Društvo

U Crnoj Gori registrovano 29 oboljelih od morbila

U Crnoj Gori do sada je registrovano 29 oboljelih od morbila, pri čemu ima još pacijenata koji se nalaze pod epidemiloškom nadzorom. Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da je najveći broj oboljelih pacijenata virusu bio izložen tokom boravka u inostranstvu ili je povezan sa uvozom virusa, ali ima i građana koji su virusu bili izloženi na teritoriji naše zemlje.

“U Crnoj Gori je od početka godine i zaključno sa 2o. martom, ukupno registrovano 29 oboljelih od morbila od kojih je kod 28 oboljelih dijagnoza postavljena na osnovu laboratorijskih pretraga sprovedenih u Institutu za javno zdravlje, dok je kod jednog slučaja dijagnoza uspostavljena na osnovu kliničke slike i dostupnih epidemioloških podataka, navode iz Instituta.

Svi pacijenti kod kojih precizan izvor inficiranja nije utvrđen, kako su precizirali, i dalje su predmet epidemiološke obrade.

“Vezano za izvor obolijevanja najveći broj oboljelih virusu je bio izložen tokom boravka u inostranstvu ili je povezan sa uvozom virusa ukupno 17 oboljelih.

Broj oboljelih koji su virusu bili izloženi na teritoriji Crne Gore i broj oboljelih kod kojih izvor infekcije nije precizno mogao biti utvrđen je identičan i on iznosi po šest za svaku od navedenih kategorija, kazali su iz Instituta.

Najpogođenija grupa su, dodaju, djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina od kojih niko nije vakcinisan.

“Zatim slijede odrasli stariji od 35 godina i mlađi odrasli (od 18 do navršenih 35 godina) kojih je ukupno registrovano pet. Preostali oboljeli su djeca mlađa od jedne godine i djeca osnovnog i srednješkolskog uzrasta. Ukupno gledano, među oboljelima nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 93,10 odsto, dok samo kod dvije oboljele osobe postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u djetinjstvu”, objašanjavaju u ovoj zdravstvenoj instituciji.

Nije riječ o bezazlenoj bolesti

Inače, od registrovanja prvog slučaja i zaključno sa 20. martom najveći broj oboljelih u regionu registrovan je u Srbiji 3.890 oboljelih gdje su tokom prethodne sedmice registrovana i dva smrtna slučaja, što ukupno čini 12 umrlih od morbila od početka epidemije.

Iako su smrtni slučajevi registrovani svuda u regionu, dio javnosti i dalje percipira morbile kao bezazlenu zaraznu bolest. Ovakav stav je, kažu u Institutu pogrešan i opasan, posebno imajući u vidu potencijalne komplikacije i teške ishode koje infekcija morbilima nosi naročito među najmlađom djecom.

“Morbili nisu niti nova niti nepoznata bolest. To je zarazna bolest čije su nam epidemiološke i mikrobiološke karakteristike dobro poznate i za koju učinkovita zaštita postoji više od 40 godina. Jedini način na koji će se dalje obolijevanje prekinuti je postizanje visokog nivoa kolektivnog imuniteta time što će sva osjetljiva djeca biti na vrijeme i adekvatno zaštićena”, zaključili su iz Instituta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimus
Gost
Anonimus

Evo, pa se sada javite Karleusi koja vas je naučila da je vakcinacija štetna. Sigurno je da ce vam ona sa završenom osnovnom školom pomoći.

Bole
Gost
Bole

Bravo za komentar.

Send this to a friend