Društvo

Strategija pametne specijalizacije Crne Gore do kraja godine

Crna Gora je najviše odmakla u procesu izrade Strategije pametne specijalizacije i vjerujem da je kraj godine realan datum za finalizovanje dokumenta, kazao je danas u Briselu generalni direktor Udruženog istraživačkog centra JRC, Vladimir Suča, tokom sastanka sa ministarkom nauke, Sanjom Damjanović.

Suča je, ističu u Ministarstvu nauke, obećao i dodatan ekspertski tim Crnoj Gori, koji će, sredinom septembra, pomoći da se aktivnosti dodatno ubrzaju.

Strategija pametne specijalizacije je novi pristup ekonomskom razvoju, pokrenut od strane Evropske unije i predstavlja sveobuhvatnu procjenu kapaciteta, te targetiranje najkonkurentnijih grana koje imaju inovativni potencijal da omoguće ubrzan ekonomski i naučni razvoj zemlje.

Damjanović je iskoristila priliku da Suči predstavi dosadašnje aktivnosti na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi SEEIIST, kao i naredne korake u cilju realizacije tog regionalnog projekta.

“Istakla je da je region bio jedinstven u izboru opcije, te da će budući projekat biti namijenjen Hadronskoj kancer terapiji, najsavremenijoj metodi za liječenje velikog broja vrsta kancera. Ovaj region treba istraživačku infrastrukturu na najvišem nivou, kako bi mogao u perspektivi postati konkurentan ostatku Evrope”, navode u Ministarstvu.

Damjanović je govorila i o planiranom uspostavljanju tzv. kliničke mreže, koja bi omogućila budućim pacijentima da budu tretirani od strane ne samo jednog, već internacionalnog tima stručnjaka, odnosno onkologa.

“Ministarka je zamolila JRC za podršku, imajući u vidu da je riječ o centru koji svoje institute ima širom Evrope i svijeta. Uz to, na sastanku je bilo riječi i o pristupu crnogorskih naučnika upravo ovim centrima, što će, obećao je direktor Suča, u skorijem periodu biti moguće bez bilo kakvog dodatnog finansijskog učešća”, dodaju u Ministarstvu nauke.

Ranije danas Damjanović je učestvovala i na sastanku Regionalnog savjeta za saradnju RCC, posvećenom kreiranju jedinstvenog regionalnog stava o budućem novom okvirnom programu za nauku i inovacije Horizont Evropa, koji ima za cilj da zemlje regiona utiču na promjene budućeg okvirnog programa u korist Zapadnog Balkana.

Predlog tog programa zvanično je prezentovao komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas, 7. juna u Briselu. Budući okvirni program premašio je sve dosadašnje vrijednosti i za nauku u Evropi za period 2021/2027 predloženo je čitavih 100 milijardi eura, što je 20 milijardi više u odnosu na tekući Horizont 2020.

Ž.N.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend