Društvo Na Spasovdan, 2. juna

Srpska crkva obilježiće godišnjicu bitke na Grahovcu

Foto: Crkva Srbije

Eparhija budimljansko-nikšićka, Parohija grahovska i zavičajno udruženje “Stara Hercegovina” na Spasovdan, 2. juna, organizuju proslavu 164 godine bitke na Grahovcu, navodi se na sajtu ove episkopije Crkve Srbije.

Tim povodom, kako su kazali, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, liturgiju će služiti episkop budimljansko-nikšićki Metodije, sa početkom u devet časova.

Bitka na Grahovcu se odigrala od 10. do 13. maja 1858. godine, kada je vojvoda Mirko Petrović, stariji brat Knjaza Danila, predvodivši vojsku od 7.500 vojnika dobio ključnu bitku protiv Osmanske vojske kod Grahovca.

Značajan arsenal vojne opreme ostao je u rukama Crnogoraca, koji su bili iskorišćeni u ratovima za nezavisnost 1862. i 1875-1878.

Bitka na Grahovcu je jedna od najznačajnih crnogorskih pobjeda u 19. vijeku, koja je imala velikog uticaja i na dalja politička dešavanja.

Ovom pobjedom Crna Gora je dobila veliko teritorijalno proširenje, a Evropa je sve ozbiljnije gledala na Crnu Goru i njenu borbu za nezavisnost.

Crnoj Gori su se pripojile sljedeće oblasti: Grahovo, Rudine, Niksićka Župa, polovina Drobnjaka, Tušina, Uskoci, Lipovo, Gornji Vasojevići, djelovi Kuča i Dodoši.

11

avatar
1000
11
0
0
 
11
HogarSembegarIstina1941RadeBrao im ga
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hogar
Gost
Hogar

Svjedoci smo krađe crnogorske istorije u realnom vremenu..# a odvija se vijek i duže.

Sembegar
Gost
Sembegar

Kakve veze ima SPC sa tim datumom, ali mora da se krade, kad nema svojeg…

Istina1941
Gost
Istina1941

Pošteno od vas. Planirate li što za 13 jul. A ha ha ha ha. Vi ga neka ste zdravo Raja nećete gledati.
Niko tako iskreno i od srca ne mrzi Crnu Goru i Crnogorce kao Vi, naši dragi monasi

Rade
Gost
Rade

Boze pomozi neukima.srpska crkva oce u svoje proslave da uvrsti veliku pobjedu crnogoraca u slavnoj bitci na grahovcu.u tom vremenu je na ovim prostorima egzistirala crnogorka crkva sa vladikom crnogorskim na celu.srbi se kite crnogorskom perjem da bi bili veci srbi.prisvajaju crnogorske pobjede i slavu da bi bili veci srbi.zasto kad i sami imaju svoje slavne bitke i pobjede.

Brao im ga
Gost
Brao im ga

Hahahahha a kako ce to podnijet, da sluze pomen i obeljezavaju bitku drzave i vojsle koju ne priznaju.. da nijesu nesto prespojili u glav’u!!! 😄😄😄😄

drachki
Gost
drachki

E ovako Srbija krade tuđu istoriju. Cijela njihova istorija je laž. Pokrali su Crnu Goru , Makedoniju, pa čak i Albaniju, o Bosni i Hercegovini da ne pričam. Imate tekstove gdje kažu da je Đerđ Kastrioti alijas Skenderbeg srbin. Albanski nacionalni heroj, alllooo! Zamislite da svetog Vladimira Voislavljevica prisvajaju kao svog. Čak su mu dodali Jovan-Vladimir , valjda bi ga… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Da nećete i bitku za Skadar ?

Radosav72
Gost
Radosav72

Hahahaha, crkva srbije obiljezava nesto sto bi najradje satrla…. i opet po ko zna koji put pokusavaju da nase pretvore u njihovo itd… I zasto bi uopste neka hriscanska crkva slavila bitke, odnosno ratove? PS: hriscanstvo propovijeda mir i ljubav

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Nema SPC sto sa tim dogadjajem . Sve bi tudje prisvojili lupesi par ekselans .

Betoven
Gost
Betoven

To se zove kradja istorije i asimilacija. kakve veze oni imaju sa Grahovcem?

dpero
Gost
dpero

Kave veze imaju srbijanci i srbijanska crkva u tome vrijeme, kaad srbija nije ni postojača vec je bilpa pod Turcima! Moj cukundjed je bio iucesnik na toj bici i imam medalju koju je doibio tada i nije bilo p0omena o srbijanvima vec su Crnogorci se zu hraabro borili !

Send this to a friend