Društvo Crnogorski pomorci koji planiraju ukrcaj u Crnoj Gori ne mogu da urade PCR test

Testiranje pomoraca moguće u Karasovićima, cijena od 300 do 450 eura

Ilustracija

Crnogorski pomorci suočavaju se sa ozbiljnim problemom u naletu drugog talasa epidemije koronavirusa, jer već neko vrijeme, ako se spremaju za ukrcaj na brod u nekoj stranoj luci, ovdje ne mogu da urade PCR test koji njihovi poslodavci smatraju validnim jedino ako je star između 24 i 48 sati, piše Pobjeda.

Institut za javno zdravlje sada radi PCR testiranje po epidemiološkim kriterijumima, a pomorci ne spadaju u prioritetne grupe.

Prema riječima Nenada Lazovića, kapetana duge plovidbe i predsjednika Udruženja agencija za posredovanje u zapošljavanju pomoraca, do nedavno je Institut testirao moreplovce, ali im je od pojave novog talasa epidemije saopšteno da oni nijesu prioritet kada je epidemiološka i zdravstvena situacija u pitanju.

“Institut je uvijek radio besplatno, jer je takva institucija da ne može naplatiti testove. U Hrvatskoj je drugačije organizovano, oni su to prepuštili domovima zdravlja koji su imali pravo da naplaćuju uzorkovanje. To kod nas nije napravljeno na taj način. U martu, aprilu, maju, odnosno sve dok epidemija ponovo nije uznapredovala mogli smo da se testiramo u Crnoj Gori. Tada smo dobili zvaničan stav od Instituta za javno zdravlje da nijesmo prioritetna grupa za testiranje. Ne samo što nijesmo mogli ni platiti, nego se više nijesmo mogli ni najaviti. Oni biraju ljude po prioritetima zdravlja, tako struka kaže”, objašnjava Lazović za Pobjedu.

Praktično od tada su pomorci prepušteni sami sebi i, dodaje sagovornik Pobjede, moraju da se snalaze i da sami traže laboratoriju u kojoj će obaviti testiranje.

Ističe daje sve bilo dobro dok je bila otvorena granica sa Hrvatskom i da je jedino bio sporan broj ljudi koje su tamo mogli primati za uzorkovanje.

“Naši pomorci su išli i u Bosnu i Hercegovinu, ali je problem, između ostalog, što im je pri povratku u Crnu Goru ponovo bio potreban test. Od zatvaranja hrvatske granice pojavila se firma “Marine Med Montenegro” koja radi uzorkovanje na PCR testu međugraničnom prostoru između Crne Gore i Hrvatske, kod Graničnog prijelaza Karasovići. Agencija ne preporučuje našim pomorcima da rade test u međugraničnom prostoru, jer nijesmo dobili ni od jedne institucije da je to zakonito, odnosno dogovoreno”, dodao je Lazović.

Cijena standardnog PCR testa koji radi “MarinMed“ je 350 eura, rezultati stižu za 48 sati, dok brzi test, koji je gotov za 26 sati, košta 400 eura.

Pomorcima nije jasno zašto se uzorak ne uzima u Kotoru, gdje ova firma, takođe, ima kancelarije, nego u međugraničnom prostoru između Crne Gore i Hrvatske.

Lazović kaže da imaju informaciju da se uzorkovanje obavlja radnim danima od 19 sati, ali i saznanja, ističe on, da cijene za uzorkovanje vikendom idu i do 450 eura.

Naglašava da smatraju da je to neprimjereno u ovakvoj situaciji, pogotovo, dodaje on, kada se uzme u obzir i da je Hrvatska u svim institucijama spustila cijene testova i do 60 odsto.

Udruženje je, navodi Lazović, pisalo i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, Institutu zajavno zdravlje, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Ministarstvu zdravlja, ali odgovora nema.

Jasno im je, kaže on, da država ima prioritete u epidemiološkom smislu, ali im nije jasno da nijesu mogli naći način da se odradi 20 do 25 uzoraka dnevno za crnogorske pomorce, što bi riješilo velike probleme i omogućilo im da putuju.

U firmi “Marin Med Montenegro” u Kotoru Pobjedi su kazali da oni ne rade testiranja, već njihova sestrinska firma iz Dubrovnika.

Pobjeda očekuje odgovore od NKT-a, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva saobraćaja na koji način će biti riješen problem sa kojim se suočavaju naši pomorci.

23

avatar
1000
13
10
0
 
17
Marko MarkovicPromjene,promjePromjene,promjedjukadjuka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Promjene,promje
Gost
Promjene,promje

Apelujem na pomorce koji su sad kuci, da na sledecim izborima ne glasaju za DPS jer glasove od pomoraca po nicemu nijesu zasluzili, evo vam upravo cisti primjer 🤔

djuka
Gost
djuka

Postovani gospodine Lazovicu molim vas da nam odgovorite na sledece, dali ste kao odgovoran gradjanin i profesionalac u poslu kojim se bavite prijavili nadleznim ustanovama u Hrvatskoj posao kojim se bavi pomenuta privatna labaratorija i dali ste im dali dokaze o cjenama koje naplacuju nasim ljudima kako bi njihove poreske i ostale inspekcije provjerile dali je posao legalan te ako… Više »

8484
Gost
8484

Ne ukrcava se po hiljadu pomoraca pa da se ne mogu odraditi zvanicni testovi nego se predpostavlja kao i u drugim situacijama imaju oni para pa neka placaju sto je jako nehumano oni svoje zarade trose u ovoj drzavi i treba im izaci u susret

Mirko
Gost
Mirko

Sram vas bilo

djuka
Gost
djuka

Ne brini nemaju oni obraza da bi se od bilo cega stidjeli

Roko
Gost
Roko

Umjesto da država zaradi na testovima , ona to prepušta Hrvatskoj. Mi nismo prioritet iako donosimo u državu milione eura.

Promjene,promje
Gost
Promjene,promje

Pomorci ne traze da im se ti testovi dzabe urade, cak je bolje da te pare ostanu u crnu goru a ne da idu u hrvatsku, nego evo vam cisti primjer koliko ova nasa jadna vlast i drzava misli o pomorcima koji donose ciste pare i prihode ovoj nasoj drzavi, zato na sledece izbore pomorci koji su kuci uopste ne… Više »

Pravda
Gost
Pravda

Kompanija refundira.I sto je problem.

Pomorac
Gost
Pomorac

Testiranje u Frankfurtu na aerodrumu za PRC je 240e i gotov je za pola sata.

Cxx
Gost
Cxx

Previse

Djuka
Gost
Djuka

nravo za Lazovica koji je ovo iznio jer ovo traje vec neko vrjeme i svi cute!A sto se tice pomoraca evo vam pomorci pa idite kod Markovica slihtajte se on ce vam pomoci evo vidite kako vam pomaze on i svi oko njega!

OLUJA2020
Gost
OLUJA2020

A zašto su pomorci važniji od istraživača koji ne mogu da putuju, od nekog ko hoće da posjeti rodbinu u Hrvatskoj a ne može i slično?

djuka
Gost
djuka

Uparvo se o tome i radi da pomorci kao i ostali koji bi trebali da putuju ne mogu to da rade jer im drzava ne zeli ili nije sposobna uraditi test!Nemoj pomorce da etiketiras nego pomogni ako si sposoban pa kao sto su se oni oglasili ti oglasi ostale koji su ugrozeni kao i pomorci !Ovdje se radi da je… Više »

Marko Markovic
Gost
Marko Markovic

Marine med Montenegro se snasao, isto kao i firma gospodina Lazovica (Azalea) koja naplacuje pomorcima kurseve po veoma, veoma visokim cijenama. Ne sumnjam da bi gospodin Lazovic iskoristio istu sansu da ima mogucnosti te naplatio pomorcima PCR testove veoma papreno. 🙂

U svakom slucaju je zalosno sto drzava ne misli vise o pomorcima, sa tim se slazem.

Jovo
Gost
Jovo

Bravo za komentar.Posteni Lazovic 😂😂😂

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Eto i onda se mi pomorci bunimo sto nas sisaju kao ovce. Dok ima ovakvih tako ce nam biti. Gospodinu Marku je vjerovatno lakse platiti kurs nedje dje ce za svoje pare dobiti samo papir ( za 30% nizu cijenu nego u Azalei). To se u svijetu naziva nelojalna konkurencija i samo kod nas jos olako prolazi. Dok nam je… Više »

Marko Markovic
Gost
Marko Markovic

Ne znam cemu uvreda. U niti jednom trenutku nije receno da Azalea ima lose kurseve, vec da su isti papreno skupi (i u poredbi sa svijetom, ne pricam o CG). Azalea je vjerovatno jedna od najuspjesnijih i najkvalitetnijih firmi u toj branshi u regionu a i sire, to ne moze niko da spori ali isto tako niko ne moze da… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Ovdje nije rijec o tome da li je skupo ili nije – ti ako ne zelis da platis obuku toliko, imas opciju da istu zavrsis u Kotoru, Tivtu, Baru, ali makar imas opcije u svojoj drzavi. Ovdje je poenta da ti za ovaj test nemas opciju i ne mozes ga uraditi u svojoj drzavi, vec moras platiti negdje drugo. Ja… Više »

djuka
Gost
djuka

bravo za komentar i zalosno je da to pola njih koji ovo citaju i komentarisu ne shvataju.Isto tako kako je to zalosno meni i tebi i jos nekome je jasno zasto nam je ovako i zasto nam se ovo dogadja dok njima nije i oni zive citajuci i vjerujuci sto im coban kaze dok oni uredno bleje i vrte repom… Više »

Marko Markovic
Gost
Marko Markovic

Jedini koji nije razumio si ti i tebi slicni. U vise navrata ponovih da je situacija zalosna.

Marko Markovic
Gost
Marko Markovic

A o tome koliko brinete o svojo drzavi nema poente pricati jer niti jedan, jedini pomorac ne placa porez na dobit.

Opet ponavljam da ga ni ja ne bih placao, al isto tako ne bih ni glumio neku pozrtvovanost kao sto je slucaj sa vecinom pomoraca (cast izuzetcima naravno). Tako da molim te ne glumi nevinasce.

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Kriminal.

Ne ustaj
Gost
Ne ustaj

Hahahahahahahahahahahahaha

Send this to a friend