Društvo

U Mitropoliji tvrde da imaju dokaze da su crkve njihove

Predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) sastali su se juče sa delegacijom Venecijanske komisije (VK), koja boravi u Podgorici, radi pripreme mišljenja na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Predstavnici Mitropolije, kako je rečeno „Danu” nakon sastanka, ukazali su članovima Venecijanske komisije na neusaglašenost Predloga zakona sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, smjernicama OEBS-a, Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.

Delegaciju Mitropolije činili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koordinator Pravnog savjetaMCP, protojerej-stavrofor Velibor Comić i Vladimir Leposavić.

Delegaciji Venecijanske komisije predate su primjedbe na predlog zakona, na engleskom jeziku, na 20 strana. Predstavnici Mitropolije dostavili su i dokumentaciju o pravnom subjektivitetu i imovinskim pravima Crkve.

U okviru pripreme Nacrta mišljenja, delegacija Venecijanske komisije doputovala je u Podgoricu gdje se juče i prekjuče sastajala sa predstavnicima vlasti, vjerskih zajednica i crkava i organizacijama civilnog društva.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović juče je ocijenio da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ozbiljna prijetnja imovinskoj sigurnosti. Smatra da se radi o presedanu ravnom „nekim brutalnim rješenjima iz doba prijekih sudova i revolucionarne pravde nakon 1945. godine.

“Stavove UCG po tom pitanju juče sam precizno saopštio i članovima Venecijanske komisijeusmjeravajući svoju pažnju na samo par vrlo opasnih članovaupisanih u predlogu pomenutog zakonskog akta. Naslov zakona i hajdučija zaprijećenau pojedinim normama nemaju veze jedno s drugim. To nije evropski zakon o slobodi vjerovanja iuvjerenja, nego zamaskirani komunistički dekret kojim se prisvaja tuđe”, ocijenio je Danilović, dodajući da je ovaj predlog suštinski akt o hajdučiji u pravnom sistemu i nacionalizaciji imovine, a ne o slobodi vjeroispovijedanja.

176

avatar
1000
49
127
0
 
58
....CG...MaleCuceDUKLJAOprem dobroStara Podgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

SVE TE DOKAZE KOJE POSJEDUJE SRPSKA OKUPATORSKA CRKVA, TREBA DOBRO RAZMOTRITI,JER SU ONI U STVARI KONTRA ARGUMENT. SVAKI DOKAZ PRAVNO VALJAN KOJI POSJEDUJE SPC TREBA ISPOŠTOVATI,NAMA NE TREBA NIŠTA TUĐE,A POGOTOVO OD ZAGOVORNIKA GENECOIDNIH UČENJA.

....CG...
Gost
....CG...

Ahaaaaa DUKLJANINE…sta da se prouci KURAN ? Nemate ni jednok vladiku koji je bio na tron crkve u Crnu Goru da se nije Srbinom zva osim Mirasa od 1993 i onoga nesrecnog Antonija ahaaaaaaa

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Stavio sam sliku 😂

Gorjan
Gost
Gorjan

Pa će poslije bit’ “Kuku mene, šta me snađe, ko da sam sve crkve obaljivao!!!”

Doktor
Gost
Doktor

Ljudi, ako pročitate malo niže, Oprem Dobro veli da su “Nemanjići oslobodili staru srpsku državu Duklju, od Grka”!!!

drug
Gost
drug

Doktore, oni su ozbiljno bolesni. Dobrica Ćosić je postavio dijagnozu, ali lijek još nije pronađen.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

drug nijesmo mi oni koji se dice Njegosem a istovremeno odricemo se svega sto je napisao i rekao. Nego smo doslijedni Njegosa, nijesmo sizofreni ko vi

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Doktore,
Sta se čudiš, citiram Žitije Svetog Simeona Mirotočivog. Valjda znaš da je Duklja posle dinastije Vojislavljevića pala pod Vizantijsku vlast.

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa i ti valjda znaš da su vizantijsci bili crnogorci?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Oprem, nijesi ti to dobro pročitao. Duklju su do temelja porušili i popalili Nemanjići. No ti pope samo da zbuniš ove što čitaju. Mora se Ristova dnevnica zaraditi.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine , lijepo piše :Grčko ime istrijebih, a narod svoj sačuvah.

sos
Gost
sos

SPC PANIKA

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ne paničite, ristići! Namlatili ste toliko para da vam neće biti problem napraviti sebi neke nove crkve! 😁

Cetinje SRBIN
Gost
Cetinje SRBIN

Jes da je Venecijanska komisija Rimokatolicka ali valjda ce poc od svoih zemalja vatikanskih Njemacke,Italije itd i uredit i kod nas pravoslavaca isto da se Mitropolija Crnogorsko primorska placa od zarade svakog gradjanina mjesecno

Orlić iz 1868.
Gost
Orlić iz 1868.

U knjaževini Crnој Gori 1868. g. imovina je razdvojena na državnu, crkvenu i imovinu porodicе Petrović Njegoš!

Slavko
Gost
Slavko

Sad je isto samo sto je prezime drugo i puno vise Djukanovici od Petrovica uzimaju od Crnogoraca.

CPC+CT
Gost
CPC+CT

Da se Mirasu i Stevu oduzme Crkva novo izgradjena na drzavnu zemlju u Cetinje,dzabe ulozene pare i muka nikad ni 10 vjernika nemamo nedjeljom a ja od kad idem u nju jos neznam koja mi je slava

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Sto samo dokazuje koliko su Crnogorci progresivni, jer se ne zaludjuju svetosavskim mitovima i legendama da bi izlijecili komlekse i nasli razloge za spostvene falinke. Ovo je prvi korak povracanja crnogorske imovine dje ce sve gradjevine na toj imovini biti konvertovane u muzeje. Kapish?!

MaleCuce
Gost
MaleCuce

FreeMontenegro – Koliko si progresivan ti bi da silom zabranis ljudima slobodu vjeroispovesti.

Evivač NVO CPC
Gost
Evivač NVO CPC

Kako nema kad je za Vaskrs bilo 3 crvena, 3 plava i 6 zelenih jaja i sva su prošla!

Budo Maniti
Gost
Budo Maniti

Imajuli Srbijanci i jedan validan dokaz da su Srbi ka mi iz Crne Gore ? Ako Vatikan prisvaja cara Konstantina ja nevidim dokaz da su oni Srbi ka mi.Oceli mi iko rec ijednog vladara Srbijanskog ili pisca koji je Srbstvo velica i uzdiza ka nasi iz Crne Gore i Prda….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Šta će bilo kojoj vjerskoj zajednici imovina? Oni su tu da služe bogu, žive skromno i asketski, ne da se biznisom bave i profit prave. Naravno, manastire i crkve im država treba dati na korišćenje, ali da vjerske zajednice budu titular imovine- to niti je u duhu hrišćanstva niti islama. Skromnost treba biti vaša vrlina, vi trebate davati narodu a… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, dovoljno je sjetiti se doba komunizma, kada je nacionalizovana crkvena imovina, država je hramove pretvarala u muzeje ili ih prepuštala zubu vremena, u čitavoj Crnoj Gori je bilo 15-ak sveštenika i monaha. Uz to je i srušena Njegoševa kapela. Vjerovatno bi vam opet odgovarala slična situacija.

Doktor
Gost
Doktor

Oprem,
Samo sad nije komunizam, zato ne mlati. I nije se moglo nacionalizovat’ ono što je već pripadalo državi.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Doktore,
Prvo pročitaj Orlić iz 1869.godine, gdje fino piše koja je crkvena imovina u Crnoj Gori. Mada, vjerovatno su u tom periodu tvoji krajevi pripadali nekoj drugoj državi.

Doktor
Gost
Doktor

Oprem,
Ne postoji crkvena imovina Oprem, to se i rješava zakonom.
I ponovo, moji kraljevi nisu tvoji kraljevi. Tvoji kraljevi su s koca i konopca, koji su vas razmnožavali tamo dolje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Doktore,
U pravu si, moji i tvoji kraljevi ne mogu biti isti, ipak sam ja iz Katunske nahije, koja je kako je Njegoš napisao u svojoj pjesmi Nahije ,,Mati srpske Crne Gore”, a tvoji su uglavnom bili na drugoj strani.

Markisa1
Gost
Markisa1

Njegoševu kapelu je srušio a karadjordjevici oburdao kamenje niz Lovćen. Pa je sagradio novu posvećenu sinu.
Svi pametujete sve znate ali onaj ko sve zna u suštini ne zna nista.
Čitajte malo

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

I u vrijeme komunizma Ostrog je bio isto što i danas. Da nije kome branjeno da ide gore? Da nije kome branjeno da se pokloni Sv. Vasiliju i ostavi prilog u novcu? I u Titovo vrijeme su se tamo velike pare slivale. Da nijesu komunisti oteli crkvi taj novac? Nijesu, naravno. Da nije crkva porez plaćala? Nije, naravno. Pa šta… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Koliko je naroda tada išlo da se pokloni Svecu? Vrlo malo, rijetki su bili koji su išli, isto kao i oni koji bi nedjeljom išli u crkvu. Broj sveštenika u cijeloj Crnoj Gori je bio možda 15. Koliko je manjih crkvi zapušteno, jesu li neke služile kao ostave? Na Vidrovanu kraj Nikšića su ,,sahranjivali Boga”. Da ne spominjem rušenje Njegoševe… Više »

Doktor
Gost
Doktor

Oprem,
Ne laži! Nego nisu smjeli takvi kao ti. Zato sad imaš riječ…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Doktore,
U nemoći ti je ostao samo pokušaj vrijeđanja. Nego, narednih mjeseci knjigu u šake, nešto nauči, pa se javljaj da komentarišeš.

Dobrica
Gost
Dobrica

Oprem, prođe ti život u čitanju lažne istorije.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Vrlo malo naroda išlo?😁😁😁 Oprem, iz prve ruke znam da je i tada pod Ostrog išlo vrlo mnogo ljudi; ne možda koliko danas, ali nije ni tada falilo ni ljudi ni para. Zato, nemoj pričati bajke, molim te. Nikom nije zabranjeno ići gore, niti je ko snosio posljedice zbog toga. Moj otac je bio gore, a bio je član SK… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, mnogo mnogo manje nego danas.

Žaro
Gost
Žaro

U Nikšiću je okupatorska srpska vojska sahranjivala sv.Petra Cetinjskog , sv.Vasilija Ostroškog i Crnogorsku krunu , a danas se šepure po našim svetinjama .

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Žaro, znaš li odakle su bila ta tri vojnika?

Definitivno
Gost
Definitivno

Bili su iz tvoje Srbijice, opreme!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Prije šro napišeš provjeri

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Zaro Sveti Petar Cetinjski Srbin, Sv Vasilije iz Trebinja a crnogorska kruna je bila kruna Cara Dusana tu stoji u muzeju na Cetinju.

Doktor
Gost
Doktor

Gen.Dukljanin,
Kad je bio komunizam 90% sveštenstva su bili informatori i saradnici. Eto zašto ih Tito nije dirao, pored toga što je bio faca.

Vojćeh
Gost
Vojćeh

Gen.Dukljanin je Hrvat i treba time da se ponosi! 🙂

CG-For ever
Gost
CG-For ever

Prestanite palit narod i svadjat 1996 je CPC u Strabur popusila pikavac i kazite ovo narodu koji i ovako i onako nije pobozan nit vjeruje u boga

# CG #
Gost
# CG #

Ako Mitropolija Crnogorsko primorska nema dokaze i argumente onda ih niko nema na ovo zemaljsku kuglu…Evo najobicnijih dokaza koje cuva Cetinjski muzej..iz 1911 U Crnoj Gori zive sve sami Srbi…imali veceg dokaza a necu pominjat Vladiku Rada Tomova koji napisa knjigu Prahu oca Srbije,ako ovome trebaju posjedovni listovi i katastar onda i nemamo Crnu Goru niti nam treba.Ovo nijesu posjedovni… Više »

Hm...
Gost
Hm...

Nije jasno zašto se samo SPC kriva, a ne nijednoj drugoj religiji.

Markisa1
Gost
Markisa1

Udara im se po dzepu

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Srbijanci nemate zemlje u susjedstvu koja vas ne voli i Crnogorci Hrvati Bosanci Albanci Makedonci Kosovari Vojvodjani Sandzaklije Madjari….samo naprijed dogodine u NIS.

Onamo namo
Gost
Onamo namo

Koja li je tebi dijagnoza?

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Crnogorac98% ona2% me briga za sr bijance onamo daleko!

Onamo namo
Gost
Onamo namo

Onda nisi crnogorac ni 0,0001%, jer pravi cg ne moze da mrzi srbiju.pravi crnogorci su ti njegos, kralj nikola, m.miljanov, serdar janko i mnogi drugi.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sale, u pravu si, većina tih koje si naveo nisu Srbijanci, oni su Srbi.

Doktor
Gost
Doktor

Oprem,
Srbi su samo u Srbiji. Pogledaj u pasoš.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Doktore,
U pasošu piše državljanstvo, a ne nacionalnost. Mada po tvojoj logici u južnoj srpskoj pokrajini žive samo Srbi.

Doktor
Gost
Doktor

Oprem,
Objasnićeš to cariniku na graničnom prelazu.
Ne postoji južna srpska pokrajina od kad su Srbi potpisali kapitulaciju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Doktore, južna srpska pokrajina ne može da uđe u Interpol, a o UN da i ne pričamo.

drug
Gost
drug

Oprem, kad su oni svi Srbi, zašto vas onako izbiše ?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gdje?

drug
Gost
drug

Od Jasenovca do Oluje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Druze, i u Jasenovcu i u Oluji su se pokazali nad golorukom narodom. Ali znaš kako, i austrougari su slavili 1916., pa dođe 1918.

drug
Gost
drug

Oprem, kod Petrinje se predao čitav korpus srpske vojske, kukavice se nijesu borili no su potpisali predaju. Uvijek ste bili takvi, ili bježite kao u Grčku ili se predate kad ne možete pobjeći.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Druze, vjerovatno misliš da se bježalo i na Košarama i Paštriku

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Drug vecina Krajisnika su porijeklom iz Hercegovine i Crne Gore. Arkan, Seselj, Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic, svi cisti pravi Crnogorci.

Send this to a friend