Društvo

Stigao kontingent Fajzer vakcina u Crnu Goru

Sa dočeka vakcina

U Crnu Goru stigao je danas još jedan kontingent Fajzer vakcina, od ukupno 42.000 doza, koliko će našoj zemlji biti isporučeno od maja do avgusta ove godine. Novu isporuku na podgoričkom aerodoromu dočekale su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Međutim, iz Ministarstva nijesu precizirali koliko je tačno vakcina stiglo.

Isporuka vakcina finansirana je iz paketa finansijske pomoći vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine, kako bi partnerima iz Zapadnog Balkana pomogla u pokrivanju troškova kupovine vakcina, a podjelu i dopremanje vakcina, omogućila je Republika Austrija sklapanjem pravnih aranžmana sa proizvođačem i partnerima iz Zapadnog Balkana.

“Iskoristila bih priliku da se još jednom zahvalim Evropskoj Uniji na velikoj solidarnosti i prijateljstvu, koje je iskazala prema svim državama Zapadnog Balkana, a posebno se u svoje, u ime Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, zahvaljujem ambasadrokama Popa i Janković, koje su u ovoj delikatnoj situaciji pružile ruku Crnoj Gori i pokazale nesebično prijateljstvo i pomogle dolazak vakcina u našu zemlju”, kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka je još jednom pozvala građane, koji to do sada nisu učinili, da se vakcinišu jer je, kako je kazala, to najefikasniji način da zaštite svoje i zdravlje svojih najbližih, ali i kompletne nacije.

Borovinić Bojović

Pored toga, kako je naglasila Borovinić Bojović neophodno je i poštovanje epidemioloških mjera, imajući u vidu nepredvidivost i sve okolnosti koje su vezane za globalnu pandemiju.

Popa je istakla da je od početka pandemije, Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori preko 115 miliona eura bespovratne podrške i povoljnih kredita.

“Ovaj novac je pomogao da zaštitimo medicinske radnike, poboljšamo zaštitu zdravlja građana i sačuvamo hiljade radnih mjesta. Donacija vakcina je još jedan način na koji Evropska unija i njene države članice pokazuju solidarnost sa građanima Crne Gore. Pozivam sve građane da se što prije vakcinišu i tako zaštite sebe i svoje najbliže. Evropska unija je uz vas”, poručila je ambasadorka Popa.

Prema riječima ambasadorke Janković, Austrija je intenzivno sarađivala s Evropskom komisijom kako bi omogućila dijeljenje vakcina protiv COVID-19 sa Zapadnim Balkanom i preuzela je ulogu koordinatora u ovom projektu.

“Izuzetno mi je drago što danas primamo još jednu tranšu vakcina Fajzer, koje će nastaviti da stižu na nedjeljnom nivou do kraja avgusta. Nadamo se da će, uz podršku stalnih pošiljki vakcina, Crna Gora uspješno primijenjivati svoju strategiju imunizacije i biti dobro pripremljena za ljetnju sezonu. Kao znak naše snažne solidarnosti i prijateljstva, Austrija je u austrijskim bolnicama liječila i tri pacijenta s COVID-19 iz Crne Gore. Takođe, smo svjesni da niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Prazna mjesta na mapi vakcinacije, ma gdje se ona nalazila, predstavljaju opasnost za sve nas. Zato se nadamo da ćemo u budućnosti biti u prilici da podijelimo još više vakcina, onda kada postanu dostupne”, naglasila je austrijska ambasadorka.

19

avatar
1000
15
4
0
 
18
ŠtreberStanoDarkoHippocampusNarode moj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Štreber
Gost
Štreber

Naša lijepa ministarka.

Stano
Gost
Stano

Koliko je stiglo kazite a ne igrate se rijecima kontigent kao da je ne znam koliko 300-350 jel tako

Darko
Gost
Darko

CG medju najboljima po nabavci vakcine, svi ćute, a na početku svi pljuvali novu ministarku. Kako vrijeme odmiče počeće da ustaju kada pomenu vaše ime.
Sve pohvale za rad novih ministara.

Hippocampus
Gost
Hippocampus

Da je vakcina stigla iz Srbije ,ili Rusije,već bi na aerodromu čekali Zdravko Krivokapić i barem pola apostola iz nijemojavlade.

Barka
Gost
Barka

Pridruzujem se krivicnom gonjenju Gospodje Ministarke JBB, kao licno odgovorne za najvecu smrtnost i zarazenost, od korone, u Evropi…

Narode moj
Gost
Narode moj

A bogati oli se pridruzit tuzbi u septembru dje se gone doktori Evrope koji su pogazili Hipokrata i unistili ljudska prava
Policijski cas ..zastrasivanje , sirenje panike i td
Sto cemo sa tom tuzbom?

Popiz
Gost
Popiz

Nase stjuardese.

Pop Fajzer
Gost
Pop Fajzer

Prije 2 mjeseca se prijavih za fajzer. Niko me ne zove! Kada ja pozove njih, kažu da još nisam na red! Zbore, biću do avgusta!?

Hocu vakcine
Gost
Hocu vakcine

Ukoliko ne zelimo da se zakucamo na ovih 25 % vakcinisanih mora se pod hitno nabaviti mnogo doza svih proizvodjaca kao i nagrade za vakcinisane (trenutna povoljnost je nemogucnost dobijanja kazne cekajuci red)

Pitam
Gost
Pitam

Je li ovaj ili naredni redovni kontigent fajzera prije jednomjesecnog prekida isporuke ove vakcine kako rekla ministarka kod prvog kontigenta fajzera ?

Aplauz
Gost
Aplauz

Stiglo 750 , zato nije precizirano

Realista
Gost
Realista

1.Vakcina gotovo da i nema 2.Ko je mislio da se vakcinise sto je cekao do sada i 3.Premoreni medicinski radnici su na zasluzenom odmoru.

LOPOVI
Gost
LOPOVI

Ni sada ne valja dps botovima

Vakcina
Gost
Vakcina

Znaci,sada mozemo da biramo izmedju Astre i Fajzera.Divno !

Anonimni
Gost
Anonimni

Jesu li popovi završili sa Fajzerom, hoću i ja da se vakcinišem?

Daca
Gost
Daca

Gdje i kada se mozemo vakcinisati sa Fajzer vakcinom?

Dragan
Gost
Dragan

Na istom mjestu i u isto vrijeme gdje i sa Sinofarmom i Sputnjikom.Bravo ministarko !

Anonimni
Gost
Anonimni

Sačekaj da prvo završi plemstvo i sveštenstvo pa onda smrtnici.

Markisa1
Gost
Markisa1

Srijeda od 8 sati studentski sportski centar ako se stigne posto je red ogroman i ne stignu svi da se vakcinisu

Send this to a friend