Društvo

U Karitasovoj kuhinji starijima sa ljubavlju spremljeno više od 50.000 obroka

Foto: Jedro.me

Topao ručak svakog radnog dana već 15 godina priprema se u Karitasovom centru na Biskupadi u Baru starijim osobama koje ga sebi ne mogu same priuštiti.

U kuhinji koja je opremljena profesionalnom opremom i u kojoj sa ljubavlju kuvaju Vera i Rozalija pripremilo se više od 50.000 obroka za najstarije Barane, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe ili im je zdravlje u većoj mjeri narušeno.

Topli obrok koji se priprema u Karitasovoj kuhinji je dostupan korisnicima u njihovom centru, a onima koji zbog narušenog zdravlja ne mogu da dođu u centar obrok se svakodnevno distribuira do njihovih domova.

“U oskudici u kakvoj živim već godinama, sama sebi prepuštena, bez hrane u frižderu koju bi mogla da spremim, ali i bez snage u nogama da stojim pored šporeta, obrok koji svakodnevno dobijam od Karitasa znači mi mnogo i jedina je podrška koju imam u ovim teškim danima”, priča Sojka Karanikić.

Obroci su namijenjeni prvenstveno starijima, ali tokom ovih 15 godina mnogo puta pripremljena je i hrana onima koje je gladne i žedne put nanio u taj centar.

“Ručak smo svakodnevno već godinama dobijali moj muž i ja, kako smo oboje bili lošeg zdravlja i u lošem finansijskom položaju ta nam je pomoć od prvog trenutka mnogo značila”, priča Sojka. Ona kaže da su u teškim trenucima suprug i ona bili jedno drugom velika podrška, a kada je on umro prije godinu i po dana ostala je sama i od tada osjeća još više zahvalnost zbog  pomoći.

“Kako čovjek da se od jedne male, skromne penzije snađe i pregura mjesec kad poslije plaćanja računa nema ni za osnovne namirnice. Jelo koje mi dođe spremljeno znači mi mnogo, kako zbog toga što nemam novca da sama sebi kupim hranu, tako i zbog toga što je i moje zdravlje narušeno i što više nemam ni snage da stojim i kuvam. Koliko god puta da kažem hvala znam da je malo”, kazala je Sojka.

Koordinator aktivnosti Karitasa Barske nadbiskupije, Marko Đelović, objašnjava da bi se broj obroka koji se pripremaju mogao povećati, ali su za to potrebne donacije.

“Karitasova kuhinja je pokrenuta na osnovu prepoznatih potreba u našoj zajednici sa ciljem da unaprijedi kvalitet života starijih osoba i osoba koje žive u stanju socijalne potrebe i da, onima koji nisu u stanju da to urade na drugi način, obezbijedi makar jedan topli obrok tokom dana. Kuhinja se nalazi u Karitasovom centru, u za to namjenski napravljenom prosotoru. Trenutno se u kuhinji priprema 30-ak obroka, dok je projektovani dnevni kapacitet kuhinje višestruko veći”, zaključuje Đelović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Imali mladjih da dodju i nesto prezalogaje ili samo stari.

Primorje.
Gost
Primorje.

Svaka cast ! Lijepo je znati da u Br ima neko da brine o ljudima koji trebaju pomoc.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

bravo svaka cast kad nema drzave da vodi racuna o svakom svom gradjaninu …daleko smo mi od eu

Send this to a friend