Društvo

Trudnice bez zakonske zaštite od otkaza

Ilustracija, foto: Pixabay

Trudnice koje nemaju stalni radni odnos neće imati zakonsku zaštitu u slučaju da zbog održavanja trudnoće budu morale da otvore bolovanje. To proizilazi iz odredaba nacrta novog zakona o radu, po kojima poslodavac nije u obavezi da trudnici produži ugovor o radu na određeno vrijeme ukoliko istekne tokom trudničkog bolovanja, piše Dan.

Savjetnica za pravna pitanja u Uniji slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je za Dan da su se kroz radnu grupu za izradu zakona zalagali da se uvede zaštita za sve žene koje su angažovane na određeno vrijeme, ako u toku trajanja takvog ugovora ostanu trudne i budu primorane da silom prilika koriste trudničko bolovanje zbog održavanja trudnoće.

“U važećem Zakonu o radu, zaštita trudnica nije predviđena i ukoliko su angažovane po ugovoru o radu na određeno vrijeme i ukoliko otpočnu trudničko, poslodavac ima pravo da im tokom trudničkog bolovanja otkaže ugovor o radu na određeno vrijeme njegovim istekom. Na drugoj strani, za porodilje koje tokom trajanja ugovora o radu otpočnu porodiljsko odsustvo zakonodavac je predvidio za poslodavca obavezu da njihov ugovor produži sve do isteka porodiljskog odnosno do godinu dana. Naravno takva zaštita nije apsolutna jer poslodavac nema obavezu da produži ugovor nakon porodiljskog, ali je bitno da tokom njegovog trajanja žena prima platu i njihovo socijalno osiguranje teče”, ističe Mihailović.

Za razliku od njih, objašnjava Mihajlović, trudnice su nezaštićene i sada, a biće i ubuduće ako se usvoji aktuelni tekst koji je trenutno na kontroli u Briselu.

“Sama činjenica da rade po ugovoru o radu na određeno vrijeme, a da se za vrijeme trudničkog nalaze u osjetljivoj situaciji, situacija je nalagala da budemo odgovorni prema njima i da obavežemo poslodavca da ima obavezu da im ugovor produži. Uprkos našem zalaganju u radnoj grupi, to nije prošlo, iako je u jednom trenutku taj predlog bio prihvaćen. Kada se prelazio tekst zakona po drugi put, poslodavačka udruženja su bila protiv takvog predloga pa je prevagnulo mišljenje da se takva norma izbaci i ona nije u trenutnom tekstu”, navodi Mihajlović.

Sindikati su insistirali na zaštiti trudnica, poslodavci nisu podržavali njihov zahtjev, ali je konačnu odluku donijela Vlada, odnosno njeni predstavnici u radnoj grupi.

“Predstavnici Vlade su prevagnuli na kraju da se briše predlog zarad nekih drugih kompromisa. Unija se ipak nada da će se kroz dalji postupak rada i u skupštinskoj proceduri naš predlog usvojiti”, kaže Mihajlović.

U Udruženju Roditelji ne kriju razočarenje što novi zakon ne predviđa zaštitu trudnica iako je postojalo obećanje da će to biti urađeno. Predsjednica Udruženja Kristina Mihailović kazala je za Dan da su trudnice danas najugroženija kategorija na tržištu rada jer ih masovno otpuštaju.

“Ne treba generalizovati, ali činjenica je da ogroman broj žena gubi posao kada ostanu trudne. Problem je i sa porodiljama koje ostaju bez posla kada im istekne porodiljsko, jer im se ugovori ne produžavaju. Kada je urađen zakon bilo je rečeno da su trudnice zaštićene, da je tekst poslat u Brisel na reviziju i mi smo ovih dana saznali da je norma o zaštiti trudnica izbrisana. To je nedopustivo i mi ćemo tražiti da se ta norma vrati jer ovo zaista nije u redu”, ističe Mihailović.

20

avatar
1000
16
4
0
 
17
SkepsaMangupJacaAminboris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Skepsa
Gost
Skepsa

Bilo bi isto lijepo kad bi se koristili zakonski termini.. Po’ Zakonu, “trudnicko” ne postoji, a “porodiljsko” u ovom kontekstu je “roditeljsko”.

Mangup
Gost
Mangup

Merkelova će se žaliti na nacrt Zakona, jer će isti uticati na natalitet, odnosno buduću radnu snagu Njemačke.

Jaca
Gost
Jaca

Iz dana u dan sve vise napredujemo u ponizavanju naroda.Ima li ko jos da se cudi sto sve vise gradjaba bjezi u stranoj drzavi bicemo vise postovani znacemo za vikend praznik zakoni se nece tumacit kako kone odgovara i kako se pogode sa ministarstvima..Blago receno zalosno

Amin
Gost
Amin

ZASTO CDM NEDATE DA STAVIM POZITIVAN KOMENTAR VEC
NIJE VAM DOZVOLJENO VEC STE GLASALI
POZDRAV CDM DPS

boris
Gost
boris

izadjite na ulicu pa protestvijte! odavde necete nista promijeniti. ionako vas vecina glasa dps. cutite i slusajte!

Opasnost
Gost
Opasnost

Nikad više 1918

boris
Gost
boris

kakve veze ima 1918 sa ovim ??? pravi primjer glupog cg bota!

Boki
Gost
Boki

Ovajo se ne stimuliše porast nataliteta . U principu nam je loša ta socijalna politika.

Fani Kotorac fb
Gost
Fani Kotorac fb

Iskreno..nije mi sve jasno…
Ali trudnice u danasnje vrijeme gdje je skoro svaka Rizicna…trebamo cuvati kao kap vode na dlanu…i privatnici i Drzava da ih podupre i onako sve same placaju kod Privatnika…ali…to je vec duga prica
Sve vise pobacaja ..prijevremena porodjajaji…mrtvorodjenih …

ipaaaaa
Gost
ipaaaaa

Zaštite gazde i privatnike, pa će se trudnice nekako snaći, jeli?! Ovo je sramota za bilo koje društvo. Pa da vas narod glasa…

Slavko
Gost
Slavko

Kako vam se DPS smije u lice…

boris
Gost
boris

i treba kad su ovce

Duško
Gost
Duško

Pravo lice nazovi poslodavca-samo on da živi!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

PRAVDA ZA TRUDNICE I MAJKE ….

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

Pitaju gazde
Dsl plsnirate jos djece
Ko su oni da ulaze u nase zivote

Majka
Gost
Majka

Trazi narode da se majke trudnice zastite .Sve STO im daju ne mogu krevetac kupiti za bebu
OSTAJU BEZ POSLA. AKO TRUDNOCU NEKOLIKO MJESECI NE PRIKRIJU A POSLIJE IH SUTNU KAO POSLEDNJE BIJEDNICE

boris
Gost
boris

dje zivis ti? iste te majke glasaju dps. cutite i poklopite se usima

Drndada
Gost
Drndada

Meni su oduzeli pravo na drugo dijete da primam nadoknadu jer je firma otisla pod stecaj. Kome su otisle moje pare od mog djeteta Rekli mi da mogu tuziti a ja na Biro. Ko moze platiti advokate kada ne radite I oni vas posalju na Biro

Koza
Gost
Koza

Radis, placas zdrastveno redovno, i kad tebi treba drustvo, ono ti okrene ledja! A ti donosis na svijet buducnost ove zemlje! Dje to ima?! Dusa me boli

Send this to a friend