Društvo

Šušanj: Danilović nije imao pravo da donosi novi Pravilnik o postupku akreditacije bez konsulatcije sa zainteresovanim stranama

Jelena Šušan, Foto: Gradski portal
Jelena Šušan, Foto: Gradski portal

Goran Danilović je nekoliko mjeseci nakon što je postavljen na funkciju direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja donio novi Pravilik o postupku akreditacija za šta nije imao nikakvo pravo, kazala je gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV Jelena Šušanj, saradnica na Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost.

Komentarišući navode Danilovića da postoje nelogičnosti u postupku reakreditacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Šušanj je kazala da je riječ o “običnom spinu i manipluaciji”.

“Ta nelogičnost zapravo uošte nije nelogična. Tada je uslovljeno da svi moraju funkcionisati po principu 3+ 2 (tri godine bečelor i dvije godine master studija). Morali smo akreditovati nove studijske programe kako bismo se prilagodili Zakonu. Nama je 2019. godine isticala i reakreditacija fakulteta i zbog toga smo je pokrenuli”, kazala je Šušanj.

Kako je navela Danilović je iznio efemerne spinove i kada je riječ o ovogodišnjoj akreditaciji FCJK,

“On je uspio da prenebregne svaku od smjernica kvaliteta i standarda evropskih institucija za koje tvrdi da im Agencija kojom rukovodi teži, Da nekako zaobiđe kompletnu proceduru. Nekoliko mjeseci nakon što je postavljen na funkciju direktora je bez ikakvog obavještenja ušao u proces mijenjanja pravila. Prilično osiono donio je novi Pravilnik,, ne tražeći ničije mišljenje ni sugestiju”, istakla je Šušanj.

Šušanj je istakla da na ovu izmjenu Pravilnika o postupku akreditacije Danilović nije imao pravo.

“Jer taj Pravilnik nije interni akt, Pravila o postupku akreditacije ne tiču se Agencije nego se tiču svih institucija koje pripadaju visokom obrazovanju”, kazala je Šušanj.

Kako je istakla Danillović je na poziciju direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja postavljen zahvaljujući političkom dogovoru.

“On je tu poziciju dobio na osnovu političkog dogovora da će partiji Ujedinjena Crna Gora pripasti rukovodeće mjesto. To je u emisiji na TVCG iznijela Branka Bošnjak”, kazala je Šušanj.

Danilović je prošle sedmice u našoj emisiji “Znam da znaš” kazao da je izabran po zakonu i da je predao dokumentaciju Upravi za kadrove da polaže stručni ispit odmah nakon što je izabran za direktora Agencije.

Send this to a friend