Društvo

U Crnoj Gori godišnje hiljadu abortusa zbog pola

Prema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u Crnoj Gori se godišnje obavi oko 1.000 namjernih i selektivnih abortusa, zbog neplaniranih trudnoća i odabira pola djeteta. Do 2018. godine postoji trend neravnoteže između polova na rođenju i on se, za posljednjih 15 godina, kreće 110 dječaka na 100 djevojčica, pokazuje istraživanje Kliničkog centra, prenosi Dan.

Podaci iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja pokazuju da se ukupno godišnje obavi čak 1.400 abortusa, od kojih je samo dio opravdan i iz zdravstvenih razloga.

Programski direktor CAZAS-a Sanja Šišović kazala je za Dan da svako ima pravo da slobodno i odgovorno odlučuje o broju djece i razmaku između rađanja, što uključuje i odluku da li uopšte imati djecu i pristup sredstvima za praktikovanje ovog prava.

“Selektivni abortusi su problem o kojem se poslednjih godina mnogo govorilo u javnosti i činjenica je da oni postoje u velikoj mjeri. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da ovaj problem i dalje ostaje prisutan i da se nedovoljno radi na prevenciji. Vjerujem da je u praksi broj abortusa, pa i selektivnih, značajno veći nego što imamo mogućnost da čujemo. Da li se neko bavi abortusima u Crnoj Gori? Vjerujem da se bave zdravstveni radnici, a naročito ginekolozi koji svakodnevno rade sa pacijentkinjama, pružaju im informacije i zdravstvene usluge”, ističe Šišović.

Ona navodi da je svijest o značaju kontracepcije i dalje veoma niska i dok broj neplaniranih trudnoća raste, pristup kontracepciji i kvalitetnom seksualnom obrazovanju i dalje je neadekvatan.

“Ovo se direktno preslikava upravo na značajan broj abortusa kao posledice neželjene trudnoće. Vjerujem da se broj neplaniranih trudnoća može opravdati neadekvatnim pristupom kontracepciji i nedovoljnim osnaživanjem i edukacijom žena i muškaraca o planiranju porodice. Porast abortusa nam samo ukazuje da je broj neplaniranih i neželjenih trudnoća u porastu i ujedno upozorava da se moramo ozbiljnije baviti pitanjem reproduktivnog zdravlja i obrazovanja u Crnoj Gori. U neku ruku, može se reći da je ovaj broj donekle i očekivan imajući u vidu da trećina žena ima nezadovoljavajuću kontracepciju to se odnosi na žene koje ne koriste nikakvu kontracepciju, a žele da odlože sledeće rađanje ili potpuno prekinu rađanje. Ključni problem leži u tome što, osim što sa mladima na vrijeme ne razgovaramo o planiranju porodice na pravi način, imamo nisku svijest o značaju kontracepcije”, ističe Šišovićeva.

Prije dvije godine započeta je kampanja “Neželjena” zbog alarmantnih podataka da se u prethodnih 15 godina zbog selektivnih abortusa godišnje rađalo oko 280 djevočica manje nego dječaka.

Prekide trudnoće ne treba zabraniti

Šišović ističe da porast abortusa nikako ne smije da nas navodi na razmišljanje da li ga treba ograničiti ili ukinuti, jer sve žene i djevojke treba da imaju pravo na prekid trudnoće. Prema njenim riječima, više nego ikada moramo glasno govoriti o važnosti planiranja porodice i kontracepciji kao i savjetovalištima iz domena reproduktivnog zdravlja.

“Mi se ovom temom bavimo kroz edukacije i osnaživanje, kroz zagovaranje za unapređenje reproduktivnih prava i zdravlja. Mišljenja sam da se sistem tj. država nedovoljno bavi reproduktivnim i seksualnim zdravljem imamo usvojenu Strategiju za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja 2013-2020. koja nedovoljno targetira ove oblasti. Mi već dvije godine nijesmo dobili odgovor na pitanje koji su dosadašnji rezultati sprovođenja ove strategije, a njena implementacija je u završnoj godini tako da ne možemo zaključiti kakav je nacionalni odgovor na ovaj problem”, kaže Šišovićeva.

60

avatar
1000
34
26
0
 
48
NIKOLINAStaVamNijeJasnoHomer SimpsonivanaBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Umorstva zbog pola su dno dna

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Sramno, šta drugo reći…

Bnjj
Gost
Bnjj

Neće imati ko rađati đecu sve zbog ludaka koji abortiraju žensku đecu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav narod, selektivni abortus je zlo. Zbog toga ima ovoliko neženja u Cg i to postaje veliki problem

Jetrvina Snaha
Gost
Jetrvina Snaha

Zabraniti abortus BEZ opravdanog razloga, kao sto je ucinila Poljska.

StaVamNijeJasno
Gost
StaVamNijeJasno

Liječi se, primitivac.

Mimi
Gost
Mimi

Najbolje ukinite brate pravo na abortus pa da zene idu po šupama kod baba da im nelegalno rade i da ih osakate za cio zivot. Ka sto je nekad bilo.

Salinitet
Gost
Salinitet

Ili podići svijest žena i muškaraca da kondom od 3 eura može sve da promijeni, da abortus nije vid kontracepcije, i da sex nije samo zabava za jednu vece već i odgovornost prema sebi.

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Kondom od 3 eura dodas jos malo i puna kutija

VOLIM DA VOLIM
Gost
VOLIM DA VOLIM

Moji su vazda voljeli brata vise od mene Eto bas zbog tolike zelje za sinom danas su docekali Ja tudja vecera a snaha njihova kcer Rasprodali imovinu i sada je kcer ponovo kcer kada treba da se cuvaju roditelji po stare dane ..A sin i snajka ponovo u dugove Eto pa vi sto navijate za musku djecu svi dajtte sinovima… Više »

ivana
Gost
ivana

koliko je ovakvih slucajeva u crnoj crnoj gori

💞💞💞
Gost
💞💞💞

Ima li ljudi moji ista ljepse od djevojcica, nasih princeza! Zivjele nam 100god ❤️(samo bolesnici mogu da urade tako nesto)

Razocaran
Gost
Razocaran

Kad sam se rodila prije 40god,nije se ni dijete smjelo cestitati nikom zato sto je zensko.Nije bilo slavlja ni povojnice.Ni baba majcina nije dosla da nas vidi.sad kazu bila sramota,stid
E da ima zakona pa abortus zabraniti kod takvih,dozvoliti samo ako je ne dao Bog nesto kako ne valja,i tamo u nekim vezama koje nemaju buducnost.

Tudja vecera
Gost
Tudja vecera

Ovo je Crna Gora i nema vise kao babe i mame sto su trcale za muskom djecom
Zapitajte se koliko je zenskih osoba od 90 tih na ovamo oboljelo od raznih karcinoma
I sada jadni vi hocete da radjaju ..

lludak
Gost
lludak

Dizem glas protiv ovakvih abortusa Dosti od vas nebi se radali da vam je majka isla na ultra zvuk Kada je dijete s nacinom i zdravo to je sreca bez obzira na pol

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Meni je 43,zeni 37 godina,bioloski sat nam je skoro otkucao,imamo troje zenske djece od 15,13 i 10 godina. Oboje zelimo i sina,a ne usudjujemo se,posljednjih 7-8 godina nam ne ide bas sjajno,srećom samo finansijski…

Oksana
Gost
Oksana

Ako mislite da ljubav nije dovoljna nego da pokažete muškost primitivnoj familiji da vam treba sin ja da sam na mjestu vaše žene razvela bi se odma. Znam da lika kao vas to ne bi pogodilo ni malo ali bi bar ćerkama pokazala da su vrijedna i dostojanstvena ljudska bića. Na žalost kod nas mjera ludila u porodicama je sin… Više »

Mabd
Gost
Mabd

Bravo za komentar! Ma ne treba ni ulaziti u vezu, a kamoli u brak sa muskarcem ovakvih primitivnih i nisko inteligentnih svatanja. Jednom rijecju, zastidje.

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Promasili ste ne samo gol,nego i loptu. Kad bismo imali 3 sina,zeljeli bi smo bar i jedno zensko. Ali tako je kako je…

Trnova ruzica
Gost
Trnova ruzica

Jesu li oplakuvali zensku djecu kao mene kad sam se rodila
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Ne,nikada,radovali bi se i cetvrtoj kceri

Blizankinja
Gost
Blizankinja

Nemoj se samo napiti kao moj tata kada smo se rodile ja i sestra ..To mu je bio povod da ponovo pocne da pije i s drustvom zore ceka ..Baba je krivila mamu sto ga ne zaustavi a mama je nas njegovala i cuvala Danas smo im “”” njihove princeze “”” 😃😃😃😃😃Bas nam lijepe titule dadose kada smo odrasle 😃😃😃😃… Više »

Blizankinja
Gost
Blizankinja

Nijesu dzabe stari rekli neka su srecne jer kada imaju srecu imace i zdravlje i lijep zivot ..Budite svi srecni i zdravi i vjeruj mozda je bolje tako nego ne daj boze kada odraste da izgubis .. Zato ne pati i samo neka ti djevojcice dragi bog cuva a ti ih cuvaj od bagre da ti ih ne maltretira u… Više »

Spiro Sumar
Gost
Spiro Sumar

Sramota. Mislite li o tome ko ce vi radjat djecu ?

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Zivjele djevojcice.

Msd
Gost
Msd

Pitam se kad ce ovaj primitivizam prestati? Izgleda nikad…

Mihail
Gost
Mihail

U slučaju namjernog abortusa radi pola djeteta četvrta generacija te porodice se gasi. Nema ni ženskog ni muškog niti je otvorena mogućnost usvajanja.

Kosovka
Gost
Kosovka

Malogradjani! Moja cerka je meni kao deset sinova!

Msd
Gost
Msd

God is a woman😉

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Tuga…
Secam se pokojne babe kad su je pitali: Sta ti sin ima od djece? A ona odgovara: Nema djece, ima dvije djevojke. 😒
Srecom rasle smo pored normalnog i svestranog oca Crnogorca. Hvala mu.

Mabd
Gost
Mabd

Ovaj sto je stavio dislajk nije mu veci koeficijent inteligencije od ovog broja

Trnova ruzica
Gost
Trnova ruzica

Moja baba je suze ronila kad je mama stigla samnom iz bolnice
Dabogda ih ja za njom ronila .Ma necu sigurno koliko je ona mene oplakala
🤣

Bitno da je dje
Gost
Bitno da je dje

Na pocetku pandemije u Crnoj Gori LJEKAR iz NKTa kaze evo srecne vjesti,rodilo se prvo djete u ovim okolnostima,i to MUSKO a znamo svi sta to kod nas znaci…Da se zaplace covjek,kad jedan ljekar tako govori sta ocekivati od drugih
Vaspitavajte pravilno djecu,da makar oni budu normalni,kad smo mi vec sramotna generacija

Mishel
Gost
Mishel

Jos jedan dokaz da smo i dalje primitivna srednjovjekovna sredina, mnogo daleko od normalnog civilizovanog svijeta.

Pjer
Gost
Pjer

Mi smo sjeverna afrika u nekim pogledima

Botun
Gost
Botun

Bravo neretnici cemerne duse.

Mkaakka
Gost
Mkaakka

Evo pitanja za ove sto misle da je abortus ubistvo,postavio ga je naučnik iz Amerike. Nalazite se u klinici za veštačku oplodnju, nebitno zašto. Čujete protivpožarni alarm, i krećete da trčite ka izlazu. Dok trčite niz hodnik, u jednom trenutku čujete kako iza vrata vrišti petogodišnje dete.” “Ulazite u prostoriju da ga spasete. Ono se nalazi u jednom uglu. U… Više »

gost
Gost
gost

Zna se kad je embrion živo biće a kad ne. Postoje pravila, alu praksa je da se abortira i već formirana beba.
Pol se tek kasnije vidi…a to je ubistvo

Popadija
Gost
Popadija

E to su isti ovi sto idu po litijama jer ih tako tamo uce… Srednji vek..

Mikisa
Gost
Mikisa

Jesi pametan.

Salinitet
Gost
Salinitet

To je to, važno je krstaca od pola metra u kolima, lizanje podova manastira nedeljom, tetovirani Ostrozi a ovamo 1000 abortusa da se “cojku rodi junak”. Zulu pleme.

Montenegro
Gost
Montenegro

Abortus nije ubistvo, prvo malo procitajte knjige iz osnovne i srednje pa komentarisite ! Zene imaju pravo zbog raznih okolnosti da abortiraju, da li je silovana, zlostavljana itd .Ali izvrsiti abortus zbog pola je uzas i pokazuje primitivizam naseg naroda.Mi nijesmo za Evropu… izgleda da nam ipak nova vlast odgovara i nase je ogledalo.

Salinitet
Gost
Salinitet

Abortus jeste ubistvo, organizam je živ čim je ćelija sa svojim genetskim materijalom stvorena. A sad žene sto hoće sebi da umire savjest jer cu djecoubice, onda se pisu budastine je li organizam živ u četvrtom mjesecu ili šestoj nedelji. Najbolje su mi gospodje koje idu na abortus da se “očiste” , kao da se čiste od mitisera, fuj!

Ayje
Gost
Ayje

Tacno , dijete kada znate pol , cak mnogo prije , ima sve organe , srce koje kuca , to je zivo dijete. Nije to nikakav abortus , nego ubistvo.

Gastos
Gost
Gastos

Primitivizam kao u Kini.

Uhljeb
Gost
Uhljeb

Da da, litijaši. Ubijaju se zenska djeca, ostavljaju bez nasljedstva, krade se i laze, ali onda se kuca i kola nakrcaju krstovima i pop sve to okadi i svi su grijesi oprani, tako to ide 🤢

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Jel Vam nije bar malo neprijatno kad napisete ovako nesto? Jeste li pravoslavac? Gresi se kod pravoslavaca ne “peru” tako.

Maja
Gost
Maja

Care .komentar kraljevski

A da
Gost
A da

Pogledajte reklamu na TV za Dormeo(čini mi se) gdje majka kaže da ima sina i djevojčicu- šta joj je djevojčica?!? U Cg su žene zlobnije po pitanju pola,a poznajem mnogo roditelja srećnih samo sa šćerima,a poznajem i o jadu zabavljene sa samo sinovima i to biranje pola smatram zločinom,a ti koji ubiju djevojčice ni ne mislim da su roditelji.Nisu im… Više »

Golum
Gost
Golum

Ja imam jednu djevojcice, i zeljela sam jos jednu.. Da sestra ima sestru (posle majke najbolji prijatelj). Dobila sam djecaka, neka je ziv i zdravo. I dan danas mi je zao sto nije bila djevojcice.. A ovo kad cujem, tacno bi zabranila abortus. Ljudi koji to rade ne mogu se dobrom nadati.

Gospoja
Gost
Gospoja

Abortus razumijem i opravdavam u slucaju anomalija i silovanja.
U 2020.postoje aplikacije koje prate plodne dane, plus citav niz kontraceptivnih sredstava (od kojih je neke moguce upotrijebiti i nakon odnosa tipa pilule za dan posle). Pa ako niste u stanju da se zastitite od nezeljene trudnoce uz sve ovo, samonek ste zdravo

Msd
Gost
Msd

Slazem se da je abortus opravdan jedino ne daj Boze u slucaju anomalija ili silovanja, medjutim opet mislim da ima vise abortusa iz ciste seksualne neinformisanosti.

Ivana
Gost
Ivana

Pa e super, nek se radjaji samo djecaci, pa nek prave porodiice jedni s drugima kad odrastu, jer ce zena faliti … valjda to zele ovi ”roditelji/selektori” pola

Uhljeb
Gost
Uhljeb

Zele imovinu mucenici, sve je to zbog imovine, zele da udaju sina dobro i preuzmu bogatstvo neke druge porodice

Msd
Gost
Msd

Dajte bre 21 je vijek, trebalo bi da se ovakve stvari ne desavaju vise, ali opet krivim zene sto dozvoljavaju da im muskarci kroje sudbinu. Je li moguce da i dan danas treba zena da zavisi od muskarca?

XYZW
Gost
XYZW

Ako bi se radjali samo djecaci pokusajte izracunati za koliko vremena taj narod nestaje.Prebrzo vjerujte.Pa neka se kite sinovima.

Katolik
Gost
Katolik

Dragi crnogorci, abortus je UBOJSTVO!! Ne činite to!!! Vidite i sami da nestajete kao narod!! Život počinje začećem, a time i ljudska prava. Svako dijete ima pravo na život! Dijete je Božji blagoslov!
Pozdrav iz Hrvatske

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Treba uvesti najstrožije kazne za roditelje koji se odluče na abortus zbog pola đeteta. Užas!

smog
Gost
smog

Uzas!!!! Pol je razlog da ubijes?! Na kraju taj ponosni “tata” uglavnom napravi sina klosara kakav je i on

Hipohondra
Gost
Hipohondra

Neko ne moze jedno dijete da ima, a neko se sluzi abortusima ne bi li se otarasili posljedica svog cefa, iliti, biranjem pola. Zalosno…

Send this to a friend