Društvo

Svaki treći pušač u Crnoj Gori konzumira više od 20 cigareta dnevno

ilustracija

Konzumiranje duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori, bilježi trend rasta, što su potvrdila istraživanja, kazala je Agima Ljaljević, nacionalni koordinator za kontrolu duvana. Kako je dodala, najveći broj pušača, dnevno konzumira između 10 i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno.

Ona je povodom Međunarodnog dana kontrole duvana kazala da je korišćenje duvanskih proizvoda među populacijom starosti između 15 i 64 godine značajno zastupljeno u Crnoj Gori.

“Podaci pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji konzumiraju duvanske proizvode, od 31 odsto, koliko su iznosili 2012. godine, na 35,4 odsto. Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do poslednjeg istraživanja, kontinuirano evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda”, ističe Ljaljević.

Istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore je, takođe, pokazalo da je, još 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je samo 47,6 odsto stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od upotrebe duvanskih proizvoda.

“Zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila je 36,2 odsto među muškarcima i 34,5 odsto među ženama, što ukazuje da je, poslednjih godina, izražen značajan trend povećavanja pušenja među ženama. Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak 1 odsto, nego među muškarcima iste starosti. Činjenica je da su kulturološke i sociološke prilike uslovile promjene u ponašanju žena u Crnoj Gori, koje je, na žalost, neusklađeno sa zdravljem”, navodi Ljaljević.

Najveća vrijednost prevalencije pušenja u populaciji Crne Gore evidentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine, a iznosila je gotovo 45 odsto.

“Takođe, u ovoj populacionoj grupi je najviše onih koji su ikada u životu koristili duvanske proizvode”, ističe Ljaljević.

Prevalencija pušenja u gradskoj i seoskoj populaciji se ne razlikuje značajno, a ni stepen obrazovanja nije ograničavajuća komponenta za konzumiranje duvana.

“Najveći broj pušača, dnevno konzumira između 10 i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno. U većini zemalja u okruženju je povećan broj mladih korisnika duvanskih proizvoda”, navodi Ljaljević.

Konzumiranje duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori, takođe bilježi trend rasta, što su potvrdila istraživanja.

“Naime, broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan među petnaestogodišnjacima, utvrđeno Globalnim istraživanjem o potrošnji duvana među mladima i među šesnaestogodišnjacima, utvrđeno Evropskim istraživanjem o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima, kao i onima starosti od 15 do 24 godine, utvrđeno Istraživanjem o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore. Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na prethodno istraživanje po istoj metodologiji. Zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila je 18 odsto, što je značajno više nego u prethodnom istraživanju iste vrste”, kazala je Ljaljević.

Takođe, povećan je broj mladih koji su eksperimentisali sa duvanom tokom života, a smanjena je i starost kada se počinje sa konzumiranjem duvanskih proizvoda.

“U populaciji starosti od 15 do 24 godine, prevalencija pušenja je iznosila 18,7 odsto, čime se potvrđuje stav da se najveći broj mladih opredjeljuje za pušenje u periodu između 15-te i 16-te godine i da se zastupljenost značajno ne mijenja od 16-te do 24-te godine, kada vrijednost prevalnecije počinje ponovo da raste”, navodi Ljaljević.

Ona je zaključila da prevencija upotrebe duvanskih proizvoda podrazumijeva istovremeno primjenu niza mjera, kao što je dosljedna primjena restriktivnih zakona koji regulišu različite segmente vezane za duvanske proizvode, cjenovne, poreske i taksene politike, kontrole tokova duvana, praćenje rasprostranjenosti upotrebe duvanskih proizvoda, kontrola primjene Okvirne konvencije o kontroli duvana i  prvnstveno adekvatne i kompetentne mjere promocije nepušenja i prevencije pušenja.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Petar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar
Gost
Petar

Najgore nesto sto sebi covjek moze da uradi je da konzumira ovaj otrov,!!!😖

Send this to a friend