Društvo

U akciji čišćenja Skalina učestvovalo više od 150 ljudi

Jačanje svijesti o važnosti zaštite prirode i njeno očuvanje kroz lični primjer najveći su doprinos koji svaki pojedinac može dati u zaštiti životne sredine, poručeno je danas tokom akcije čišćenja obale rijeke Morače, na podgoričkim Skalinama, u kojoj je učestvovalo više od 150 ljudi.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekreterijata Vlade, čišćenjem Skalina i korita rijeke Ribnice ispod mosta danas je obilježen Svjetski dan životne sredine, a u akciji su učestvovali predstavnici Vlade, Zajednice opština Crne Gore, Glavnog grada, Vojske Crne Gore, Uprave policije, kao i predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, zahvalio je svim učesnicima akcije na Skalinama i poručio da nije dovoljno samo govoriti o životnoj sredini, nego se treba i priključivati ovakvim akcijama.

“Ako bismo samo sabrali sve koji su govorili u negativnom smislu o stanju životne sredine u Crnoj Gori, danas bi ovdje imali mnogo veći broj učesnika ove akcije. Stanje svijesti je ključ zaštite životne sredine. Mi ćemo u roku od godinu otpočeti, odnosno završiti neke od projekata sanacija najvećih zagađenja u Crnoj Gori. Crna Gora je više nego posvećena očuvanju životne sredine i treba da počnemo još od vrtića i škola da objašnjavamo svojoj djeci koliko je to važno, prvo za njih, a onda i za njihovo potomstvo”, istakao je Radulović.

Pomoćnik Generalnog sekretara Zajednice opština Crne Gore, Saša Šćekić, smatra da je veoma važno ulagati napore u očuvanje životne sredine koja je prirodno stanište čovjeka.

“Lokalne samouprave su voljne da, uz podršku nacionalnih vlasti,  jačaju svoje kapacitete i daju svoj puni doprinos u postizanje standarda EU u oblasti životne sredine, imajući u vidu da implementacija obimnog i ambicioznog zakonodavstva u oblasti životne sredine predstavlja glavni zadatak lokalnih organa u smislu administrativnog kapaciteta i finansijskih sredstava potrebnih za postizanje standarda EU u ovoj oblasti”, rekao je Šćekić.

Zamjenica gradonačelnika Podgorice, Slađana Vujačić, istakla je zadovoljstvo što su se ljudi iz različitih sfera ujedinili u namjeri da očiste mjesto okupljanja građana smješteno u centru grada, koje svjedoči bogatoj istoriji Podgorice.

“Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da moramo mnogo bolje da čuvamo ovakva mjesta, jer je naš trud i trud naših kolega iz gradskih službi koji ulažu nadljudske napore da održe komunalni red u gradu, uzaludan ukoliko svako od nas pojedinačno ne doprinese zaštiti okoline u kojoj živi. Zato, pozivam naše sugrađane da otpad odlažu na mjestima koja su za to predviđena, jer je jer očuvanje životne sredine mjera civilizovanosti jednog društva”, rekla je Vujačić.

Komandir u Posebnoj jedinici policije Uprave policije Igor Razić poručio je da je crnogorska policija uvijek tu za građane, zbog čega i danas daju doprinos čišćenju obale Morače, kako bi to izletište bilo bezbjedno za korišćenje u susret ljetnjim mjesecima kada je najpopularnije za provođenje slobodnog vremena u prirodi.

U akciji je učestvovalo i 40 vojnika prve klase na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kako bi dali doprinos očuvanju prirode i očuvanju ekološke Crne Gore.

“Pripadnici Vojske Crne Gore sa velikim zadovoljstvom došli su danas da jos jednom pokažu da smo spremni da služimo svojoj državi u bilo kojoj prilici, i čast nam je što smo se i danas našli ovde. Pozivamo i sve mlade da se priključe ovakvim akcijama i da daju svoj doprinos u očuvanju naše prirode“, kazala je potporučnica u Vojsci Crne Gore Marija Knežević.

Današnjoj akciji u okviru Glavnog grada pridružila se i gradska opština Golubovci, u kojoj je uređeno nekoliko lokacija. Istovremeno sa akcijom u Podgorici, u 20 crnogorskih opština predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, ali i svi zainteresovani građani, zajedno su, akcijama čišćenja i uređenja prostora, kao i sadnjom stabala raznog drveća, uredili prostor u kom žive i borave. Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine organizovali su Generalni sekretarijat Vlade, Zajednica Opština Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
PodgoricaMirkoCrna GoraPlaceniciTragikomedija🎭
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Da nisu ovo sastavci?Skaline su u Dubrovniku.

Placenici
Gost
Placenici

Sto ovim placenicima ne dadoste ove zute prsluke. Hahahaha

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Da je malo manje srpsko-ruskih plaćenika kao što si ti, ova Država bi bila najbogatija u Evropi

Mirko
Gost
Mirko

Da mi te sresti da ti objasnim ko su plaćenici.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

E ovo je nesto pozitivno od drzave.neka makar organizuju ciscenje kad nista drugo ne rade.a i skaline posjecuju turisti.

Send this to a friend