Društvo

U Institutu za bolesti djece dva kovid pacijenta, jedno dijete na respiratoru

Saša Radović

U Institutu za bolesti djece trenutno se od koronavirusa liječi dvoje djece od kojih je jedno, koje od rođenja ima cerebralnu paralizu, na respiratoru, kazao je dr Saša Radović direktor Instituta za bolesti djece KCCG. On je dodao da je u toku 2020. liječeno 43 djece a u prva dva mjeseca ove godine još osmoro.

Prema riječima dr Radovića slučajeva koroavirusa u Institutu za bolesti djece skoro da ima stalno. U Institutu se, kako je kazao, na liječenju trenutno nalazi dvoje djece.

“Jedan pacijent je u ozbiljnom stanju. On od rođenja ima dječju cerebralnu paralizu i respiratornu insuficijenciju. On je na respiratoru vitalno je ugrožen. Kod njega je infekcija potvrđena prije dvije nedjelje nakon liječenja u Opštoj bolnici Cetinje i kućnim uslovima. U petak je prevezen u Institut zbog pogoršanja opšteg stanja. Drugi pacijent je bolje klinične slike sa planom da bude otpušten kući”, kazao je dr Radović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On je dodao da se nu Institutu u toku 2020. liječeno 43 djece a u prva dva mjeseca ove godine još osmoro djece.

“Tu ne možemo da ne pomenemo pratioce koji su bili pozitivni. Taj broj je za vrijeme pandemije ukupno 23”, dodao je Radović.

Inicijalna klinička slika kod djece je, dodae Radović, bila blaga ali kao bitno ističe kasnije komplikacije kod djece koje infekcija izaziva.

“Od novembra se u Institutu liječilo 6-oro djece sa kasnijim komplikacijama a to su komplikacije koje se javljaju najčešće nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci nakon preležane infekcije. Dolazi do pogoršanja opšteg stanja, skoka temperature i do zahvaćenosti dva ili više oragan ili organcikih sistema”, kazao je Radović.

Svi oni su, dodaje Radović, nakon terapije otpušteni kući.

Doktor je upozorio roditelje da budu oprezni, da temperatura koja traje više od tri dana uz pogoršanje opšteg stanja djeteta a nekoliko nedjelja nakon preležane infekcije treba da bude alarm da se zatraži pomoć izabranog pedijatra.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
AnafreemanDrug
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Cetiri dana sam obilazila d.zdravlja i molila da mi testiraju djete. S obzirom da niko u porodici nije pozitivan nisu htjeli. Peti dan je bila dobro i htjela u skolu da ide. Posto sam navela da je imala kontakt sa pozitivnom osobom testirali su je na kraju..i naravno ppzitivna. Dr.je izasla sva ljuta da mi saopsti da je pozitivna..samo da… Više »

Drug
Gost
Drug

Poštovani doktore,da li je sada vrijeme da se digne svijest kod Vaših kolega, i da počnu djeca da se testiraju. Jedno od ovo osmoro djece je i moje dijete,svaka Vam čast u kakvim uslovima radite. Moja porodica Vam duguje ogromnu zahvalnost jer ste nam spasili dijete. Da li bi jedan antibiotik spriječio ovu muku koju djeca proživljavaju u post covidu?… Više »

freeman
Gost
freeman

Lakse je u CG dobiti kilogram droge nego miligram antibiotika.

Send this to a friend