnoj Evropi svaka je vrlo nacionalna; i Ruska i Srpska i Bugarska i Rumunska. I Američka pravoslavna crkva je vrlo američka, naravno na osobiti američki način. Pa ako to nije tako, a Srpska je, kako on tvrdi, anacionalna, što osniva eparhije po Americi, umjesto da iseljene Srbe porepušti Američkoj pravoslavnoj crkvi? Naravno da ih neće prepuštiti, jer Srpska crkva čuva srpski duh, kulturu i tradiciju među iseljenim Srbima, što joj je i smisao postojanja na američkom kontinentu. Na kraju veli da smo samoprozvani mitropolit i da bi sa nama sio da razgovara samo ako bismo se pokajali i prestali da zavodimo Crnogorce, kako je kazao, u plemensko-partijsku sektu. Mi nijesmo samoprozvani nego izabrani za poglavara Crnogorske crkve na tradicionalan način, na Crnogorskome zboru, i hirotonisani u Sofiji od osam bugarskih arhijereja, na čelu sa partrijarhom Pimenom. Dok je on delegiran od beogradskih centara moći, i silom ondašnje JNA i obavještajnih centara, 1991. godine, ustoličen za poglavara cetinjske filijale Srpske crkve. A mi sedimo na tronu Svetoga Petra cetinjskoga, i rukovodimo Crnogorskom crkvom na način kako su to radili i naši prethodnici iz svetorodne dinastije Petrovića. Zato on treba da se pokaje, i ne samo zato. Treba da se pokaje, on koji služi okupatora po ugledu na Joanikija Lipovca i on koji za ‘Judine srebrnjake’ prodaje svoju zemlju i svoj narod. Treba da se pokaje i za svo zlo koje je devedesetih godina prošloga vijeka, huškanjem i ratnim pokličima s oltara, proizveo okolnim narodima. Neka mu je Veliki Bog na pomoć”, zaključio je vladika Mihailo.

83

avatar
1000
32
51
0
 
62
lukaOprem dobroFileopgekipa iz krajaCrnogorciSuSrbi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

@Slobodarska Crna Gora za svoju i slobodu svoje crkve nikoga nije molila…svaka ti je sveta dobri vladiko….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Autokefalnost nikada nije tražena, Mitropolite rukopolagali srpski patrijarsi. Više nego jasno.

Fileopg
Gost
Fileopg

vaseljenske patrijahe je uvijek sultan turski namještao….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa što ste prije par mjeseci tražili od Vaseljenskog patrijarha da vam prizna autokefalnost?

o-pera
Gost
o-pera

Ima li gdje da se kupi grb Crnogorske pravoslavne crkve? Ako nema daj da ga neko napravi – u raznim oblicima : značka, zastavica, reljefni grb ukras na zidu i slično.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Pitaj kod kineza, jel ti treba za stalu?

o-pera
Gost
o-pera

Teba mi za kancelariju kad dodju takvi kao ti da gledaju i ćute – može li ovako admine?

ekipa iz kraja
Gost
ekipa iz kraja

Mile, dušo, kad god prozboriš, i gore i dole, oseća se sličan miris. A i zvuk. Trt.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Isti je kao grb Vatikana

luka
Gost
luka

Kao za fudbalski klub,bravo,Stavite i Mirasa u sredinu.Da li bi znao sto raditi u crkvi ako bi te ko,ne daj boze,silom utjerao u nju.

Raulio
Gost
Raulio

Evo sad moramo da moljakamo Gospodara Crne Gore Mila da naše crkve, crkve SPC, ostanu naše.

Žeks
Gost
Žeks

Treba objasniti ovim duducima da se vjera ne mijenja! I treba da se zove crnogorska crkva!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crnogorska crkva koja je bila velikosrpska

Bodin Milic
Gost
Bodin Milic

Mihajlo dozvolio si sebi pod stare dane da te zavede ona grupica ljudi iz kafane sa ct da ne pominjem koje. Prozivi u miru starost pusti se huskanja i falsifikovanja.

Tetrapak
Gost
Tetrapak

Pa, ” svoja” je MCP, s Mitropolotom Amfilohijem.Svoja, crnogorska i kanonska.
A CPC je NVO od koje hoće komunci da načine crkvu,prema svojo vjeri i moralnim načelima.
Batalite crkvu,da ne nastrada neko- ako vam to nije i cilj?? A latite se ekonomije.

Fileopg
Gost
Fileopg

miran svetosavac….

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

A ko je vas proglasio
Vladikom, vi gos Mirasu treba da se potpisujete glavni Raspop e Vladika sveto ime u Crnu Goru a trebaju pleca jaka da se isto nosi, e narod je bio vazda uz Vladike a ti imas autobus podrske, tako ako si ti Vladika objavi ko ti je dao tu titulu, e znamo narod nije

Fileopg
Gost
Fileopg

dogodine u Prizrenu Hahaha….

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Bravo nas presvijetli Valadika! Sve istinito i dio od Galatasaray kojih ima i vise i sve su strasne i otrovne za Crnu Goru!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Nije ni cudo sto su te iscerali iz crkve, i anatemisao vadeljenski patrijarh, nisu to dzabe uradili.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Trt milojka, Trt Kosovo, hahahahaha

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Cg, trt pameti, dal ti je ziv djed pa ga pitaj dal bi podrzavao ovaj nvo.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Milojka, dogodine u Prizrenu! Smiješ li jado?

Fileopg
Gost
Fileopg

do godine u Prizrenu Hahaha…

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Da, dogodine u prizrenu, dace bog.

Fileopg
Gost
Fileopg

zar vi vjerujete u boga…

Младен
Gost
Младен

Што више овог несретника Мираша пуштају да прича за медије то више вјерника долази у Храмове и Манастире Митрополије.Само напријед монтенегро.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Miraš i Rista kao Gandalf i Saruman.
Čija magija će biti jača? Da li će sile Mordora osvojiti Spartu?
Pratite nas i u sledećoj 174. epizodi serijala Rat popova.

Tačim
Gost
Tačim

Ne izjednacava to ,avetinjo.Jedno je crkva,a drugo NVO

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Miraš i “cpc” je politička skupina, pjevaju državnu himnu na liturgiji

Primorac
Gost
Primorac

Pa da, himnu svog naroda i svoje države,ne vidim tu ništa čudno, ja postujem i volim svoje i znam ko sam i sto sam,tako da mi je normalno da komšija moj voli i poštuje svoje,kroz to znam da i cijeni mene i moje.

Svjefol
Gost
Svjefol

Vala Vladiko, znam da imas potrebu ali meni bi bilo ispod casti komentarisati bilo sto sto izrekne pop Risto. Sve sto kaze je laz i podvala. Istina je jedna i nepobitna a pop Risto moze da vara narod, i podvaljuje, koliko god hoce, i sve je ljuci i zesci kako se i primice kraj njegovom orgijanju po CG.

Boka Bokeljima
Gost
Boka Bokeljima

Cdm-ovci,koji poglavar nvo Cpc??? Ko je priznao tu sektu? Pa ima vise Jehovinih svijedoka u Cg nego Mirasevaca. Mirasevaca ima na Ct uzdravlje babu Pirciju

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Samo je jedna sekta u CG. A zove se svetosavska!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

A dje su ti cetnici bili tokom drugog svjetskog rata?

T34
Gost
T34

Što kaže Crnogorac Matija Bećković:”Crkva ne može postati ako nije, ni prestati ako jeste”.

Send this to a friend