Društvo

Spomenik ratnom zločincu Jusufu Čeliću još nije uklonjen

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović saopštio je da su preduzeli sve aktivnosti u okviru svojih nadležnosti u slučaju nezakonito podignutog spomenika ratnom zločincu Jusufu Čeliću, kod Gusinja, ali da taj resor i Vlada nijesu nadležni za njegovo uklanjanje, već daje to posao organa lokalne uprave.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Budimira Aleksaća (DF) koji je pitao zašto Vlada godinama ne preduzima nikakvu inicijativu za uklanjanje tog spomeničkog kompleksa koji je i dalje u selu Vusanje, navodeći da to obilježje čak svijetli noću, piše Pobjeda.

“Vidim da to nikome ne smeta”, kazao je Aleksić.

Bogdanović mu je odgovorio da je inspektor za kulturnu baštinu još 2013. godine obavio inspekcijski nadzor, te da je zaključeno da je podignut suprotno odredbama Zakona o spomen-obilježjima. Tada je inspektor, podsjetio je on, zatražio od nadležnih opštinskih organa da reaguju i uklone bespravno podignuti spomenik, ali da to nije učinjeno.

Minstarstvo kulture je onda obavijestilo predsjednika opštine Plav, o bespravnom podizanju i o nepostupanju nadležnih opštinskih organa, nakon čega je donijeto rješenje kojim se zabranjuje gradnja rekao je on, dodajući da je tada zatraženo od Arifa Čeljaja, kao finansijera gradnje, da ukloni bistu i natpis na betonskom zidu.

Ministarstvo je, takođe, istakao je Bogdanović, zatražilo od Uprave za inspekcijske poslove da preduzme odgovarajuće aktivnosti, navodeći da je prošle godine donijeto rješenje kojim je naređeno da se ukloni nelegalni objekat. Uprava je tada njegov resor informisala da će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužiocu protiv odgovornih, zaposlenih u Sekretarijatu za uređenje prostora i imovinu u Plavu, ali i predložiti da se pokrene krivični postupak protiv Arifa Čeljaja zato što, između ostalog, nije dozvoljeno podizanje spomenika licu koje je bilo saradnik okupatora.

“Ministarstvo kulture i Vlada nijesu nadležni za uklanjanje bespravno podignutih objekata, odnosno spomen-obilježja, već organi lokalne uprave”, rekao je on.

Aleksić je, komentarišući njegov odgovor, kazao da lokalna samouprava neće da ukloni spomenik, navodeći da ministarstvo primjenjuje dvojne aršine.

“Kako je Ministarstvo kulture bilo nadležno kad je naredilo da se makne postament gdje je trebalo da bude spomenik Pavlu Đurišiću u selu kod Berana, na privatnom imanju, a ovo je na državnom imanju i to pored osnovne škole”, rekao je Aleksić.

43

avatar
1000
29
14
0
 
39
RatoRaroSerdar KrstoGoranMaka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raro
Gost
Raro

Em spomenik zločincu, em albanska zastava.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

A jel I on dobio gvozdeni krst od Hitlera kao Pavle đurišić ?

Rato
Gost
Rato

Čiča Draža je dobio orden od Ruvelta nao naveći heroj u borbi protiv fašizma i širom Amerike mu se slobodno podižu spomenici. Ne bi bilo loše da nešto i naučiš, dok nijesu ukinuli istoriju u školama.

Goran
Gost
Goran

Ko vam je taj nacionalni junak?

DUKLJA
Gost
DUKLJA

SPOMENIK ČELJAJU ,CRKVU NA RUMIJU,KRSTIONICU U TIVTU,POD HITNO SRUŠITI,A DA ONI KOJI SU DOZVOLILI DA SE GRADE ODGOVARAJU

Prč
Gost
Prč

Pa cemu onda naredbe vlade i ministarstava ako je sve u rukama opstinskih vlasti.nidje veze.cinjenica da drzava neke stvari ne smije da zavrsi do kraja “za rad mira u kuci”

Casse
Gost
Casse

Vlast zavisi od Albanaca i Bošnjaka i mogu da rade šta hoće

tofd
Gost
tofd

Postupiti po zakonu sa svim nelegalnim objektima, dakle i spomenikom i limenkama i krstionicama. Molim velikosrpske moderatore da puste komentar jer ću otić na IN4S ubuduće da se informišem.

PgBrato
Gost
PgBrato

Zlocincima sponekin sa sve zastavom albanije. Isto je put Tuzi mnogo kuca sa albanskin zastava a crkose od ljubavi prema cg. U pamet Crnogorci i Srbi. Samo pametno. Ne dajte da vas zavadjaju

BOSS
Gost
BOSS

Taj Celic je bio niko.To je kompleks od komsija iz Vusanja koji su mnogo uspjesniji

petar
Gost
petar

sad i slijep vidi da su pravi cnogorci zrtve nacionalni manjina ka i u makedoniji gdje domaci izdajnici i nacionalne manjine vladaju

Nenad
Gost
Nenad

Kad bi smjeli da ga sruse..milija vlast od obraza

Kuvar
Gost
Kuvar

Vratite text kao udarnu vijesti kao ovu sto drzite I drzacete cijeli dan da Srbija nije preboljela cg nezavisnost

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Odmah uklonite spomenik velikom crnogorcu Pavle Djurisic u svom rodnom mjestu a pustite albanske zlocince jer “nijeste nadlezni”.

Mladen
Gost
Mladen

Izdajnici dukljanski. Izrodi pogani pokoljenje ce vam suditi. Tolika djeca i zene i starci pobijeni u Velikoj njih preko 600 i u Dolima pivskim takodje a drzava ni na koji nacin da se oduzi nevinim zrtvama. Sram vas bilo. Tolerisete spomenike teroristima I fasistima koji su zlocine najstrasnije uradili nad nevinim srpskim zrtvama u Velikoj i okolini.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Prvo Mladene ne kaže se u Velikoj,već se kaže u Velici. Istina je da su SS dicizija zajedno sa Princ Eugen divizijom i dijelom lokalnih Albanaca i Muslimana kao pomagača učinili neviđeni zločin u selu Velika ispod Čakora u opštini Plav. Taj neviđeni zličin je imao sve karakteristike genocida,ali ga npr.Šerbo Rastoder u svojim tomovima istorije i ne pominje. Na… Više »

Daky
Gost
Daky

Mislim da mi kao narod imamo vecih problema od tog spomenika ….

Radosav72
Gost
Radosav72

Mene ovakve stvari nikako nijesu jasne, prebacanje s ovoga na onoga. Znaci onda obavezno da skupstina ili vlada napravi neku instituciju koja ce bit nadlezna za sve sto nije niko drugi…. Mislim da je ovo vise sprdnja nego ” nenadleznost”. Spomenici zlocincima, crkva na Rumiji…. itd, kako se u Titovo vrijeme to sve lagano rjesavalo, postojali su nadlezni za sve

Send this to a friend