Društvo

SPC da se registruje u Crnoj Gori

SPC da se registruje u Crnoj Gori
Foto: Printscreen

Osnovni preduslov za sklapanje bilo kakvog ugovora između Vlade i neke vjerske zajednice je da ona bude upisana u registar vjerskih zajednica i time stekne status pravnog lica. Advokat Nikola Martinović kaže da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije registrovana. To međutim, nije slučaj u zemljama okruženja, gdje je SPC pravno lice i djeluje u okviru važećih zakonskih propisa tih država.

I pored različitih tumačenja Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije registrovana, stav je struke.

“SPC u Crnoj Gori nije izvršila registraciju u kojoj bi postala generalno pravno lice, već u određenim postupcima, obzirom da raspolaže nekom imovinom, dobija status stranke u postupku”, kaže advokat Nikola Martinović.

U susjednim zemljama, koje imaju sličnu pravnu tradiciju Srpska pravoslavna crkva djeluje u skladu sa Zakonom. U registru Ministarstva pravde Srbije na spisku je sa još 32 vjerske zajednice koje egzistiraju u toj zemlji. Iako je ova crkva prošle godine obilježila osam vjekova postojanja, u matičnoj državi kontinuitet sa pravnim subjektivitetom joj priznaju tek od 1836. godine, što piše i u članu 11 Zakona o verskim zajednicama. SPC stekla je autokefalnost tek 1879. godine.

“Nacionalne ideologije konstantno pokušavaju da prave kontinuitet, i to nije neobično u bilo kojoj evropskoj zemlji. Za to postoje elementi ili ne postoje”, navodi istoričar Miloš Vukanović.

Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa potpisali su 2002 predsjednik episkopskog savjeta gospodin Jovan i predsjednik Vlade Hrvatske Ivica Račan. U članu 16 strane su saglasne da kulturna i umjetnička baština Srpske pravoslavne crkve „sačinjavaju dragocjeni dio cjelokupne kulturne baštine Republike Hrvatske“, te da se Republika Hrvatska obavezuje da će Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj dati u vlasništvo, ali ne u posjed, sve matične knjige i arhivski građu oduzetu od crkve poslije drugog svjetskog rata. Ta građa, po ugovoru, ostaje u ustanovama kulture Republike Hrvatske.

“I to vlasništvo je, kako pravnici kažu, gola svojina, a radi se o sljedećem. Biće im vraćeno u vlasništvo, ali će posjed i korišćenje ostati Republici Hrvatskoj. Dakle Hrvatska je samo formalno vratila SPC-u, odnosno dala im je naslov da su vlasnici, ali nijesu ni korisnici ni posjedini te imovine. SPC je u Hrvatskoj na takvo određenje pristala”, kaže advokat Martinović.

Ministarstvo uprave republike Hrvatske od potpisivanja temeljnog ugovora evidentiralo je 431 objekat kao organizacijski oblik Srpske pravoslavne crkve na teritoriji države.

63

avatar
1000
22
41
0
 
55
OgismoloPiksifree samplesdivljagradnja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eto
Gost
eto

Neće se registrovati jer smatraju da CG nema.Ima samo Srb za njih.Do sada im se dopuštalo da otimaju,o glavu nam rade i bogate se od CG.Otvoreni su neprijatelji svega crnogorskog a prijatelji svega što je crnogorski neprijatelj.

Dogi
Gost
Dogi

Crna Gora da se registruje u SPC

POJK
Gost
POJK

Model iz Sjeverne Makedonije je kompromis u imenu države. Srpsko-Crnogorska Pravoslavna crkva i svi zadovoljni. Nadam se da će pravoslavci uskoro svuda u svijetu shvatiti da je za vjernike nebitan nacionalni predznak i da to snaži i Crkvu i jedinstvo vjere.

divljagradnja
Gost
divljagradnja

To je ista vjera. Razlika je politička – jedni više vole Srbiju od Crne Gore a drugi manje. Srpska crkva unosi razdor u narod zbog političkih pitanja. SPC ne želi da postoji država Crna Gora. To je suština priče. Svodi se na referendum o samostalnosti.

free samples
Gost
free samples

eh nemoze tako !!kako onda vlast da nas dijeli i na osnovu cega!najveci jad za vlast je da se mi pomirimo izmedju sebe.

Ogi
Gost
Ogi

Vidim ne slazu se sa vama. U ovom protestima nema V od vjere. Zato se ne slazu

Ogi
Gost
Ogi

Ne dozvoliti registraciju SPC, primjeniti modell S. Makedonije

Ogi
Gost
Ogi

Ne treba ih registrovati treba primjeniti makedonski recept

Ljuta
Gost
Ljuta

Tako vam je svaka istina…vratila ustaska hrvatska ono sto je SPC otela prvo NDH crkvi KPJ….431 objekat im je vracen i u posjed. Samo im nisu vracene arhivske knjige ali restitucijom im je vracena zemlja. KPCG ne priznaje da su bilo što oteli MCP i ostalim eparhijama u demokratskoj CG niti su jos donijeli zakon o restituciji. Koliko vidim u… Više »

smolo
Gost
smolo

Karlovačka patrijarsija je bila autokefalna crkva od 1848. do 1920. godine. Nastala je uzdizanjem Karlovačke mitropolije na rang patrijarsije. Postojala je do ujedinjenja u SPC 1920. god.Znamo kako.Kao i Crnogorska Pravoslavna Crkva.Tako da imovina SPC u Hrvatskoj nije nikada bila imovina SPC.Ta imovina pripada Pravoslavnoj crkvi Hrvatske,kojoj nedaju ni da se registrira u Hr . Proces traje vec nekoliko decenija.Razlog… Više »

SamoJA
Gost
SamoJA

Nemorate vi braniti od nas pravoslavaca nista a vi se setajte lijepo je na vazduh izaci drugacije i nebiste bili napolje dok se risto vozi u blindu

Petar
Gost
Petar

Za ove koji pametuju da SPC treba da plaća porez, jedna informacija iz SAD ( koje su vama uzor) , crkva u Americi ne plaća porez, kao ni bilo koja verska zajednica. Malo ste se zalećeli.

MneMne
Gost
MneMne

E, kod nas ce placati! Jos kako. Dosta je bilo krađe!

Djuka
Gost
Djuka

Placa svudje na svijetu porez na promet svega sto se proda, prilozi ne ulaze u to

Čova
Gost
Čova

Ovo je Jevropa a ne Amerika Petrašine zalutao si neđe ihahaha

Ljuta
Gost
Ljuta

Pusti ameriku i englesku mi smo lideri u vasioni…

Sova
Gost
Sova

Jedna informacija iz Grčke (koja nam je uzor u vjeri, od nje smo primili hrišćanstvo) – crkva plaća porez.

Goran
Gost
Goran

Petre, jedan njemački političar iz 70ih je svojevremeno rekao da sve što komunisti iz ekonomije razumiju je oteti drugome!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Kaaako je hahahahaha.. Vidjeste li koliko nas je bilo nocas sigurno 34.56 hiljada okvirno papozuriste sa nekim marginalnim clankom da se registruje SPC ka da je auto.. Dodjite vi da se registrujete kod kanonske pravoslavne crkve ove zemlje.. Nije ona NVO kao cpc nego je kanonski priznata crkva pravoslavnog naroda a vi klepecite sto god ocete hahahaha

Kličevo
Gost
Kličevo

2 jednostavna pitanje za tebe.
Kada je SPC došla u CG?
Kada je autokefalna Crkva u CG prestala da postoji?

Čova
Gost
Čova

Tako je Kličevo pozdrav iz ulice Baja Pivljanina

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Zabjelo
A vi kako te?

Mitar
Gost
Mitar

Takodje. Inace spremaj kofere …

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Spremaces ih ti bojim se al od gladi ka ti rodbina jer jos malo nece biti ni 50 eura za glasanje sve su pokupili hahahaha

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Mora dobit pib… sta god da je i koliko god da ima vjernika. Da moze da kupuje, prodaje, preko racuna, da se zna koliko trosi, a ne sve kešom…nelegalnim tokovima…

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Sad kad Milo ukine velikosrpskoj crkvi finansije i nece biti vise gradnje apartmana I hotela I’ma samo da se osipate ljepotani🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Istina
Gost
Istina

Nikako drugacije

Amfi
Gost
Amfi

Pod hitno da se registrira ili im zabraniti da se bave sa svačim sto je vezano za SPC !!

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

27% становништва жели да се Цркве и Манастири воде на страну државу.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Preko 95% pravoslavnog stanovništva je uz svoju Mitropoliju.

Marko
Gost
Marko

Glupost je neizleciva

Joo
Gost
Joo

Pope opreme….odzvonilo vam je…..od svih svetski drzava najvise eura, desetine miliona svake godine, ubirateu CG……CG izdrzava sve vas svetosavske sekktase…..doslo vreme da zasucete rukave i da nesto radite…..jer vam je u CG zatvorena cesma…..biloje i krajnje vreme…..uzgred povedite one ratne zlocince iz Sumske koje krijete pod mantijama….bezboznici……

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Joo, sviće rujna zora, sve od brda, pa do mora.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Опреме, наброј општине које су у Ристовој митрополији?

Neću da kažem
Gost
Neću da kažem

Mislio si vjerovatno 95% DFovaca.

PetarPan
Gost
PetarPan

Često pitanje,zašto crkva mora da bude upisana kao pravni subjekat.Trebalo bi javno objasniti narodu prostim riječima zašto registracija.Većina nije upućena u tokove državne obaveze da za sve napiše svsishodan zakon koji će uokviriti svaki subjekat u državi i zaštititi njegova prava a i državu i narod od zloupotreba…

zanimljivo
Gost
zanimljivo

od 28%, koliko ih je po popisu, do 1/3 (što često kažu da ih ima), je 5%, to je oko 30 000

Piksi
Gost
Piksi

Pola baci u vodu

d.b.
Gost
d.b.

Treba da se registruje i da postuje drzavu!
Međutim i da se ne registruju, njihov pravni subjektivitet je neupitan. Pogledajte Rimokatolicka crkva protiv Grcke! Mnogi pricaju o necemu sto ne znaju.

Krsto
Gost
Krsto

Prvo moraju proci tehnicki pregled, a to nema sanse.

Kapa dolje
Gost
Kapa dolje

Jeste bas je muka da ne osiromasi ovo crkveno imanje , a vazda je bilo kome je pcela na kapi da najvise mase rukama i sheta

ogi
Gost
ogi

Da ne treba da se registruje u MUP u kao Miraseva sekta

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Боље Мирашева, него султанова!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Romanov, jesi li djecu krstio kod Miraša?

Sova
Gost
Sova

Registruje se na istom mjestu gdje i u Srbiji: nadležnom ministarstvu koje propisuje Zakon.

Kontra svemu
Gost
Kontra svemu

Zasto registracija , vjera nije firma ili nevladina organizacija , ja ne zivim dugo u CG , pa mi je sve ovo nejasno ? Moze li objasnjenje ?

Tesla
Gost
Tesla

@kontra- zasto???? Pa zato sto to zakon zalaze, eto ti naprimjer zasto. Zato sto su sve vjerske zajednice u svijetu registrovane sem u CG. Zato da se nebi krivotvorila drzavna imovina. Zato da se konacno vrati oteto!!!! Odje se na kraju ne radi o vjeri vec o imovini koja je prepisana u 90-im na SPC. Znaci jos jednom a da… Više »

Kontra svemu
Gost
Kontra svemu

Ukrali , zar nisu podigli ? Kamen temeljac na hram Hristovog Vaskrsenja je patrijah Pavle postavio.. SPC je velike donacije imala iz cijelog svijeta podigla manastir i sad kao sto kazes oce da ga otmu … nedamo svetinje , zivjela Crna Gora !!!!

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Можеш ли тамо ђе живиш да постојиш без папира било каквог?
Можеш ли се запослити, аплицирати за пензију, потраживат од некога нешто пред судом?
Или си био сматран да си у тој држави нелегално, све док нијеси регулисао свој статус?

Kontra svemu
Gost
Kontra svemu

Sad mijesamo zabe i babe , drugo je to a drugo je vjera … ne mijesaj politiku sa vjerom , moj drug Damir je muslima Crnogorac , ja sam pravoslavac Crnogorac … sad trebaju li nam papiri , za jos podjela ? Ja mislim da ne trebaju

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

(вјера и вјерска организација су различите ствари, ваљда разумијеш толико).

Sova
Gost
Sova

Ne registruje se vjera, već vjerska organizacija. Svud u svijetu se vjerske organizacije registruju. Zašto bi mi bili izuzetak? Sa kim država pregovara o nekom pitanju, ako nije registrovan? Već se javljaju različita tumačenja iz Srbije sa kim treba CG da pregovara. Zato se u registar upiše ovlašćeno lice, kao kod kompanija.

Gile
Gost
Gile

Hrvati umiju sa njima.redovno po ušima im daju

marius
Gost
marius

Ako im se cefne , registrovace je ka HPC.

Roro
Gost
Roro

Pa ajde junače,što čekaš?

petar
Gost
petar

Crna gora je CRKVA, neka se registruje drzava kod CRKVE.

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Na cemu si covjece, strasno udara!

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Petre, ti si sigurno našao nekoga koji ti propovjeda Jevanđelju po Savi.

ortodoxbrothers
Gost
ortodoxbrothers

ko ovoga sto pita? nebitan lik … 😉 NE DAMO SVETINJE

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Nemojte slučajno, ortobot brothers, da nekome date one vaše svetinje, i molim vas da ih držite kući u nekom sefu., Ali, ipak, znajući šta je vama sveto, čisto sumnjam da može da se nađe normalan čovjek da iste priželjkuje. Držite te svetinje vaše što dalje od nas, samo to tražimo. Nama su svetinje Sveto Pismo, Isus Hrist i naša majka… Više »

Goran
Gost
Goran

Zaboravio si pomenuti vam mio NATO, Vatikan i sve Sultane! Sve tvoji… umalo da zaboravim i najvećeg vam oca nacije Milu bezbožnika!

slanik
Gost
slanik

VRATIĆETE SVETINJE….

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Slanik ne moze ti se vratit nesto sto nikad nije bilo tvoje

Send this to a friend