Društvo

Srbija ambasadorku iz Crne Gore Stanu Tomašević proglasila svojom diplomatkinjom

Ministarstvo inostranih poslova Srbije je ambasadorku iz Crne Gore Stanu Tomašević proglasilo kao srpsku diplomatkinju!

To je objavljeno juče na zvaničnom Twitter nalogu Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Nakon ove objave korisnici Twittera su pisali da Stana Tomašević nije bila ambasadorka Srbije, već SFRJ, da je rođena Baranka i crnogorska partizanka.

<<<MVP odgovorilo kolegama iz Srbije: Stana Tomašević Baranka i Crnogorka<<<

Stana Tomašević je bila crnogorska partizanka, učesnica Narodnooslobodilačke borbe, politički komesar, a nakon rata društveno-politička radnica Crne Gore i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i prva žena ambasador SFRJ.

Rođena je 28. aprila 1921. godine u Baru. Njen otac Petar Tomašević bio službenik, pa se zbog očeve česte promejne službe, školovala u različitim mjestima. Godine 1929. njena porodica se kolonizovala na Kosovu i Metohiji. Učiteljsku školu je pohađala u Kosovskoj Mitrovici, Cetinju i Sarajevu, a od avgusta 1940. godine je radila kao učiteljica u selu Vrulja, kod Pljevalja, gdje je zatekao početak Drugog svjetskog rata.

Nakon okupacija Jugoslavije, 1941. godine zajedno sa bratom Dušanom se uključila u Narodnooslobodilački pokret (NOP), a nakon izbijanja ustanka u Crnoj Gori jula 1941. godine je primljena u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Borila se najprije u partizanskom bataljonu „Jovan Tomašević”, a potom u Četvrtoj proleterskoj crnogorskoj udarnoj brigadi. Bila je jedna od prvih žena-boraca koje su se nalazile na funkciji političkog komesara, a kasnije se nalazila na drugim političkim funkcijama – člana Biroa Mjesnog komiteta KPJ za Cetinje, člana Sreskog komiteta KPJ za Boku Kotorsku, člana Politiodela brigade, sekretara Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Crnu Goru i člana Biroa Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru. Aktivno je radila na organizovanju omladine i njenom uključivanju u Narodnooslobodilačku borbu, kao i na organizovanju Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije (USOAJ).

Bila je vijećnik Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) i delegat na Drugom kongresu USAOJ-a, maja 1944. godine u Drvaru, kada je otvorila ovaj Kongres. Tokom boravka u oslobođenom Drvaru, koji je tada bio centar oslobođene teritorije Jugoslavije, Stana je bila pozvana na prijem u Štab britanske vojne misije pri NOVJ, koji je organizovao Randolf Čerčil, sin britanskog premijera Vinstona Čerčila. Tada je fotografisao britanski ratni fotograf Džon Talbot i njena fotografija se pojavila u inostranoj štampi, pa je Stana brzo postala jedan od simbola jugoslovenskog partizanskog antifašizma. Njene fotografije pojavile su se u sovjetskoj štampi, pa čak i u meksičkoj. Fotografija sa Staninim likom nalazila se na letku s pozivom omladini Evrope da slijedi primjer omladine Jugoslavije, koji su engleski avioni bacali iznad okupiranih zemlja. Ovaj letak inspirisao je norveškog slikara Arnea Taraldsena da na osnovu njenog lika napravi propagandni antifašistički letak norveškog pokreta otpora.

Završetak rata je dočekala u Beogradu. Bila je bolesna i iscrpljena pa je izvjesno vrijeme provela na bolničkom liječenju. Tada joj je, greškom nedovoljno osposobljenog medicinskog osoblja, transfuzijom data krv zaraženog davaoca, što je izazvalo teško oboljenje, od čijih će komplikacije kasnije dobiti rak jetre, od koga je i umrla u 60 godini života.

Nakon ozdravljenja bila je član Biroa Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije i potom Narodne omladine Jugoslavije. Godine 1954. je u Beogradu je završila Filozofski fakultet, nakon čega je obavljala brojne važne društveno-političke funkcije. Od 1949. do 1958. godine je bila načelnica za školstvo u Agitpropu Centralnog komitetu KPJ, a od 1958. do 1963. godine je bila pomoćnik Saveznog sekretara za rad i radne odnose Mome Markovića.

Godine 1963. na predlog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita prešla je u diplomatsku službu i postala je ambasador SFRJ u Norveškoj. Stana je tada postala prva žena ambasador u istoriji jugoslovenske diplomatije. Do 1967. godine se nalazila na službi u Norveškoj i Islandu, a nakon povratka u zemlju bila je birana za narodnog poslanika Savezne skupštine i bila je predsjednica Odbora za spoljnu politiku Vijeća naroda.

Pošto je tokom službe u Oslu, Stana stekla veliki broj prijatelja i postigla zavidan ugled, 1973. godine je bila jedna od glavnih ličnosti koja je vodila kampanju da Tito odbije Nobelovu nagradu za mir. Od 1974. do 1978. godine je bila na dužnosti ambasadora u Danskoj. Po povratku u Jugoslaviju nalazila se na funkciji predsjednika Saveznog vijeća Skupštine SFRJ. Bila je birana za člana Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore, a nalazila se i na funkciji predsjednika Komisije za nejgovanje revolucionarnih tradicija Saveznog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije.

Umrla je u ljeto 1983. godine u Beogradu i sahranjena je u Aleji narodnih heroja na beogradskom Novom groblju.

Čitava njena porodica je učestvovala u Narodnooslobodilačkom ratu, a brata Duška su ubili četnici. Njen brat Nebojša Bato Tomašević (1929–2017), bio je diplomata i publicista. Bila je udata za norveškog reditelja Eugena Arnesena, koji je preminuo 1969. godine.

42

avatar
1000
39
3
0
 
41
OptimistapetarEto takoVanja M.Baćo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Optimista
Gost
Optimista

Strašno koliko vas ima što ste zadojeni mržnjom, neka vam je bog upomoć..čiji god bio

petar
Gost
petar

Laž je najveća Srbijanska odlika ?

Eto tako
Gost
Eto tako

Vole oni da prisvajaju tudje kad svoje nemaju..

Vanja M.
Gost
Vanja M.

Pa nije prvi put da svojataju sve što valja iz susjednih zemalja, to je njima hronično. 😀

Baćo
Gost
Baćo

na dio teksta “radila kao učiteljica u selu Vrulja, kod Pljevalja, gdje je zatekao početak Drugog svjetskog rat” dodajem da je 1981 godine održala čas u školi u Vrulji sa svojim djacima. Tada je istakla da crnogorski partijski moćnici je nijesu podržavali i da je svoj radni vijek završila kao abasador koju su predložili Titu komunisti iz Beograda a da… Više »

amo
Gost
amo

Srbija mra shvatit jednom za navijek da im nije bilo Crnogoraca nebi se znalo za njih.

stevokokot
Gost
stevokokot

ali je to cudno! pa sve iz SFRJ su prisvojili ili pokrali tako da ovo ne cudi! jadan narod jadna im drzava

Emina J
Gost
Emina J

Kad mogu gusle moze i ona….kakva li je istorija tek…?

Daka
Gost
Daka

Čim je iz Berana zna se ko je

Tale
Gost
Tale

@Daka, vama posrbicama je i čitanje problem! Piše Baranka a ne Beranka.

Banana
Gost
Banana

E pa svašta !! Ko bi reko da Srbi otimaju .
Pustite se srpskog posla !

Nikolina
Gost
Nikolina

Neka uzmu Jova Kapu ovu nek vrate

Potomak
Gost
Potomak

Ima li šta da će nam ostaviti!?!?

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pročita li iko što su napisali ili odmah poskakaste? Piše ambasador Jugoslavije, ne pominje se Srbija.

Ja sam
Gost
Ja sam

Pitajte Mila. On je potpisao da kontinuitet zajednicke drzave ima Srbija. Diplomata Jugoslavije = diplomata Srbije.

Samo kažem...
Gost
Samo kažem...

Lupeži lopinjaju…

Anderba
Gost
Anderba

Srbi kradu? Ajte,molim vas !

UvijekIsto
Gost
UvijekIsto

A sto neko ne pomene serdara Jola Piletica jednog od najboljih crnogorskih junaka dje je zivio i dje je sahranjen,Crnogorci su oduvijek iz zemlje proganjali sve sto valja,nekoga su otkerala braca, nekoga rodjaci, nekoga i sama vlast. Ionda im djavo kriv, a Srbija uvijek sve njih prihvatala i davala im sigurno utociste i normalan zivot, i umjesto da smo joj… Više »

Mne
Gost
Mne

Dobrica Čosić:,,Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije”….!!!!

Grone
Gost
Grone

Kod Srba je to već vidjeno.Svaka osoba koja je poznata bila oni su je prisvojili bez obzira što ta osoba pripada skroz drugom narodu ili drugoj religiji.To rade i sa narodnim herojima i sa knjizevnicima,diplomatama itd.Srpska posla

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Puštite Crnogorke da pocivaju u miru . Eto vam Ceca njom se kitite .

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Sto ces…jasni su manjka kvaliteta a kod nas ga ne fali i onda kradu,lazu,otimaju!

Tajfun
Gost
Tajfun

Uvijek su se kitili Crnogorskim perjem.Nasu narodnu nosnju su prosle godine u Kini prikazali kao svoju.Posto su 500 godina bili pod Osmanlijama,imaju kompleks sto je Crnogorski narid branio svoju slobodu i zadivio cio svijet,borbama na Grahivcu i td.a Crna Gora bila slobodna.

Nmk
Gost
Nmk

Ko nema svoje otima tudje tako je vazda bilo.Crna Gora ne mora nikom nista otimati ali mora i treba danonocno svoje cuvati i promovisati ,ne prepustati nista zaboravu ni slucaju.

Bazinga
Gost
Bazinga

Prisvajaju sve što valja, da što ne valja krili bi to ko zmija noge.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

nema dovoljno ružne riječi da opiše srpske fašiste

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Tako im je svaka rabota, zato mi njima trebamo zbog istorije i zbog mora jer oni nemaju ni jedno ni drugo

Marija
Gost
Marija

Nemaju svoje ni diplomate ni pjesnike ni umjetnike, oni nemaju svoju istoriju pa moraju da kradu od Crne Gore.
Od istorije su stalno bili pod Turcima a kad je to prestalo onda su vrsili agresiju na sve u okruzenju i poceli svaki rat koji su na kraju zgubili.
Pa su se sjetili da preko crkve ratuju ljeta gospodnjeg 2020. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Milutin Milanković, Mihailo Pupin (Teslu i ne pominjem, samo Srbe iz Srbije), Sava Šumanović, Uroš Predić, Branko Miljković, Vasko Popa, Đura Jakšić, Branislav Nušić, Josif Pančić, Nadežda Petrović, Mileva Marić (zaslužna za sav Ajnštajnov uspjeh), svjetski priznati violinisti Stefan Milenković i Nemanja Radulović… A ovo za istoriju stvarno ne bih da komentarišem ako po Vama istorija Srbije počinje od pada… Više »

Marija
Gost
Marija

Sa ovoga spiska je bitan samo Tesla, a on je prijeklom iz Banjana Crna Gora I majka mu je Crnogorka. I to ste falsifikovali.

miki_bajica
Gost
miki_bajica

Ne znam sto vas cudi da prisvajaju tudje… Prisvojili su crkve a ne sto drugo…

Soko
Gost
Soko

Sve nam kradu…

Boki
Gost
Boki

Srpska posla.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Stana je bila srpkinja i po svojoj želji je bila sahranjena u Srbiji a bila je ambasador i diplomata Jugoslavije kao kadar Sbije.

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Šta je tu novo? Oni konstantno kradu i prekrajaju našu istoriju!

Sanja
Gost
Sanja

Šta očekivati od onih koji sve prisvajaju, laž, laž i samo laž…

Njegos235
Gost
Njegos235

Pa sta je radila u BG kad je bila crnogorka?

Blaki
Gost
Blaki

Što je to čudno? Prisvaja ju što je sve Crnogorsko.
Lovćen je Srpska Sparta.
Crnogorci ne postoje ili su Srpska 2 klasa.
Laž je najveća Srpska I S T I N A

ilke
Gost
ilke

Znaci posle rata je zivela, skolovala se, radila, lecila se, upokojila se i sahranjena u Beogradu. Kao i vecina “okupiranih i ugnjetavanih” iz Crne Gore. Boze , boze, koliko vam je zla nanela Srbja.

Poporot
Gost
Poporot

Takva im je svaka istina.

Ilija
Gost
Ilija

Sve li Srbi prisvoje.
Nije ni cudo sto svi bjeze od njih.

Tuborg
Gost
Tuborg

Laz je srpski drzavni interes! Srbi lazu mastovito, inovativno, stvaralacki!!!

Send this to a friend