Društvo

Socijalnim slučajevima računi za vodu od 70 do 420 eura

Trideset šest porodica iz tri stambene zgrade Centra za socijalni rad u Ulici 1. maja na Koniku prvi put za 30 godina dobili su enormno visoke i kako navode očigledno nerealne račune za vodu. Na računima nema dugovanja, dakle radi se o mjesečnoj potrošnji za februar. Sve tri zgrade imaju jedan zajednički vodomjer, piše Dan.

Domaćinstvo sa jednim članom dobilo je račun 77 eura, dok je petočlanoj porodici obračunato da su potrošili 615 kubika za šta treba da plate 379 eura.

Ipak, to nije najveći račun koji je Vodovod poslao ovim stanarima, koji tvrde da su oslobođeni plaćanja vode. Porodica Safeta Radončića dobila je račun sa iznosom od 416 eura. Na računu piše da su u februaru potrošili 674 kubika vode.

“Nekome je stigao račun 70, a meni 400 eura. Kako su došli do te računice ne znam. Domaćinstvo broji četiri člana i nije moguće da smo toliko potrošili. Ovaj račun ne mogu platiti jer sam nezaposlen. Reklamiraću račun, jer smo do sada bili oslobođeni plaćanja. Ovo su prvi računi koji su stigli od kad živimo ovdje. Da imam farmu stoke ne bih mogao ovoliko vode potrošiti”, kaže Radončić.

Predrag Milačić kaže da su do sada bili oslobođeni plaćanja vode jer žive u socijalnim stanovima. On ističe da su prije dvije godine od Vodovoda tražili da im ugrade zasebne vodomjere i da plaćaju vodu kao svi, ali iz preduzeća im je rečeno da je to velika investicija. Milačić kaže da su ta da dostavili spisak koliko koje domaćinstvo ima članova.

“Od tada niko se pojavio nije, a jutros su nam stigli prvi računi od kad živimo ovdje. Stanari se bune jer su računi od 70 do 400 eura. Na računima piše da su nam i kanalizaciju naplatili, a ove tri zgrade imaju septičke jame. Jutros nam je u Vodovodu rečeno da se računi moraju platiti i da dođemo da dogovorimo plaćanje u ratama. Meni je stiglo 152 eura, bez duga, a piše da sam potrošio 245 kubika vode. U kući živim sa suprugom i nije moguće da smo toliko potrošili. Ovo je pljačka”, kaže Milačić.

Petočlana porodica Željka Miličkovića u februaru, kako je to obračunao Vodovod, potrošila je 614 kubika vode, što iznosi 379 eura.

“Računi su papreni i nerealni, jer nijesmo mogli ovoliko vode potrošiti za mjesec dana. Nemamo novca da to platimo. Mi smo inače oslobođeni plaćanja vode i ovo je prvi put da nam računi stižu”, ističe Vera Milačić.

Ratka Kažić koja živi sama dobila je račun od 77 eura koji ne može da plati. Spremna je i na isključenje sa vodovodne mreže.

“Živim od 160 eura i ne mogu platiti račun za vodu 77 eura. Reklamiraću račun jer ovo je katastrofa”, kaže Kažić.

Vukosava Ćetković prima penziju 200 eura, a račun za vodu za februar iznosi 209 eura.

“Živim sama i nije moguće da sam potrošila 209 eura vode. Zvala sam u Vodovod i rečeno je da se mora platiti, pa da uplatimo odmah 20 odsto, a ostalo na rate. Nemam duga, ovo je tekuća potrošnja. Sigurno su nam paušalno za zadnje dvije godine odredili koliko da platimo”, kazala je Đetković.

Zito Alilović ističe da nema novca da plati račun za vodu od 304 eura. On ističe da za jedan mjesec četvoročlana porodica nije mogla potrošiti toliko vode. Alilović kaže da neće platiti račun jer nema novca.

Na pitanja Vodovodu u vezi sa nevoljom koja je snašla stanare socijalnih zgrada odgovorio je PG biro.

“Stanari zgrada u Ulici 1. maja na Koniku su u prethodnom periodu koristili usluge vodosnabdijevanja, a da nijesu bili registrovani kod našeg privrednog društva, zbog čega nijesu plaćali utrošenu vodu. Samom registracijom, ugradnjom novih vodomjera i dostavljanjem spiska stanara stvoreni su preduslovi za redovno izdavanje računa. Ekipe Vodovoda su registrovale kvar u šahti gdje se nalaze brojila, te ga popravili. Provjerom dostavljenih reklamacija za februar utvrđeno je da grupa građana nije dostavila zahtjev za korekciju računa, obzirom na nastali kvar. Molimo građane da u skladu sa procedurom društva dostave zahtjev za korigovanje računa, kako bi im bio umanjen”, kažu u PG birou.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
AnimusPenzija 135vodovodGabelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Nidje u svijetu ti ne smiju iskljuciti vodu, po zakonu. Na primorju mjesecno za vodu dodje 15-20e, kako to obracunavaju, ne zna se!

Penzija 135
Gost
Penzija 135

I.meni i struja i voda i niko me ne pita mogu li
Samo dodju i.ukinu steuju za 120 eura duga ..
Ali zato niko ne smije prici kaficima da ukine struju
Voda je mnogo laksa makar mi nece presijeci cijevi u zgradu pa je i ne placam 🙄

vodovod
Gost
vodovod

To je strasno. Zar ti ljudi u vodovodu ne vide da to nije normalno. Sva CG u vodovod radi. Sve to treba rašćerati. Zive sa nase grbače

Gabelj
Gost
Gabelj

Dje ga je sad gradonacelnik da se javne?

Send this to a friend