Društvo

U Kliničkom centru obavljena najsloženija operacija uklanjanja malignih tumora iz trbuha

Prof. dr Ranko Lazović

U Kliničkom centru Crne Gore KCCG tokom minule sedmice izvedena je nova HIPEC intervencija i citoreduktivna procedura kod pacijentkinje koja je imala metastaze u trbuhu. Operaciju je izveo hirurški tim Centra za digestivnu hirurgiju, na čelu sa prof. dr Rankom
Lazovićem. Radi se o najsloženijoj hirurškoj intervenciji u liječenju malignih tumora trbušnih organa.

“Ja sam sa mojom ekipom sa Digestivne hirurgije napravio prije pet dana novu HIPEC intervenciju i citoreduktivnu proceduru. To je najsloženija hirurška intervencija u liječenju malignoma trbušnih organa. Radi se o ženi koja je operisana prije dvije godine od karcinoma jajnika. Sada je imala metastaze po trbušnoj maramici, dva nova tumora u karlici, od kojih je jedan zahvatao debelo crijevo i raširenost na trbušnoj maramici”, rekao je Lazović.

Njegov tim obavio je operaciju uklanjanja svih tumorskih promjena.

“To je bio dvocifren broj. Nakon toga smo je tretirali citostaticima zagrijanim na 42 stepena u rastvoru od dva litra, (HIPEC znači hipertermička intraoperativna aplikacija citostatika), a zatim preko pumpe u zatvorenom trbuhu citostatici kruže i zalivaju sve površine u trbuhu u trajanju od 60 minuta. Sama temperatura djeluje citotoksično, dakle ubija maligne ćelije, plus dva kombinovana citostatika koji pripadaju grupi najagresivnih i povećava se dejstvo onda četrdeset puta u odnosu na date citostatike venskim putem”, pojašnjava Lazović.

U pitanju je veoma složena procedura koja zahtijeva za ovaj vid intervencije posebno obučen i stručan kadar, a prof. dr Lazović ističe da se privilegija Kliničkog centra i crnogorskih pacijenata ogleda u tome što navedenu procedure rade samo još nekoliko velikih centara i ne veliki broj hirurga u regionalnim ustanovama, a ni po Evropi.

“To je nešto što pripada grupi i tehničko-tehnološki i hirurški, kako god hoćete, veoma zahtjevnim procedurama. Treba da imate odličnu dijagnostiku preorativnu, svoje radiologe, anesteziologe školovane za to i našu cijelu ekipu koja je već tu proceduru savladala. Ja sam prvi put napravio tu operaciju 19. decembra prošle godine i to je bila jedna od intervencija zbog koje sam dobio i Trinaestojulsku nagradu. Sad je ta procedura uvedena u nešto što je rutinska hirurgija u Kliničkom centru Crne Gore”, kaže on navodeći da je omogućena svakom pacijentu kod kojeg postoji medicinska indikacija.

Prof. dr Lazović je takođe istakao da se, bez obzira na aktuelnu epidemiološku situaciju, redovno sprovode operativne procedure kod svih pacijenata sa malignim oboljenjima.

“S obzirom na to da javnost spekuliše sa poluinformacijama, odnosno sa netačnim informacijama da se u drugom talasu pandemije ne radi maligna hirurgija u KCCG, moram konstatovati da je to klasična izmišljotina. Tačno je da smo napravili pauzu od nekih dvanaest, trinaest radnih dana sa malignom hirurgijom kada je nalet bio najveći zbog posteljenog fonda i zbrinjavanja COVID pacijenata, ali oni pacijenti koji su krvarili, koji su bili u spletu crijeva, operisani su kao da COVID ne postoji i u tom intervalu”, ističe prof. dr Lazović.

Nakon toga su kako on kaže nastavili da rade malignu hirurgiju za sve pacijente.

“Znači i one koji su hitni i one koje nijesu hitni. Više liste čekanja za maligne pacijente u Centru za digestivnu hirurgiju nema. Bolesnik se testira sa testom koji nije striji od 48 sati na SARS COV2, bude primjen i najčešće sjutradan operisan. Rade se sve maligne procedure koje su rađene ranije”, kaže prof. dr Lazović.

Pacijentkinja Milanka Šunjević

Šezdesetsedmogodišnja pacijentkinja Milanka Šunjević, kod koje je prošle sedmice izvedena nova HIPEC intervencija, zadovoljna je tretmanom u Kliničkom centru.

“Prvi put sam operisala karcinom jajnika 24. septembra 2018. godine, a prvu hemioterapiju sam primila 31. oktobra 2018. Ukupno sam ih primila 32 do 07. jula ove godine”, kaže Šunjević i navodi da je do decembra bolest bila kontrolisana, a da su u martu ove godine magnetnom rezonacom dijagnostikovane metastatske promjene u trbuhu.

“Kod prof. Lazovića u ambulanti sam bila 31. jula, a već 3. avgusta sam bila na odjeljenju. Što se tiče prijema u KCCG i na digestivnu hirurgiju ja sam prezadovoljna i sa svim osobljem na ovom odjeljenju, normalno i sa profesorom”, rekal je Šunjević.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
Bravo pametiBazingaPajoSavetaMilos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bazinga
Gost
Bazinga

Svaka čast za KBC i naravno neprikosnovenog prof.dr Ranka Lazovića!!!

Pajo
Gost
Pajo

Dr. Ranko GENIJALAC!!!

Saveta
Gost
Saveta

Najvece pohvale za abdominalnu hirurgiju KBC-a. Naravno, profesor Lazovic neprikosnoven, ali I ostali doktori , apsolutno svi za pohvalu. Ali ono sto treba posebno istaci su medicinske sestre I tehnicari na tom odeljenju. Toliko su posveceni I na uslyzi pacijentu, da prosto ne vjerujes da si u Podgorici. Divno je sto postoje.

Milos
Gost
Milos

Bravo! Ovo je jos jedan pokazatelj da imamo najbolje ljekare! Dokaz za to su pacijenti koji iz drugih zemalja dolaze da se lijece kod nas!

Eto
Gost
Eto

A kako se biraju pacijenti koji ce biti operisani na ovaj nacin 😔 Vazi li ovo i za nas obicne ljude ili samo za privilegovane?

Bravo pameti
Gost
Bravo pameti

A ti bi zaista volio da “budes privilegovan” pa da te zbog 20 metastaza moraju ovako operisati??? Bas ne razmisljas..
Gospodji zelim oporavak

Send this to a friend