Društvo

Test za morbile samo za hitne slučajeve

Institut za javno zdravlje nema dovoljne količine testova za utvrđivanje virusa antitijela na morbile (male boginje), iako postoji velika opasnost da će Crnu Goru zahvatiti epidemija. Prema tvrdnjama nekoliko pacijenata koji su se obratili redakciji “Dana”, a sumnjali su da imaju to oboljenje, u Institutu im je rečeno da imaju ograničen broj labaratorijskih testova za utvrđivanje prisustva titra antitijela na morbile, a manje količine čuvaju za hitne slučajeve i za one kod kojih postoje indikacije za tu bolest.

Iz Instituta je za “Dan” potvrđeno da su zbog moguće epidemije poručili dodatne količine reagensa za labaratorijsko utvrđivanje morbila.

“U Centru za medicinsku mikrobiologiju radi se ispitivanje prisustva antitijela na virus morbila. Zalihe dijagnostikuma su u ovom trenutku dovoljne za dijagnostiku suspektnih (sumnjivih) slučajeva, a zbog epidemiološke situacije naručene su i dodatne količine testova”, kazali su oni.

Rezultati ispitivanja antitijela na virus morbila čekaju se ne duže od četiri dana.

“Prema preporukama, tokom epidemije laboratorijska potvrda treba da bude sastavni dio istraživanja prvih pet do deset inicijalnih slučajeva oboljevanja na određenom području – obično opštini. Jednom kada je epidemija potvrđena i definisana kao epidemija morbila, klasifikacija i potvrđivanje svih naknadnih slučajeva može da se zasniva na epidemiološkoj povezanosti sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Laboratorijska potvrda infekcije je obavezna za sve suspektne slučajeve infekcije kod trudnica, čak i u situaciji kada je epidemija proglašena i bez obzira na broj potvrđenih i suspektnih slučajeva u lokalnoj zajednici”, ističu iz Instituta.

<<<Morbile stigle u Crnu Goru, potvrđen jedan slučaj<<<

Ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša prije dva dana su kazali da je zdravstveni sistem spreman za eventualnu pojavu epidemije malih boginja, sa svim kadrovskim i medicinskim kapacitetima.

Iz Dječje bolnice navode da je djevojčica, koja je primljena u nedjelju, 28. januara, kod koje je labaratorijskim putem utvrđeno prisustvo malih boginja, stabilno i da se prati njeno zdravstveno stanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
16 milion mojih
Gost
16 milion mojih

Idemo dečaci ole.

Zeljko
Gost
Zeljko

Zalosno

alo
Gost
alo

Stani, stani… zar Hrapovic ne rece da su spremni za epidemiju morbila? Spremni su isto kao sto su spremni za erupciju vulkana na Gorici, cunami sa Skadarskog jezera. Lazi i demagogija

Send this to a friend