Društvo

U Herceg Novom otvoren Dnevni boravak za odrasla i starija lica i lica sa invaliditetom

Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Danas je u Herceg Novom otvoren Dnevni boravak za odrasla i starija lica i lica sa invaliditetom, kapaciteta 15 korisnika. Opština Herceg Novi je obezbijedila prostor, tehničke uslove i finansijska sredstva.

Dnevni boravak je otvorio ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović sa predsjednikom opštine Herceg Novi Stevanom Katićem.

”Otvaranjem Dnevnog boravka u opštini Herceg Novi nastojimo da unaprijedimo kvalitet života lica sa invaliditetom i stvorimo uslove za integraciju naših korisnika u zajednicu na osnovu jednakih mogućnosti, podstičući razvoj praktičnih vještina i sopstvenih potencijala kako bi se osnažili za samostalan život”, kazao je Adrović.

Ministar je naveo da će se u Dnevnom boravku u skladu sa potrebama korisnika, obezbjeđivati niz važnih aktivnosti i organizovati radno-okupacione, odnosno edukativne aktivnosti, koje podstiču razvoj novih znanja i vještina.

Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

“Socijalizacija i integracija ovih ranjivih kategorija u zajednicu na osnovu jednakih mogućnosti je naš zajednički cilj”, kazao je Adrović.

On je dodao da će Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastaviti da razvija usluge i servise za podršku za život u zajednici, čiji je opšti cilj unaprijeđena socijalna zaštita starijih, s integrisanim uslugama i podrškom radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Prvi čovjek grada, Stevan Katić, kazao je da svjesni potrebe za servisom koji će biti na usluzi osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina, kao lokalna samouprava koja se trudi da vodi brigu o svakom svom građaninu, još prilikom gradnje Dnevnog centra u Sutorini ostavljena je mogućnost da se dogradi i poseban dio za ovu grupu korisnika.

“Do realizacije tog projekta, našli smo prelazno rješenje, a to je Dnevni boravak koji će biti velika pomoć i podrška korisnicima koji nisu imali više pravo na Dnevni centar. Gubljenjem prava na korišćenje servisa, oni su ostali uskraćeni i kada je riječ o socijalizaciji, radnoj i fizičkoj terapiji, komunikaciji. Zato je obaveza grada bila da preuzme brigu o njima i otvori ovakav prostor, adaptira ga, ali i pruži stabilnost u daljoj realizaciji projekta“, kazao je Katić.

Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

On je istakao da će ovaj objekat sasvim sigurno pružiti ne samo novi sadržaj, već i obezbijediti bolji kvalitet života najstarijim sugrađanima, te da će im pružiti mogućnost da se okupljaju u moderno opremljenom prostoru u centru grada koji je prilagođen njihovim potrebama.

Ministar je ranije danas obišao Centar za socijalni rad, gdje je sa direktoricom Biljanom Dimić razgovarao o aktuelnim temama, te planiranim aktivnostima Centra u cilju unapređenja kvaliteta usluga u oblasti socijalne i dječje zaštite u tom gradu.

U okviru obilježavanja Dana Doma starih Grabovac, koji se održava u periodu od 1. do 4. oktobra u Risnu, ministar će u večernjim časovima prisustvovati tradicionalnoj manifestaciji “Noć mode u Grabovcu 2023”.

Send this to a friend