Društvo DAN U POSJETI NACIONALNOM PARKUBIOGRADSKA GORA, EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA DOPRINIJELA NIKAD LOŠIJOJ SEZONI

U očaravajućoj prašumi samo rijetki posjetioci

Ko u nedjelju nije bio na Biogradskom jezeru teško može zamisliti da na ovom mjestu, za koje mnogi kažu da je među najljepšima, nije bilo više od 20 posjetilaca. Kako kaže Mile Rnković, šef zaštite u NP “Biogradska gora”, epidemiološka situacija je doprinijela malobrojnoj posjeti.

“Biogradsko jezero i kompletan park privlače veliki broj turista, a lokalnom stanovništvu je ovo odavno omiljena destinacija za piknike i druženje. Godinama unazad bilježimo rekordnu posjećenost, a turisti koji su nas posjećivali nijesu krili oduševljenje prirodnim ljepotama. Lani smo u ovo vrijeme imali preko 72 hiljade posjetilaca”, ističe Rnković u razgovoru za Dan.

Dodaje da je posjeta veoma slaba i uglavnom dolaze domaći gosti.

“Vikendom ovdje dođu porodice. Istina, imali smo mali broj posjetilaca iz Njemačke, Mađarske i Ukrajine, a problem je što zbog aktuelne situacije i zatvaranja granice nema stalnih gostiju iz Srbije i Rusije. Rusi dolaze organizovano i ako se situacija uskoro stabilizuje očekujemo posjetu kao i ranije”, ističe Rnković, dodajući da su podijelili 70 hiljada besplatnih ulaznica za učenike osnovnih škola, godišnju kartu snizili godišnju kartu na pola, odnosno 13,5 eura.

Uređene su edukativne i staze za pješačenje, kao i biciklističe staze.

Tu je i dječje igralište, Centar za posjetioce, restoran, suvenirnica, iznajmljivanje bicikala, čamaca i kanua, sportski ribolov, postavljene foto kamere…

Netaknuta priroda, voda i vazduh privukli su i arhitektu Voja Žurića koji je odrastao na ovom mjestu, s obzirom na da je rodom iz Mojkovca, i da mu se uvijek rado vraća.

“Kada dođem naprosto se stopim sa ovim predivnim ambijentom”, ističe Žurić.

Porodice Otović i Radosavović iz Podgorice, među kojima i male djece, rado provede vrijeme na Biogradskom jezeru odakle se vraćaju preporođeni.

Pored jezera, ekipa Dana naišla je i na dr Veselina Ilića Mojkovčanina koji ovdje provodi svaki slobodan trenutak.

“Čitam ponešto, šetam oko jezera i udišem ovaj vazduh. Ovdje sam i ljeti i zimi jer ovakav raj ne postoji nadaleko”, navodi Ilić, dodajući da nestvarno djeluje skoro prazna.

Iz Podgorice je stigla i porodica Stupar. Ranije su dolazili češće, a sad su tu poslije tri godine.

“Dosta toga se oplemenilo i uljepšalo. Ovo je pravi raj, naročito za djecu”, kaže Ana Stupar. 

Bjelopoljac Adnan Mušović došao je na Biogradsko jezero sa sinom Emanom. Supruga radi,pa su njih dvojica, što često i čine, odlučili da uživaju u prirodi.

“Obišli smo sve pješke, a onda se vozili čamcem po jezeru. Ovo je za nas pravi doživljaj, iako smo nedavno bili i na Visitorskom jezeru kod Plava”, kaže Mušović.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
AleksandarPrč036delbojLipovo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksandar
Gost
Aleksandar

Djesu vi sada turisti iz ovih zemalja, sto nisu na crvenoj listi…🤣🤣🤣

delboj
Gost
delboj

Je li moguce da se u ovoj situaciji niste sjetili da ne naplacujete karte za ulazak u Nacionalne parkove za domace stanovnisto, ili makar da ih spustite na 1 euro. Treba porodica do dodje na izlet jer nema ko drugi, i treba da da 20-30 eur samo za karte.

036
Gost
036

Bravo!!

Prč
Gost
Prč

To pricam godinama.hvalimo se ljepotama i nacionalnim parkovima a mi ne mozemo da ih posjecujemo nego gledamo repotraze.a svaka nam pod nos.sve preko 1e je previse za gradjane cg i sramota.

Lipovo
Gost
Lipovo

,,najskuplji je prazan krevet,, – poslovica uspješnog turizma.

Send this to a friend