Društvo

SNP: Došlo vrijeme da se preduzmu konkretni koraci kako bi se zaustavila bijela kuga koja sve više prijeti

Ilustracija

Najnoviji podaci MONSTAT-a pokazuju da je od 24 crnogorske opštine, u prva dva mjeseca ove godine, u čak dvadeset zabilježen negativan prirodni priraštaj. Poznato je da je ovo problem koji Crnu Goru muči već dugi niz godina. Međutim, ovi podaci moraju upaliti alarm kod donosilaca odluka da što prije preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se situacija na ovom polju popravila, saopšteno je danas iz SNP-a.

<<<U 20 opština negativan prirodni priraštaj, rađa se više dječaka nego djevojčica, građani najviše odlaze uz Bijelog Polja…>>>

“U ovim tendencijama prednjače opštine na sjeveru, ali statistika ukazuje da sličnu sudbinu sve više dijele i pojedini gradovi u južnoj i centralnoj regiji. I migracije predstavljaju ozbiljan problem za našu zemlju, pa podaci pokazuju da se u ovoj godini najveći broj građana odselio iz Bijelog Polja i Budve”, navodi se u saopštenju.

Iako se bivši predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, dodaju, svojevremeno hvalio da je njegova administracija uložila milijardu eura u sjever, te da je ovaj region „jedno veliko gradilište“, čini se da te napore i ulaganja stanovnici sjevernih opština ne vide i ne osjećaju nikakav boljitak, zbog čega se i odlučuju za napuštanje svojih rodnih mjesta.

“Loša ekonomska situacija, nedostatak radnih mjesta, propale fabrike koje su nekada zapošljavale hiljade radnika, korupcija i partijsko zapošljavanje, kratak su opis stanja u kojem se nalaze gradovi na sjeveru”, navode u saopštenju.

SNP smatra da je došlo vrijeme da se preduzmu konkretni koraci kako bi se zaustavila bijela kuga koja sve više prijeti cijeloj zemlji.

“Otvaranje novih radnih mjesta, stimulisanje mladih parova na ulazak u brak putem obezbjeđivanja beskamatnih stambenih kredita, dodjela novčane pomoći za veći broj djece, vraćanje dječijeg dodatka, ključne su mjere koje će omogućiti opstanak gradova koji su u najkritičnijoj situaciji. Sigurni smo da će Vlada prepoznati značaj sprovođenja ovih aktivnosti, kako bi se obezbijedio opstanak našeg naroda u budućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sloboda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sloboda
Gost
Sloboda

To se lagano riješi. Milionska sredstva koja se izdvajaju za proždrljive popove dati mladim bračnim parovima.

Send this to a friend