Društvo BAR: VUJOŠEVIĆ TVRDI DA SU DOBILI SVE POTREBNE SAGLASNOSTI

Sutomore može na referendum za vraćanje statusa opštine

Sutomore

Barsko naselje Sutomore uskoro bi moglo da održi referendum o vraćanju statusa opštine. Iz Barskog portala navode da je Sutomore dobilo sve potrebne saglasnosti, odnosno mišljenja za vraćanje statusa opštine.

Oni navode da je održavanje referenduma neminovnost i pitanje trenutka. U objavljenoj dokumentaciji se, kako je saopšteno iz Savjeta za vraćanje opštine Sutomore, kompletira neophodna saglasnost i mišljenje resornih vladinih ministarstava i uprava u vezi sa njihovom inicijativom da se ova mjesna zajednica administrativno izdvoji iz Bara i time vrati nekadašnji status opštine, prenose Dnevne novine.

Takođe, navodi se da sva ministarstva, nakon što im se za mišljenje o Studiji o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Sutomore obratilo Ministarstvo javne uprave, nemaju primjedbi na petu inoviranu Studiju koju je podnio Savjet za vraćanje statusa opštine Sutomore.

Oglasio se i predsjednik Savjeta za vraćanje statusa opštine Sutomore Ratimir Ratko Vujošević, koji je kazao da je Ministarstvo finansija nedvosmisleno u svom stavu o Studiji konstatovalo proceduralnu ispunjenost uslova za teritorijalnu promjenu.

Iz Savjeta su se osvrnuli i na stav iz mišljenja Ministarstva finansija u kome se navodi da bez obzira na proceduralnu ispunjenost uslova za formiranje opštine, isto smatra da je neracionalno povećavati broj opština. Kako podvlači Vujošević, taj dio mišljenja nikako ne ometa nastavak procedure jer nema nikakvo formalno-pravno dejstvo.

“Ovdje je jasno da je to više privatno mišljenje ministra finansija Darka Radunovića. Suština je da je i on, jednako kao i drugi ministri, u istom aktu jasno potvrdio da su ispunjeni uslovi iz odredbe člana 5 Pravilnika o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene. Naglašavam, budući da su očigledne tendencije da se građani dovedu u zabludu, da ne postoji nikakva prepreka za održavanje referenduma na kome će građani Sutomora donijeti svoj sud da li su ili nisu za vraćanje statusa opštine. Tome treba da prethodi izjašnjavanje opštine Bar, čiji stav ne može uticati na to da li će referendum biti održan ili ne, jer opština Bar ima zakonsku obavezu da donese odluku o njegovom održavanju”, pojašnjava Vujošević.

Savjet je, dodao je on, u međuvremenu kod opštine Bar pokrenuo zakonsku proceduru i očekuje dalje postupke u skladu sa definisanim rokovima.

Sutomore je do 1956. godine imalo status opštine, kada je pripojeno Baru.

Kako je Vujošević rekao na sastanku kod ministarke Javne uprave Suzane Pribilović dobio je i njen jasan i neposredan usmeni stav da su nepodijeljenim mišljenjima ministarstava, uprava i zavoda ispunjeni uslovi za nastavak procedure koja bi morala rezultirati referendumom.

“Želim da istaknem da sam uvjeren da će ministarka na svakom mjestu i u svakom trenutku ovo potvrditi, koliko god je suvišno, s obzirom da dokumenta koja dostavljamo javnosti na uvid najbolje potvrđuju šta je istina, i šta je zakonska obaveza opštine Bar u daljoj proceduri”, istakao je Vujošević.

17

avatar
1000
14
3
0
 
16
ОклеMiki CTMrčoBnjjBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Требало би по тој логици, осамосталити: Зету, Видрован, вВирпазар, Доброту, Петровац,Рафаиловиће, Жупу …

Окле
Gost
Окле

Црна Гора, држава у кој се опшина од неких 50-так хиљада становника цијепа на мање. Невјероватно, европска села су макар дупло већа. Међутм, лади је потребно што више гласача задржати у државнм институцијама, што значи правити нове, такав нам је сваки посао.

Mrčo
Gost
Mrčo

Ako mogu Tuzi i Petljica i Gusinje…i ako je mogla 1992godine ona tadasnja selendra od Tivta…da budu opstine…Sasvim je razumno da Petrovac i Sutomore budu opstine.Jer samo valja podsjetiti da je opstina Bar od prodaje Maljevika uzela 52miliona eura,a Sutomore od toga nije dobilo centa

Bnjj
Gost
Bnjj

Predgrađe Bara je Sutomore faktički

Bnjj
Gost
Bnjj

Imamo previše opština u Cg to samo znači još uhljeba koje treba plaćati i Sutomore je praktično predgrađe Bara na svega 6 kilometara od centra Bara, Šušanj je 3km više osnova za opštinu ima Petrovac nego Sutomore

Miki CT
Gost
Miki CT

I Petrovac uskoro traži opštinu…

Marica
Gost
Marica

Petnjica je bila prekretnica! Kada je jedno klasično selo dobilo opštinu iz čisto nacionalnih razloga , sada svako selo može da uradi isto.

Sefket
Gost
Sefket

Bilo bi posteno da Rijeka Crnojevica dobije status opstine.Makar simbolicno.

Beee
Gost
Beee

Kako je krenulo svaka kuća ili zgrada postaće opština.

Željko
Gost
Željko

Sutomore ili Šabac (vašar) na moru!!

Sova
Gost
Sova

Onda će odmah ići zahtjev Vladi da se pomogne parama iz budžeta. Treba zaposliti administraciju i platiti je. Ljudi, ne sprdajte se. Iovako imamo previše opština.

Genius
Gost
Genius

Kad mogu sve ove selendre po sjeveru sa 3 stanovika imati status opstine, mogu vala Sutomore i Petrovac.

Nenad
Gost
Nenad

Nikad vise 1956

Mrga
Gost
Mrga

Kad mogu Tuzi, Petnjica i Gusinje, može i Sutomore koje je i veće i bogatije nego sva tri ova sela zajedno.

gaga
Gost
gaga

Vujošević je već “isplanirao”kako u sezoni doći do kapitala,trubači,bukaći,paradajz turisti,vikendaši i drugi.Ko je ovoga “pelcovao”te je ovako uporan.

Region
Gost
Region

Neka traži i automomiji

rijaliti opanak
Gost
rijaliti opanak

a imaju izlazak na more

Send this to a friend