Društvo Ministarstvo radi na postizanju veće efikasnosti zdravstvene zaštite

U Podgorici uskoro konkurs za 10 specijalista porodične medicine

Vesna Miranović

Dom zdravlja Podgorica raspisaće u narednih nekoliko dana konkurs za 10 specijalista porodične medicine, odgovorila je na poslanička pitanja direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović, prenose Dnevne novine.

Ona je na jučerašnjoj skupštinskoj raspravi kazala da se pokazalo da se efikasnost pružanja zdravstvenih usluga, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje na kraju 2017. godine, kreće oko 68,39 odsto, što znači da je u opštim bolnicama i Kliničkom centru obavljeno 31,61 posto zdravstvenih usluga polikliničkog tipa. Stoga je, kako je istakla, Ministarstvo zdravlja zatražilo asistenciju Svjetske zdravstvene organizacije SZO za sprovođenje istraživanja čiji će rezultat biti predlog mjera za veću efikasnost primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

“Na osnovu dobijenih inputa, nakon sprovedenog istraživanja SZO, Ministarstvo zdravlja je preduzelo ili će preduzeti sljedeće mjere: povećati broj timova izabranih doktora u sredinama u kojima je privremena migracija stanovništva prisutna. Odobriće veći broj specijalizacija za primarni nivo zdravstvene zaštite, čime će se zaustaviti tercijarizacija crnogorskog zdravstvenog sistema. Več u sljedećih nekoliko dana najavljujem da će Dom zdravlja Podgorica raspisati konkurs za 10 specijalista porodične medicine”, istakla je Miranović.

Ona vjeruje da će se time formirati kadar koji će biti trajno vezan za primarni nivo zdravstvene zaštite i smanjiti opasnost da izabrani doktor sopstvenu odgovornost prenese na druge specijaliste.

“Podsticaćemo preventivne medicinske programe kroz osmišljeni rad sa zdravima. Takođe, radimo na integraciji protokola liječenja za najčešća stanja na primarnom nivou zdravstvene zaštite u softverske programe koji se sprovode u stručnu i finanskij sku pomoć SZO”, navela je Miranović.

Ona ističe da digitalna podrška usvojenim protokolima liječenja omogućava dijagnostiku i liječenje pacijenata u svim situacijama na isti standardizovan način.

“Efekte koje očekujemo su prije svega da izabrani doktor ima dovoljno vremena za bavljenje pacijentom, da bude kompetentan, zadovoljan i motivisan, da implementacija protokola omogućava standardizaciju pristupa svakom pacijentu uz bezbjednost za ljekara i pacijenta i povećanje udjela usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite”, istakla je Miranović i navela da će se u Ministarstvu truditi da odreaguju na svaku primjedbu koja je objektivna i koja može da dovede do poboljšanja funkcionisanja sistema.

Na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Nede Nenezić, Miranović je odgovorila da u zdravstvenom sistemu trenutno radi 1.860 ljekara u javnom zdravstvu.

“Ukupno 2.060, uzimajući u obzir ljekare zaposlene u privatnim zdravstvenim ustanovama, što je 3,3 ljekara na 1.000 stanovnika, veoma blizu evropskom prosjeku koji iznosi 3,4 ljekara”, kazala je Miranović. Ipak, kako je istakla, mjesta za opuštanje nema.

“Naprotiv, globalni trendovi upozoravaju na punu pripravnost i kontinuirano praćenje ljudskih resursa u nastupajućem periodu sa spremnošću da odgovorimo mogućim izazovima. Ljekar na primarnom nivou zdravstvene zaštite je čuvar kapije zdravstvenog sistema. On mora da bude stručan i moralno snažan da bi njegove profesionalne i etičke vrijednosti bile prepoznate”, napominje Miranović.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
ŠojicTeslaTataDuskaČika Karl Marx
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tata
Gost
Tata

Ministri I njihovi pomocnici prestanite da farbate narod.Prvo Hitna pomoc je ocajna a treba da bude primmer zdrastva.Stefanovic cera sa posla Medicinskom osoblje a vi Ministri nista Ne preduzimate postedite nas bezveznim izjavama jer niti radite niti hoce te da radite U drugim drzavama Stefanovic bi davno bio uklonjen a kod nas dajete mu prostot na drzavnoj televiziji Dokle bre?

Tesla
Gost
Tesla

A gđa Ministarka?

Duska
Gost
Duska

A to ce narod spasiti,jer i ovi sto su spec.porodicne medic.u domove zdravlja su strucni samo tako i jos humani, ma milina …

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

za 10 godina Crna Gora će ostati bez doktora.

Merkel
Gost
Merkel

Zadnja recenica se odnosi na 510 eura plate izabranom doktoru.

Dzordz
Gost
Dzordz

Pa da rade za deseti dio tvoje plate.

Mojas
Gost
Mojas

Cekaj malo, bice raspisan konkurs!? A oni cekaju da se prijave u niskom startu!?
O cemu ova prica, gdje zivi?!
Zdravstvo je uruseno, trebaju sistemska resenja a ne kozmetika

Šojic
Gost
Šojic

Zna ona gde živi. Svaki mesec 5000€ plus ekspertske veštine kao Telemont 40.000€

Send this to a friend