Društvo

U Podgorici mnogo ničijih zapuštenih livada

Podgorica

Dok se o površinama oko stambenih zgrada koliko toliko brinu stanari, Zelenilo parkovima i javnim površinama, a vlasnici kuća svojim dvorištima u gradu je ipak mnogo “ničijih” zapuštenih lokacija i livada u Podgorici. Ne postoji naselje, počev od centra grada, koje nema bar po nekoliko lokacija koje ne samo što su ruglo već predstavljaju opasnost od požara tokom ljetnje sezone, piše Dan.

Nemoguće ih je pobrojati ali počev od livada ka Studentskom domu, okoline Bloka pet, dvorišta Ulice 13. jula, prilaza Starom aerodromu… radi se o hiljadama kvadrata zapuštenih lokaliteta. Kako sva ova imovina naravno ima vlasnika, počev od države, Glavni grad bi morao da nađe način da u urbanom jezgru nestanu plotovi i živice. Sugrađani primjećuju da Podgorički park, skoro formiran na obali Morače sa murvama i džanjama, ima u ovim zapuštenim lokacijama pravu konkurenciju.

Filip Kečina smatra da se situacija kada je održavanje zelenih površina u gradskom jezgru poboljšala, ali da u naseljima ima još dosta zapuštenih lokacija.

“Mislim da se što se tiče održavanja zelenih površina situacija u gradu se poromijenila i one se iz godine u godinu sve više održavaju. Međutim, u naseljima van gradskih kvartova ima koliko hoćete lokacija koje su potpuno zapuštene. Ima mjesta koje su potpuno zarasla u travu, tako da gradske vlasti treba u saradnji sa nadležnim službama da nađu neka rješenje da se i te površine urede. Za one površine koje nijesu u vlasništvu grada, takođe treba naći način sa njihovim vlasnicima da se i one održavaju urednije, kako se bi se tokom ljeta izbjegli požari”, poručuje Kečina.

Podgoričanin Dušan Mrdak navodi da Zelenilo vrlo loše održava površine van centra grada i da ih rijetko kosi.

“Samo neke od takvih lokacije koje su zapuštene su u park-šuma Tološi, oko Studentskog doma, trava je visoka i ona tokom ljeta, ako dođe do požara može dovesti do opasnosti. Samo uže gradsko jezgro i u naseljima glavne saobraćajnice se redovno kose, a na sva “zvona” se svakodnevno priča kako se sređuje grad”, istakao je Mrdak.

On je apelovao na nadležne da se odvoje površine koje će koristiti samo kućni ljubimci, jer im nije mjesto u parkovima i površinama na kojima se djeca igraju.

I Božidarka Stojanović ističe brojne površine niko ne “češlja”.

“Mnogo ljepše bi izgledalo kada bi se uredni je održavale, a time bi bile i bezbjednije kada bi došlo do požara. Svake godine šuma u Tološima gori, toliko je drveća uništeno zbog nemara”, istakla je Stojanović.

10

avatar
1000
10
0
0
 
10
zorkaAlmirIzazvanaKLMMitar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zorka
Gost
zorka

ako su nicije da uzmem jednu za plac..

Almir
Gost
Almir

Prazne zapuštene placeve po naseljima vlasnici moraju pokositi. Komunalna inspekcija da kažnjava vlasnike koje ih ne održavaju!

Izazvana
Gost
Izazvana

Što, da neće neko da ih uzme pa “brine” o njima.Moje neće bogami

KLM
Gost
KLM

Betonirajte to
I rijesen problem

Mitar
Gost
Mitar

Treba jednostavno uvesti kao obavezu odrzavanje livada i travnjaka bez ovzira u cijem su vlasnistvu.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Oblicno, odmah beton da se stavi i parking da se naplacuje.

Mila K
Gost
Mila K

Sad će ih političari iznajmiti jer je ovo kampanja političara po livadama.

Podgoričanin NL
Gost
Podgoričanin NL

Grad treba da ih uredi ali onako kako ih je kasnije moguće lako održavati.
Nisu to jake investicije, mnogi gradovi širom evropske unije mogu da posluže kao inspiracija, jednostavno a lijepo.
Problem su nesavjesni građani koji osim ličnog dvorišta ništa ne vide.
Ima nekoliko ulica u Podgorici đe su kuće mnogo lijepe, sve ljepša do ljepše ali zato okolina ka’ gradsko smetlište.

OLUJA2020
Gost
OLUJA2020

E pa Kečina i Mrdače, niđe na svijetu nijesu isto centar grada i “naselja”. Eno u Beogradu na vodi kvadrat stana 5000e a u beogradskim periferijama nema ni kanalizacije a kamoli što drugo.

Stevan
Gost
Stevan

Betoniraj sve

Send this to a friend