Društvo

Tradicija koju motiviše ljubav i dalje živi

Svetog Valentina, poznatijeg kao Dan zaljubljenih i dalje svakog 14. februara obilježava veliki broj parova širom svijeta. Romantična večera, poljubac ili sitnica poput jedne ruže lijepo upakovane dovoljna je kao znak pažnje zaljubljenima, dok se slobodni, sudeći prema anketi Vikend novina, nadaju da će sljedeće godine imati sa kim da ga proslave.

Većina Podgoričana proslavlja Svetog Valentina i trudi se da voljenoj osobi taj datum uljepša, a dan učini drugačijim. To znaju i cvjećare, lokali, parfimerije pa svake godine pripreme posebnu ponudu za one koji planiraju da iznenade voljenu osobu. Buket cvijeća ili samo jedna ruža lijepo upakovana, romantična večera ili izlazak na koncert Tijane Bogićević koji je tim povodom organizovala Opština Bar, svejedno je dok je tu voljena osoba i naravno neizostavni poljubac i ručno ispisana čestitka.

Stariji sugrađani drže do ovog datuma i ne samo njega. Za one najstarije svaki je dan Dan zaljubljenih.

“Svoju gospođu poljubim svaki dan. Kad god mogu iznenadim je nečim. Ako ništa drugo skuvam joj kafu i izmamim osmjeh na lice”, priča đed Milutin kojem su, od kad se oženio, svi dani 14. februar.

I njegova sugrađanka Silvana Nišavić simbolično obilježava ovaj datum i nikad ga ne zaboravlja.

“Simbolično, neka sitnica, ali tradicionalno svake godine i ja i ukućani ga obilježimo. Tako će biti i ove godine”, kaže Silvana i ističe da se trude, koliko mogu, da im svaki dan života bude kao 14. februar.

I stranci, bilo sa istoka ili zapada proslavljaju Svetog Valentina. Sagovornici Vikend novina će ga ove godine proslaviti sa svojim ljepšim polovinama u Podgorici.

“Meni je taj dan rezervisan za neku romantičnu večeru, uz neke svijeće, ružu ili sitnicu koju poklonim uvijek. Drago mi je što postoje ovakvi datumi u kalendaru, kada možemo ljudima posebno da pokažemo da nam je stalo do njih”, kazao je Holanđanin Gerard Vandertol.

Alžirac Mouloud Debiche ove godine proslavlja prvi put ovaj praznik, jer je ženidbom sa Crnogorkom prihvatio i naše običaje.

“Naša tradicija ne pridaje važnost ovom datumu, ali kako sam postao stanovnik Crne Gore, shvatio sam važnost Dana zaljubljenih. Ove godine prvi put slavim ovaj dan sa svojom suprugom i potrudio sam se da je iznenadim sitnicom, kako dolikuje običajima zemlje, ali za nas je svaki dan, Dan zaljubljenih”, istakao je Mouloud.

Mlađi, koji su sami, neće ove godine proslaviti Dan zaljubljenih, ali će svakako poželjeti da sljedeće godinu bude drugačije.

“Ovaj praznik je značajan za mene. Nadam se da ću u budućnosti naći srodnu dušu i sa njom a proslaviti u skladu sa običajima”, kazao je Luka Barović.

Isto se nadaju i tinejdžerke Sara Bogojević i Magdalena Kojović. Još su mlade, kažu, da bi proslavljale Dan zaljubljenih, ali u budućnosti se nadaju da će sresti pravu osobu sa kojom će obilježavati 14. februar.

Dan zaljubljenih, kao i svake godine, spremno su dočekali u podgoričkim lokalima, parfimerijama i cvjećarama. Cvijeće, buketi i specijalni pakovani anražmani, kompleti kozmetike i, naravno, popusti, bili su uglavnom u ponudi. U pojedinim lokalima tražilo se mjesto više za rezervaciju, a u mnogim su organizovane svirke uživo.

“Prodaja ide dobro, kao i svake godine uoči Svetog Valentina imamo gužve koje su uobičajena pojava. Trudimo se da pratimo svjetske trendove i uvedemo novine u svoje ponude. Definitivno najprodavaniji proizvod svake godine je jedna lijepo ukrašena ruža. Cijene su iste bez obzira na bilo koji datum. Cijene buketa kreće se od 10 eura pa na više, cvijeće i ruže su od 1,5 pa do četiri eura po komadu, u zavisnosti od vrste, korpice se kreću od 5 eura pa na više”, kazali su iz podgoričkih cvjećara.

Specijalne porudžbine se mogu, kao i uvijek, unaprijed najaviti, pa pojedine radnje poput Habitat su bile kreativne i napravile specijalni sajt, putem kojeg građani mogu poručiti specijalno rađene poklone i bukete koje dostavljaju na željenu adresu.

Opština Bar i turistička organizacija tog grada povodom Dana zaljubljenih poklonila je svojim sugrađanima koncert Tijane Bogićević.

Dan zaljubljenih, odnosno Sveti Valentin prvi put je sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom vijeku, u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pjesniku poznog srednjeg vijeka. U to vrijeme, među uglednim ljudima, bila je popularna otmena ljubav. Do petnaestog vijeka, ova praksa je prerasla u to da se Dan zaljubljenih iskazuje cvijećem, slatkišima i čestitkama. U devetnaestom vijeku imamo masovno pravljenje čestitki na tržištu, srcolikih poklona, igrački ili figura oblika Kupidona, starorimskog boga strasne ljubavi.

Send this to a friend