Društvo Poruka sa protesta

Spremni da blokiraju pristupne puteve, braniće Sinjajevinu po cijenu života

Planina Sinjajevina neće biti pretvorena u vojni poligon jer to njeni mještani neće dozvoliti po cijenu života i spremni su da blokiraju sve pristupne puteve do nje ukoliko vojska krene ka njihovim katunima i pašnjacima, poručeno je danas sa protesta Sačuvajmo Sinjajevinu koji je organizovan na Savinim vodama.

Kako tvrde organizatori, nekoliko stotina građana zaklelo se da će planinu braniti, zahtijevajući da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode, istakavši da su oni jedina vojska te planine.

Predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović kazao je da je Sinjajevina Bogom dano područje za poljoprivredu i turizam. On je naveo da je analiza Agrokombinata 13.jul pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti 1000 tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i 4000 tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona eura. Milatović je istakao da su milionski prihodi mogući i od turizma.

“Od vojnih poligona nemamamo ni euro dobiti, tako da je računica jasna. Sinjajevina pripada stočarima i turistima i nikako se ne smije uništiti”,  kazao je Milatović.

Mještanin Lipova Vlado Bojić ukazao je da na Sinjajevini žive stotine endemskih vrsta, te da se na toj planini može napasati preko 10000 goveda i 200000 ovaca.

“Pozivam sve koji gravitiraju Sinjajevini da je brane, a nadležne da ako treba pitaju i referenumom kako žele da koriste svoju Sinjajevinu “poručio je on.

Negov zemljak Slobo Šuković istakao je da je nepojmljivo da  se u ekološkoj državi grade poligini u njenom srcu, Sinjajevini. On je istakao da se školovao za vojsku i radio za nju, ali nikada nije vidio da se poligon postavi na vodoizvorištu.

“Mi smo istinski patrioti, nismo mi protiv naše države već se borimo za nju, pa i vojsku i ministarstvo pozivamo da budu patriote i ne uništavaju planinu”, rekao je on.

Mještanin Štitarice Veljko Vuković istakao je da je nevjerovatno da sad moramo da branimo našu pakaninu od naše vojske.

“Ja sam 70 odsto života proveo na Sinjajevini i i dalje živim sa njom, te ne želim da mi je iko zagadi i uništi”, poručio je on, dodajući da od sulude ideje o vojnom poligonu na Sinjajevini treba hitnono odustati.

Mještanin katuna Bunarine Vladislav Sekulović istako je da Sinjajevinu treba sačuvati za buduće generacije. On je rekao da Sinjajevina pripada stočarima i da bi Vlada trebala da uloži u turizam i poljoprivredu ako joj je već stalo do Sinjajevine, naroda i države.

Stanija Braunović, mještanka Štitarice koja godinama sakuplja ljekovito bilje na Sinjajevini istakla je da nema travke na njenom kamenu koja nije zdrava.

“Hoću na Sinjajevini da sretam turiste, čobane, stočare, a ne vojnike. Nećemo “ratni” nego pravi turizam, nećemo čaj sa barutnim česticama. Hoćemo zdravu planinu da i mi budemo zdravi”, naglasila je ona.

Planinka iz Bjelopavlićkog katuna Mileva Jovanović istakla je da Sinjajevinu treba braniti životom, jer smo joj to dužni pošto nas je vjekovima hranila.

“Moram potučiti vođi države da ja jesam bila i jesam za Crnu Goru, ali ne ovakvu privatnu. Ne ovakvu koja hoće da mi uništi Sinjajevinu, ne da nam vojska gazi pašnjake i uništava katune”, kazala je ona i pozvala predsjednicu opštine Danilovgrad Zoricu Kovačević da podrži katunjane sa Sinjajevine.

Istakla je da Sinjajevinom treba da se napasaju ovce i goveda, a ne da bude vojno strelište i gazište.

Štitaričanin Brano Vuković istakao je da ne mogu zajedno izdizati aljtiljerija i stoka.

“Misli neko da bombarduje grede Sinjajevine. Grdno su se prevarili, u planove vojne njine na silu je uzet neće mi smo vojska Sinjajevine. Bog i pravda i narod su na strani planine i oni su jači nego oružane strane njine”, poručio je Vuković.

13

avatar
1000
11
2
0
 
13
mavepavleFileopgRazumBlaf
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mave
Gost
mave

ne dajte da vam kriminalci rovare po dedovini

pavle
Gost
pavle

U tekstu nalazimo: ” jer to njeni mještani ” i “našu planinu”. Ovdje je začuđujuće da tamo niko stalno ne živi, a mještanin je. Od kada je planina svojina ovih sa protesta? Oni samo koriste planinu, nije njihova svojina.

Fileopg
Gost
Fileopg

@hibridni rat protiv Crne Gore sprovodi se na svim poljima, preko političkih organizacija, preko raznih NVO, raznih pokreta i čak preko takozvanih ekologa. Brane da se rade vrtići, škole, hoteli, putevi, mostovi, elektrane, fabrike, čak su evo i protiv naše vojske…Gledaju da napadnu svaku poru života da zakoče svaki razvoj i unapređenje kvaliteta života, a u osnovi je sprečavanje vlasti… Više »

Blaf
Gost
Blaf

Smio bih se kladit da polovina od ovih baci smece dje bilo, a sad su veliki prirodnjaci. Svi su vojsku sluzili uJNA, bas me zanima jesu li se i njoj ovako suprotstavljali. Za uru bi u zatvor bili svi.

Razum
Gost
Razum

Bravo za komentar.Kad ovi što su izračunali prihode od krava, sira i ovaca,budu spremni da čuvaju ovce na Sinjajevini, svi ćemo ustati da je “branimo”! Smijem se zakleti da ne znate ni dje vam.je djedovina i da su vam sva imanja u korov zarasla, ali tobože svw preduzetnici i poljoprivrednici i ekolozi! A u suštini samo nek se pretjeruje pa… Više »

CCCC
Gost
CCCC

Najbolje je na Hajli napraviti vojne poligone

Haris
Gost
Haris

Crnogorske planine Crnogorskoj vojsci. Nije vi smetala okupatorska čizma skoro 100 godina??!!

Lider u regionu
Gost
Lider u regionu

E ovi govornice sto naglasavaju da nijesu protiv
drzave ,ovi ce se prvi povuci znaju oni zasto !

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Politički poltroni dobro plaćeni,nema opozicionara posle prozivki.U kojoj to državi može grupa zaludnika da određuje đe će se vojska locirati.

O Tempora
Gost
O Tempora

Ko može da gleda u Crnoj Gori, Vojsku Crne Gore kao okupatorsku, i da bude čak spreman da brani svojom životom Crnu Goru od Vojske Crne Gore?????? O tempora! O mores!

Sigurica
Gost
Sigurica

Šenlučite gdje ste naučili, ovdje nećete.

Tebra
Gost
Tebra

Pa neće ništa biti ako vojska izadje malo na trening nemogu je zagadit , ovo je samo neko uzeo pare da podigne bunu ! Vise se puca u gradovima nego sto naša vojska puca .

Djoka
Gost
Djoka

Sve si objasnio.
Sve goli DF na protestima. Zastidje

Send this to a friend