Društvo

Tužilaštvo ispituje ko je odgovoran za pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini

Pomor ribe u Vezišnici

Osnovno drzavno u Pljevljima formiralo je predmet povodom katastrofalnog pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina, saopšteno je CdM-u iz tog tužilaštva. Činjenica je da je otrovna jalovina u rijeke Vezičnicu i Ćehotinu, ispuštena iz cijevi koje su vlasništvo Termoelektrana Pljevlja koja posluje u sklopu Elektroprivrede Nikšić.

“Osnovno drzavno u Pljevljima formiralo je predmet radi provjere navoda o ekološkom incidentu koji se desio u noći između 4. i 5. jula i sumnje da je došlo do ispuštanja hemikalija i otpadnih voda u rijeke Vezišnicu i Ćehotinu, usljed čega je došlo do oštećenja biljnog i životinjskog svijeta i pomora ribe”, navode za CdM iz ODT Pljevlja.

<<<Ćehotina bijela kao mlijeko<<<

Kako su pojasnili CdM-u Osnovno drzavno tuzilastvo u Pljevljima je kroz fazu izviđaja naredilo vještačenje vještaka ekološke struke i zaštite životna sredine.

U izjavi za CdM iz ODT Pljevlja ističu i da su od Uprave policije Centar bezbjednosti Pljevlja, zatražili i  prikupljanje neophodnih obavještenja kako bi se utvrdilo da li je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Podsjećamo da je do pomora ribe je došlo otvaranjem ventila na postrojenju Termoelektrane i ispuštanjem opasnog sadržaja u Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.

Nakon informacije o ekološkom incidentu u rijeci Ćehotina, predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i menadžmenta Termoelektrane, odmah su obišli teren i još jednom, nakon detaljne analize, utvrdili da nadležni u TE Pljevlja nisu obavljali nikakvu aktivnost na ventilima koji kontrolišu ispuštanje materija u Vezišnicu.

<<<EPCG: Podići ćemo krivičnu prijavu zbog manipulisanja ventilom<<<

Saopštili su da  od nadležne inspekcije očekuju informacije o ekološkom incidentu, i najavili da će podići krivičnu prijavu protiv jednog ili više NN lica zbog sumnje da su odvrnui ventil koji se nalazi van kruga Termoeletrane.

Ono što su posebno naglasili u EPCG je da smatraju da je simptomatično i to što se incident upravo dešava u periodu raspisivanja tendera za ekološku rekontrukciju Termoelektrane, čime će biti isključena bilo kakva mogućnost takvih i sličnih incidenata.

<<<EPCG će nadoknaditi štetu za ekološki incident u Ćehotini<<<

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović razgovarao je sa menadžmentom Elektroprivrede Crne Gore i dogovoreno je da ta kompanija nadoknadi štetu i izdvoji neophodna sredstva za poribljavanje Ćehotine do pronalaženja odgovorne osobe za ekološki incident koji je izazvao pomor ribe velikih razmjera.

<<<Građani ogorčeni zbog ekološke katastrofe na Ćehotini, na potezu inspekcije<<<

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović u nedjelju je za CdM rekao da je obišao teren, da je jasno da je riječ o ekološkoj katastrofi, te najavio podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih nakon što se nedvosmisleno utvrdi ko je kriv.

<<<Golubović o pomoru ribe: Ovo je katastrofa, slijede krivične prijave<<<

Ovaj ekološki incident osudili su predstavnici nevladinog sektora, političkih partija, državnih organa kao i crnogorska javnost, i svi poručuju da se otkrije počinilac i adekvatno kazni.

A. Obradović

11

avatar
1000
11
0
0
 
11
DAKAIzazvanaSlavkoMarvIda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKA
Gost
DAKA

Zelim da pomognem tuzilastvu,!!Jednostavno i lako naci krivca?Ovaj sto se javio,koji je poslao operatera iz smjene da otvori ventil. E odavde krenite ,uzmite organogram elektrane i svi koji su iznad ovog operatera su krivi ukljucujuci zastitu na radu,sigurnost na radu,zastita okoline,upravni odbori i tako redom do vrha

Izazvana
Gost
Izazvana

Biće ribe. Pozovite Katnića, on će to još bolje da istraži

Slavko
Gost
Slavko

Kriv je Slobo Milosevic i Rusi! Epcg sa DPS kadrom nije sigurno! Potrujte nas sve i pravite se mutavi.

Marv
Gost
Marv

Sindja je garant…

Ida
Gost
Ida

Čuj ko je odgovoran! Odgovorno je NN lice i ono će nagrabusiti, kao i uvijek!

Banja
Gost
Banja

Je li ko uhapšen ili podnio ostavku!!!
Ako nije pustite priču.

U prolazu
Gost
U prolazu

Ovoliko pobiju ronioci svaki dan kroz kanjon

Japanski
Gost
Japanski

ribe su krive 100%, one su izvršile harakiri

Peka
Gost
Peka

Šišmakov i Šišmišov 100%

Don suljo
Gost
Don suljo

Na kraju ce bit da su neka NN lica 🤣

2006
Gost
2006

Izio vuk magarca. Tako će bit i sa ovim istražnim radnjama. Zapravo biće, ali da se sakriju krivci.

Send this to a friend